Langkau ke kandungan utama

Fitrah - Iklan Raya 2015 Dari Malaysia Airlines

Fitrah - Sebuah iklan Raya 2015 dari Malaysia Airlines (MAS). Iklan Hari Raya 2015 bertajuk Fitrah dibawakan dalam bentuk sebuah drama pendek berdurasi 10 minit, dengan menampilkan hashtag #bettertomorrow. Sebuah drama pendek dwibahasa, Fitrah memberikan apa makna fitrah kehidupan seorang manusia.

Fitrah - Sebuah drama pendek diarahkan oleh Linus Chung dan Mohd Hisham Salleh. Ia memaparkan kehidupan sebuah keluarga berkahwin campur di Malaysia - Keluarga Yassin.
Fitrah - Iklan Raya 2015 Dari Malaysia Airlines

Fitrah - Iklan Raya 2015 Dari Malaysia Airlines

Yassin, seorang juruterbang MAS, berkahwin dengan seorang wanita cantik berbangsa Cina. Dan pada masa yang sama juga, telah mengambil anak angkat dari keluarga sebelah isterinya - apabila anak itu kehilangan kedua ibubapa dalam satu tragedi yang tidak dicerita.

Yassin telah mendidik anak tersebut di dalam persekitaran sebuah keluarga Islam, namun mengetahui hakikat bahawa itu bukan darah dagingnya, ia memberikan peluang untuk anak itu memilih jalannya sendiri apabila dewasa, mengikut fitrah seorang manusia.

Fitrah, sebuah drama pendek dari Malaysia Airlines (MAS) untuk memberitahu bahawa Aidilfitri 2015 adalah hari untuk memperlihatkan masa depan yang lebih baik #bettertomorrow bagi rakyat Malaysia. Bukan sekadar untuk masa depan yang kita nampak, tetapi juga lebih daripada itu - akhirat.

Ia mengajar dan mengingatkan umat Islam mengenai 3 perkara. Meh saksikan keseluruhan iklan raya 2015 ini daripada MAS bertajuk Fitrah, dan saya pasti anda boleh menangkap apa yang cuba disampaikan dalam iklan raya yang pada pandangan peribadi saya, antara terbaik pada Hari Raya 2015. Dan pastikan anda juga dengar lagu latar yang dimainkan dalam iklan ini.

Video Iklan Raya 2015 Bertajuk Fitrah daripada MAS

Sebuah kisah dan drama pendek yang sedih. Ada pengajaran sangat besar cuba disampaikan.


"Challenges and adversity are certain in life but cherish the moments and always look ahead towards a better tomorrow. Follow Yassin as he learns to be grateful for life’s trials, for it is through them that we should reflect on our existence this Aidilfitri. Take heart that every departure is complemented by the arrival of something new." - MAS

Lagu latar yang mengiringi drama pendek iklan Raya 2015 bertajuk Fitrah dilagukan oleh Nastia menampilkan Liyana Fizi.

Nastia - Esok Belum Tiba feat Liyana Fizi

Lirik Lagu Esok Belum Tiba

Terjaga, ku disentuh lembutnya suria,
dan siang pun berubah
pelangi hidup disambut senja

Pabila,
kau cuba buktikan pada semua,
kau bersungguh membina,
apa yang kan runtuh jua

Sedarlah kita,
malam mungkin ada.
Sedarlah,
esok belum tiba.
Kejutkan aku bila kau bersedia

Oh bintang setia,
menari di angkasa,
khabarkanlah pada mereka,
sesungguhnya nikmat didunia,
itu hanya sementara.
Berdoalah kita,
moga terus bernyawa,
khabarkanlah pada meraka,
sesungguhnya nikmat di syurga,
itu kekal selamanya

Semoga dimanfaatkan mana yang difikirkan baik untuk semua. Salam Aidilfitri.


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…