As- Salam. Ada yang bertanya, bagaimana nak membuat tajuk yang menarik buat entri di blog?

Sebenarnya, ada banyak cara untuk menulis tajuk entri anda. Ia sebenarnya bergantung kepada kreativiti anda. Anda boleh membuat tajuk entri yang menarik berdasarkan panduan berikut, terpulang pada anda untuk mencari inisiatif mana yang terbaik untuk setiap entri di blog anda.

Bersifat Provokatif
Selalunya tajuk yang seperti ini akan lebih mendapat perhatian, terutama jika isi entri itu berkaitan dengan sesuatu isu yang sedang hangat diperkatakan. Cara begini sangat menjadi dan selalu antara pilihan dalam blog-blog bergenre politik.

Bersifat Kontroversi
Berlainan dengan provokatif, tajuk begini lebih umum. Selalunya tajuk-tajuk begini adalah tajuk2 yang bercanggah dengan pendapat umum. Ia seolah cuba menidakkan sesuatu ataupun cuba memperbetulkan sesuatu.

Bersifat Persoalan
Selalunya tajuk begini akan mengungkap jawapan dalam persoalan yang diberikan. Pembaca blog yang mencari jawapan kepada persoalan yang sama pasti akan klik dan mendapati tajuk entri anda menarik. Pastikan anda memberikan jawapan yang sepatutnya.

Bersifat Memberikan/Panduan/Kenapa dan Bagaimana
Tajuk seperti ini selalunya bersifat objektif dalam penyampaian isi entri. Antara contoh entri dengan tajuk begini adalah; 10 Cara Untuk Menjadi Blogger Terkenal ataupun 5 Jenis Lelaki Penyabar.

Bersifat Tutorial/Mengajar
Seperti juga tajuk sebelum ini yang bersifat memberi. Tajuk mengajar ini selalunya berdasarkan pengalaman. Contoh: Bagaimana Tampil Menyerlah Dalam Bloglist


8 Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

 1. boleh mntapkan pemilihan tajuk lepas ni.. kb biasanya pilih tajuk lepas entri siap ditulis.

  BalasPadam
 2. tak pernah try yg provokatif tu je lg.. tkt salah fakta

  BalasPadam
 3. huhu betul3. ideaa nehhh thx >.< harusss mesra ngn blogger len jgkkk

  http://yanadimple.blogspot.com

  BalasPadam
 4. ada tajuk yg catchy dan blh menjana minda pembaca. kalo simple jer pun blh juga.

  BalasPadam
 5. cari tajuk pun kena kreatif jugak

  BalasPadam
 6. uuuuu...meh sy nak try gak la...tq bro

  BalasPadam
 7. hai salam kenal,done follow.. hit me back ya

  BalasPadam

Catat Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Bisnes Shopee

Advertisement

BERMASALAH DENGAN HARTA PUSAKA?

Panduan Mengurus Harta Pusaka dan Hibbah. - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement