Langkau ke kandungan utama

Filem Hacksaw Ridge Memang Best

Hacksaw Ridge. Siapa belum tonton filem ni, memang saya syorkan untuk tonton. Memamg best walaupun sedikit slow di awal plot cerita. Saya tonton filem Hacksaw Ridge secara online je. Tak tahu pun bahawa filem ini baru nak ditayangkan di pawagam Malaysia. Kalau tak silaplah, filem Hacksaw Ridge ditayangkan di pawagam Malaysia mulai pertengahan Februari 2017.

Filem ini adalah filem aksi perang dan juga drama. Anda perlu hadam plot cerita drama di awal filem ini sebelum dipersembahkan dengan aksi di medan perang yang memang best. Ia merupakan sebuah filem berdasarkan kisah benar Desmond Doss, seorang tentera bersekutu ketika perang dunia kedua.

Filem Hacksaw Ridge Memang Best Mesti Tonton

Hacksaw Ridge Memang Best
Siapa Desmond Doss ini? Kenapa kisahnya difilemkan? Dan kenapa saya syorkan anda untuk tonton filem ini?

Desmond Doss adalah seorang tentera U.S. Namanya terpahat dalam sejarah ketenteraan U.S sebagai seorang tentera yang berjaya menyelamatkan 75 rakan tenteranya yang lain tanpa melepaskan sebutir peluru pun. Malah Desmond Doss tidak membawa sebarang senjata api. Peristiwa ini berlaku di Okinawa, ketika Amerika Syarikat cuba menduduki satu rabung yang strategik dikuasai tentera Jepun dinamakan Hacksaw Ridge.
Hacksaw Ridge Filem Mesti Tonton

Inilah keistimewaan filem ini, iaitu kisah Desmond Doss, seorang anggota tentera yang berjaya menyelamatkan 75 rakan tentera di Hacksaw Ridge tanpa sebarang senjata - tanpa melepaskan sebutir peluru pun. Kisahnya memang menakjubkan.

Hacksaw Ridge is the extraordinary true story of Desmond Doss (Andrew Garfield) who, in Okinawa during the bloodiest battle of WWII, saved 75 men without firing or carrying a gun. He was the only American soldier in WWII to fight on the front lines without a weapon, as he believed that while the war just justified, killing was nevertheless wrong. As an army medic, he single-handedly evacuated the wounded from behind enemy lines, braved fire while tending to soldiers and was wounded by a grenade and hit by snipers. Doss was the first conscientious objector awarded the Congressional Medal of Honor.

Ok. Ada satu terms dalam filem Hacksaw Ridge yang saya tak reti nak terjemahkan - Conscientious Objector. Itu sebab saya copy-paste sinopsis dari Cinema Online ...

"A conscientious objector is an "individual who has claimed the right to refuse to perform military service" on the grounds of freedom of thought, conscience, or religion."
Siapa yang sukakan sebuah kisah perang, kisah benar, ada drama, ada semangat patriotik, ada kepercayaan, maka filem Hacksaw Ridge ini sebuah filem terbaik untuk anda tonton.

Saya berikan penarafan 4.5 bintang dari 5 bintang untuk filem ini.

Wajah Sebenar Desmond Doss dan Dorothy (Isteri)

Di bawah ini adalah wajah sebenar Desmond Doss, wira perang yang telah menyelamatkan 75 askar semasa peperangan WW2 di Hacksaw Ridge.
Gambar Desmond Doss
Gambar Desmond Doss dan Isteri

Fakta Menarik

Orait, ada beberapa point menarik untuk saya kongsikan kepada anda mengenai filem ini..
  1. Filem ini dihasilkan oleh Mel Gibson
  2. Sekali pandang ia adalah filem perang dunia kedua, tetapi sebenarnya sebuah filem tentang kepercayaan dan pegangan agama.
  3. Peperangan di Hacksaw Ridge adalah yang paling berdarah di rantau Asia Pasifik semasa Perang Dunia Kedua.
  4. Desmond Doss meninggal pada tahun 2016 di usia , tahun di mana filem ini mula ditayangkan.
  5. Menyelamatkan 75 orang askar cedera tanpa bantuan, tanpa senjata adalah sesuatu yang sangat luarbiasa apatah lagi dikelilingi oleh musuh.
  6. Walaupun peperangan itu dilihat untuk membunuh .. tetapi filem ini menunjukkan bahawa peperangan itu adalah untuk menyelamatkan.
  7. Untuk lebih banyak fakta menarik mengenai filem ini, boleh baca di sini - http://collider.com/hacksaw-ridge-things-to-know

Tonton Hacksaw Ridge Secara Online

Nak tonton secara online HD version? Boleh klik ke pautan berikut - http://lynk.my/PU5k



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Memang rekomend kena pergi tengok... best sangat...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…