Rujukan Exam Pembantu Tadbir PSEE N19
Rahsia Sebenar Blog Pagerank Tinggi - Ramai yang tanya, bagaimana nak tingkatkan Google Pagerank? Sebenarnya rahsia blog ada pagerank tinggi adalah bukan satu rahsia pun, malah dah berkali-kali blogger yang berpengalaman beritahu, cuma mungkin tidak secara terus .... namapun rahsia kan .. hehehe.. kenalah sipi-sipi je.

Apa yang dikatakan rahsia sangat ni? Rahsia sebab kita melakukan bukan nak nampakkan sangat kita cuba menaikkan Google Pagerank kita. Ia merupakan satu aktiviti yang telus tetapi dalam masa yang sama, ia akan mempengaruhi kedudukan Google Pagerank kita secara diam-diam.
Rahsia Sebenar Blog Pagerank Tinggi
Rahsia sebenar adalah backlink. Kita perlu membina banyak backlink berkualiti untuk blog, di dalam blog, di dalam entri dan antara blog-blog yang kita singgahi, lawati, serta komen. Kena rajin sikit buat backlink untuk entri-entri yang mendapat kedudukan tinggi dalam enjin carian dengan kata kunci yang sama.

HH pernah berikan sebab-sebab lain kenapa bina backlinks ini penting, mungkin jika terlepas baca, boleh rujuk entri ini: Backlink dan Kepentingangnya Untuk Blog

Jika dilihat blogger yang memang cuba perbaiki PR ni, ada sahaja entri bersangkutan dengan blognya dengan kata kunci tertentu. Jika anda seorang blogger yang bermain SEO, adalah sesuatu yang perlu untuk tingkatkan backlink dengan kata kunci serupa atau hampir serupa, terutama di blog-blog yang sudah ada ranking PR dan Alexa yang cukup baik.

Teringin nak ada PR tinggi? Maka buat backlink berkualiti pada blog-blog yang ada PR tinggi ni. Rajin blogwalking dan komen di blog-blog lain terutama blog dofollow.



81 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

  1. satu tips yang agak baru bagi saya..thanks HH

    ReplyDelete
  2. tips yang mantap...memang betul tips ni..dah cuba..dan PR dah naik.. :-)

    ReplyDelete
  3. Ohh ye ker mcm tu.. nak tinggal jejak leh nak backlink tu mcm susah sikit...

    ReplyDelete
  4. tanx a lot HH.. mungkin petua ni sangat berguna.. :)

    ReplyDelete
  5. ye btol....sy setuju. backlink itu tersangat la sweet utk tingkatkan PR. contoh, sy pernah kena terjah dgn hampir 600 pembaca dan 13 ribu lebih pageviews utk satu hari sdgkn nak dpt pembaca 100 sehari dan pageviews 100 sehari sebelum ni pun saakit. jadi, gara2 bro HH taruk link blog sy kat entri blog HH maka mimpi menjadi nyata......sy ada tulis ttg ini kat link bwh ni utk makluman semua.


    http://amiraimanakashah.blogspot.com/2012/12/angkara-seorang-blogger-bernama-hh.html

    ReplyDelete
  6. terima kasih atas perkongsiannya..=)

    ReplyDelete
  7. Baru tau macam mana nak naikkan page rank ni.. tq HH

    ReplyDelete
  8. xkejar PR...tapi kalau dpt tinggi tu satu rezeki...

    ReplyDelete
  9. Hmmm kadangkal mereka yang tak kejar tulah yang tinggi PR nya .. :)

    ReplyDelete
  10. Sama-sama @google-f281678e5147d12efec7ce05edffdc1b:disqus ....

    ReplyDelete
  11. Sama-sama .. moga bermanfaat buat diri anda dan blog ...

    ReplyDelete
  12. Tips yg byk mbntu mempopularkn blog sy..wpun tkla popular sgt..tpi better then b4

    ReplyDelete
  13. :) terima kasih kerana sudi join segmen HH .. semua yg join segmen akan dapatkan 'hadiah' ini percuma

    ReplyDelete
  14. Carilah blog dengan menggunakan DIsqus atau Intensedebate

    ReplyDelete
  15. Terima kasih @twitter-136173626:disqus

    ReplyDelete
  16. Terima kasih kerna mengiyakan ... dah like?

    ReplyDelete
  17. Hmm sama-sama ... kena selalu blogwalking baru tahu dan dapat singkap rahsia ini.

    ReplyDelete
  18. Ohh...mcm tu ke..Thanks HH kongsi tips yg menarik ni...

    ENTRI TERKINI : Pakar Internet Bocorkan Rahsia buat Aku Bengang!

    ReplyDelete
  19. nak dapatkan sesuatu, mmg kena berusaha lebih sikit utk hasil yg memuaskan ;)

    ReplyDelete
  20. nice info. .mantap


    http://view-gambar.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. selame ni tau tapi tak buat pun..takpe lepas ni msti buat backlink2 ni. menarik! ^_^

    ReplyDelete
  22. Terima kasih atas info, sedang meningkatkan trafik blog saya yang baru dibuka 3 minggu lepas, jom lihat nazray.com. Thanks sharing!

    ReplyDelete
  23. Ha'ah setuju....ni la rahsia sebenarnya..saya pernah praktikkan dan dlm masa 2 bulan hasilnya PR 2 huh best...:)

    ReplyDelete
  24. tq for sharing....

