Langkau ke kandungan utama

Cara Merawat Sakit Kulit Ekzema Pada Bayi

Penyakit Kulit Ekzema pada Bayi dan Cara Merawat. Beberapa hari ini, saya ada kongsikan beberapa info berkaitan penyakit kulit Ekzema yang berlaku pada bayi. Ekzema pada bayi kebiasaannya disebut sebagai ruam dalam masyarakat. Jika ruam biasa selalunya akan hilang, namun untuk kes yang lebih teruk, Ekzema akan menyebabkan kulit melecet, berdarah dan bernanah.

Penyakit Kulit Ekzema

Penyakit Kulit Ekzema Pada Bayi

Seperti yang saya ceritakan dalam post Penyakit Kulit Ekzema Pada Bayi; ada dua kategori penyakit Ekzema ini, iaitu Atopik dan Dermatis Sentuhan. Atopik biasanya berlaku pada bayi yang berusia bawah dua tahun dan akan hilang menjelang remaja. Dermatitis sentuhan pula biasanya disebabkan oleh alahan bahan kimia yang disentuh seperti bahan pencuci, sabun, syampu, pelembut fakbrik dan sebagainya.

Ekzema Pada Bayi

Ekzema pada bayi akan memperlihatkan kulit kering, bersisik, kemerah-merahan, merekah dan kadangkala mengeluarkan cecair .. dan pada satu tahap yang lebih serius, bahagian kulit bayi terkena Ekzema akan bernanah.

Bayi yang terkena Ekzema akan merasa kurang selesa, kerengsaan dan kegatalan yang amat sangat. Ini akan menyebabkan bayi sentiasa menangis dan cuba menggaru bahagian kulit yang terkena Ekzema.

Cara Merawat Ekzema

Walaupun secara klinikalnya penyakit ini tiada penawar khusus kerana tidak diketahui punca sebenar, namun anda masih boleh ikhtiar menerusi beberapa rawatan. Ada beberapa rawatan moden dan tradisional untuk menangani masalah penyakit kulit Ekzema ini.

Untuk orang dewasa yang terkena Ekzema, ada ubat sapuan seperti krim dan losyen. Malah, ada beberapa petua tradisional untuk merawat penyakit kulit ini.

Manakala bagi bayi, selain merawat dengan memberikan pakaian yang nipis dan mengelakkan suhu bilik yang panas, ada juga ubat sapuan tertentu untuk merawat Ekzema pada bayi.

Antara rawatan berbentuk sapuan yang semakin popular untuk merawat sakit kulit Ekzema pada bayi adalah Bedak Asmak. Malah, dikatakan bedak Asmak juga mampu untuk merawat masalah kulit lebih serius iaitu Psoriasis.

Bedak Asmak - Cara Merawat Sakit Kulit Ekzema Pada Bayi

Cara Merawat Ekzema
Bedak Asmak diperbuat dari 100% bahan semulajadi iaitu tanah liat putih. Tanah liat putih dipercayai mempunyai penawar untuk masalah kulit, termasuklah Ekzema dan juga Psoriasis. Hanya tanah liat putih yang tertentu sahaja diyakini boleh memberikan kesan positif dalam rawatan sakit kulit.

Sebenarnya, bedak dari tanah liat telah digunakan sejak zaman -berzaman lagi. Malah ada kisah yang mengatakan bahawa Rasulullah S.A.W sendiri mengesyorkan menggunakan tanah liat untuk rawatan masalah kulit.
Rawatan Untuk Penyakit Ekzema Pada Bayi dan Psoriasis

Bedak Asmak yang dihasilkan daripada tanah liat putih telah didapati dan terbukti secara testimoni dapat merawat masalah ruam pada bayi, penyakit kulit Ekzema, Psoriasis, penyakit kudis buta, kurap, panau, kayap, kegatalan pada kulit, cacar air, luka dan banyak lagi yang melibatkan bahagian kulit badan.

Malah, ada yang menggunakan Bedak Asmak untuk merawat sakit perut.

Untuk merawat ruam, Ekzema pada bayi dan juga Psoriasis; hanya sapukan sahaja Bedak Asmak pada bahagian tersebut sekerap yang mungkin. Ia akan mendatangkan rasa sejuk dan keselesaan pada kulit. 

Apa Istimewanya Bedak Asmak ?

Penyakit Kulit Ekzema pada Bayi dan Cara Merawat

Selain merawat masalah kulit di atas, ia juga mampu mengecutkan jerawat, mencantikkan dan mencerahkan kulit jika diguna secara kerap. Dan sangat digalakan untuk dipakai setiap malam sebelum tidur .. sama seperti menggunakan bedak sejuk.

Teksturnya lebih halus, mudah menyerap, dan sejuk bila dipakai. Maka, ia sangat sesuai untuk rawatan penyakit kulit Ekzema pada bayi.

Kandungan Bedak Asmak mempunyai kadar UVA ratio yang tertinggi iaitu 0.88 di dalam Boot Star Rating untuk perlindungan UVA, jadi ia mempunyai kadar perlindungan maksimum terhadap UVA yang dapat mengelakkan kedutan.

Bedak Asmak selamat dan suci, malah ia boleh dimakan untuk mengatasi masalah cirit-birit dan juga gout.

Testimoni Pengguna Bedak Asmak Untuk Rawatan Penyakit Kulit

Testimoni Bedak Asmak - Rawatan Ekzema dan Psoriasis
Cara Merawat Sakit Kulit
Testimonial


Cara Merawat Sakit Kulit Ekzema Bayi dan Psoriasis
Untuk lebih banyak testimoni dan juga melihat komen-komen pengguna Bedak Asmak, anda boleh terus ke FB Bedak Asmak


Sekiranya berminat nak mencuba atau nak menjadi agen,boleh ke link di bawah atau hubungi terus :
Hotline HQ : 019 - 970 8897
Website rasmi syarikat : http://mham.com.my/
Ig : mham.sdnbhd - https://www.instagram.com/mham.sdnbhd/


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…