As-Salam.
Ada rakan blogger berkata, bahawa terdapat jenis-jenis template tertentu yang tidak menyokong fungsi Google+, menurutnya ia adalah disebabkan perlu meletakkan butang Google+. Hmm .... saya agak kurang pasti mengenai perkara tersebut, kerana template yang saya gunakan ini merupakan template wordpress - dan bukannya template yang disediakan oleh blogger.com (sepatutnya template dari blogger tiada masalah untuk letakkan badge Google+). Dan saya tiada masalah untuk meletakkan badge ini dalam blog saya walaupun ia merupakan template redesign.

Apapun, jika anda hadapi masalah, cuba cara ini pula .... tetapi sebelum itu, anda perlu wujudkan page khas untuk blog anda di dalam Google+, anda boleh ikuti panduan ini: 2 Langkah Menggunakan Google+ Sebagai Platform Promo Blog.

Tatacara Meletakkan Badge Google+ Untuk Blog Anda


1.Buka template blog anda, pilih Design - Page Element dan pilih add a gadget/html/script

<!-- Google +1 script -->
<script type="text/javascript">
  (function() {
    var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true;
    po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js';
    var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s);
  })();
</script>
<!-- Link blog to Google+ page -->
<a style='display: block; height: 0;' href="PUT YOUR G+ PAGE URL HERE" rel="publisher">&nbsp;</a>
<!-- Google +1 Page badge -->
<g:plus href="PUT YOUR G+ PAGE URL HERE" size="badge"></g:plus>

2. Gantikan PUT YOUR G+ PAGE URL HERE dengan url page blog anda itu. URL Google+ untuk page anda boleh diambil di sini:


Seandainya anda belum ada button Google+ ini, anda boleh cipta atau reka sendiri di sini: Google Widget Plus.

Artikel ini telah diubahsuai dari sini: Blogger Sentral [Saya Syorkan Anda Ikuti Pelbagai Panduan Di Sini]

#update:
Boleh juga baca bagaimana menambah button Google+ di sini:

http://www.ebloggertricks.com/2011/07/add-google-plus1-button-to-blogger.html
dan
http://www.ebloggertricks.com/2010/08/add-blogger-share-buttons-to-custom.html

Harap ia dapat membantu buat mereka yang mencari.

*p.s: Terima kasih kepada Naim

5 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. HEHE.. Cepat sungguh bro update.. nak tambah cikit:-

    Jika template korang tak ada button google+ lagi , korang boleh rujuk di sini

    http://www.ebloggertricks.com/2011/07/add-google-plus1-button-to-blogger.html

    dan

    http://www.ebloggertricks.com/2010/08/add-blogger-share-buttons-to-custom.html

    semoga manfaat..

    ReplyDelete
  2. sesiapa yg blum try tu, cepat2 la try... stakat ni saya xdpat mcm yg diharapkan. maybe template x support kot. kalo nak letak yg saiz icon tu, dr smlm dah dpt...

    ReplyDelete
  3. thanks share ilmu baru nie..betul ke lepas nie widget folllower dah takde n di agntikan dgn google+ nie...?

    ReplyDelete
  4. Info yg bermanfaat TQ.

    Jom singgah kat blog aku;
    http://helmysyamza.blogspot.com/2011/12/parti-ldp-jepun-dan-umnobnsiri-journal.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Previous Post Next Post

Advertisement

Panduan Bisnes di Shopee

Advertisement


Rahsia Bisnes Tudung

CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement



Panduan Ternak Kambing