    ReplyDelete
  25. terima kasih atas perkongsian...

    ReplyDelete
  26. Salam..
    payah juga nak dapat backlinks
    yang berkualiti sebenarnya..apa
    pun semua bergantung juga pada
    Google :)

    ReplyDelete
  27. tips yang baik HH...terima kasih .....


    daripada mselim3

    ReplyDelete
  28. Bagaimana pula web PR1 tapi trafiknya rendah.

    ReplyDelete
  29. Trafik tiada kaitan dengan PR ... PR ini lebih kepda integriti sesebuah blog ini untuk dipercayai di dalam dunia maya, dan enjin carian. Trafik kecil tiada masalah untuk dapat PR tinggi asalkan ada backlink berkualiti.

    ReplyDelete
  30. Sama2 ... moga bantu rakan blogger yang lain

    ReplyDelete
  31. Kena rajin blogwalking .. tak siapa yang pasti mana satu yang ada kualiti...hari ni mungkin terbaik..esok lusa belum tentu

    ReplyDelete
  32. Terima kasih .. sekadar berkngsi apa yg tahu daripada pengalaman dan pembacaan di blog2 yang lebih hebat

    ReplyDelete
  33. Bukti .. anda adalah bukti bagaimana cara ini boleh tingkatkan PR... terima kasih kerana mengiyakan.

    ReplyDelete
  34. Bukan susah pun buat backlink ni .. yg paling utama adalah kena rajin blogwalking

    ReplyDelete
  35. trima kasih..baru thu..kena buat backlink bnyk2 ni..hehe

    Blog saya : http://blogakudandunia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. susah nk dpt PR tggi. lgi2 newbie cm aku

    Visit my blog http://taikotai.tk

    ReplyDelete
  37. sharing yg bagus tuk budak cam sy ni..sy budak baru blaja buat blog

    ReplyDelete
  38. Hmm buat backlink bukan bererti anda spam ruang komen blog orang lain ... :)

    ReplyDelete
  39. Hmm ... terima kasih kerana memilih blog ini untuk dijadikan panduan berblog anda

    ReplyDelete
  40. Thanks brother.. Memang susah nak naikkan pagerank..
    pernah dapat pagerank 3 tapi tidak lama.. sekarang 2 saja..

    ReplyDelete
  41. baru tau jugak... tq..tq.. :)

    ReplyDelete
  42. obat tradisional sifilisJanuary 4, 2013 at 3:47 PM

    Infonya cukup bermanfaat banget gan

    ReplyDelete
  43. obat tradisional strokeJanuary 4, 2013 at 3:47 PM

    Makasih ya atas info-infonya

    ReplyDelete
  44. obat luka diabetesJanuary 4, 2013 at 3:47 PM

    wah bagus banget nih infonya
    tetep semangat ya kak
    selamat siang dan salam kenal ya
    semoga sukses selalu
    ijin menyimak dan backlink disini ya
    ikut posting disini lagi ya
    jangan lupa mampir balik lagi ya

    ReplyDelete
  45. obat tradisional migrenJanuary 4, 2013 at 3:47 PM

    tetep semangat ok

    ReplyDelete
  46. obat herbal ace maxsJanuary 4, 2013 at 3:48 PM

    hallo semuanya

    ReplyDelete
  47. salam kenal ajach ya buat semuanya

    ReplyDelete
  48. cara pesan ace maxsJanuary 4, 2013 at 3:48 PM

    nice info

    ReplyDelete
  49. obat tradisional ace maxsJanuary 4, 2013 at 3:49 PM

    jangan lupa untuk posting balik ya

    ReplyDelete
  50. terima kasih :).. meh tgok blog saya.. masih berusia beberapa hari.. http://metrosit.com/my/

    ReplyDelete
  51. good info bro...bagaimana saya nak naikkan blog saya nie... http://www.mentariminda.com/

    ReplyDelete
  52. Kena rajin blogwalking ... itulah yang HH lakukan di awal blogging... perkenalkan blog kepada rakan blogger lain, jadi follower mereka.

    ReplyDelete
  53. mantap penerangan, salam kenal, jom kejar SEO!

    ReplyDelete
  54. @nazraycom:disqus terima kasih .. diharap sudilah untuk undi blog ini dalam #MSMW2013

    ReplyDelete
  55. Terima kasih ... @nazraycom:disqus .... sampai dua kali komen ... :) hehehehee

    ReplyDelete
  56. terima kasih bro ... ;)

    ReplyDelete
  57. saya dah korek rahsia tuan hehe, terima kasih berkongsi, selama ini buat banyak backlink berkualiti.. akhirnya PR blog naik lagi hehe.

    ReplyDelete
  58. ha'ah backlinks ken abanyak dan kualiti baru cepat naik PR :) setuju tuan

    ReplyDelete
  59. suarakito.blogspot.com usianya 5 bulan dengan entri tak banyak tapi dengan bantuan dari rakan-rakan yang pakar alhamdulillah pagerank no 2

    ReplyDelete
  60. bukan mudah juga ye, kena plak blog baru nak bermula... hahaha, mau makan masa yang agak lama.. nak dptkan backlinks yg banyak skali.... & suka PR yg tinggi (agak sukar) wink wink wink


    ohsemtv : http://ohsemtv.blogspot.com - sekadar blog ilmiah, lawak, muzik & filem

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

Previous Post Next Post