>
bisnes shopee
As-Salam.
Banyak duri yang akan menanti anda apabila status bertukar dari seorang blogger picisian, blogger biasa, blogger tepi tembok, blogger sekadar di pinggiran menjadi blogger yang semakin dikenali dan terkenal. Sanggupkah anda jadi blogger terkenal?


Antara cabaran dan 'duri' yang akan dihadapi yang HH nampak ialah:
  1. Akan ada blogger yang hasad dan dengki dengan kejayaan anda.
  2. Lebih ramai akan jadi anynomous dalam ruangan komen anda.
  3. Blog anda mungkin akan diceroboh dan blog tak dapat diakses.
  4. Banyak entri mengenai diri anda yang bersifat negatif akan berlegar dalam ruang maya.
  5. Ramai yang akan ambik gambar anda.
  6. Mungkin ada yang meniru cara dan gaya penulisan anda.
  7. Ada yang cuba 'menjadi' anda - punyai nama dan gambar yang 'sama'.
  8. Ada akaun Facebook palsu mengenai anda.
  9. Wujud akaun twister ...errrkkkk twitter yang bukan anda yang buat.
  10. Akan wujud fanpage yang tak berapa nak seronok tentang diri anda.

.... dan lagi ..dan lagi ...

Banyak sebenarnya, yang boleh dan dapat HH fikirkan, berdasarkan pengalaman mereka yang dah jadi seorang blogger terkenal ni. 

Sekali lagi, HH tanya pada diri sendiri dan anda semua... sanggupkah anda jadi blogger terkenal?


11 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

  1. saya tak nak jadi blogger yang terkenal
    saya jadi blogger sekadar suka suka jer

    ReplyDelete
  2. hurmm..nk try jd famous blogger dulu boleh?then,baru decide.. =)

    ReplyDelete
  3. Harap2 jadi famous jugak. :P

    ReplyDelete
  4. tau takpeeee . tak mengharap lgsung jd pemes2. ke kubur jugak kita . :D

    ReplyDelete
  5. mencabarnya jadi blogger famous..

    ReplyDelete
  6. tak nak lah..
    jd blogger sederhana lg senang kan?hehheheh

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum HH...susah juga jadi blogger terkenal ni kan jadi blogger biasa2 jer la...:)

    ReplyDelete
  8. Assalam, itu yg tak nak dengar tu...

    ReplyDelete
  9. Rasanya jadi apa-apa yang famous akan jadi macam tu. Bentuk risiko yang dihadapi sahaja berbeza. Hasad dengki di mana2. So kena banyak hati2. :)

    ReplyDelete
  10. saye nk jadi blogger d pinggiran je la =)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**



Sebelumnya Seterusnya
Panduan Shopee

Klik Sini Untuk Tahu Caranya