Langkau ke kandungan utama

Tips Menulis Blog Secara Konsisten

Bagaimana nak menulis blog secara konsisten? Adakah anda punyai masalah untuk menyediakan konten dan entri terbaru blog anda secara konsisten setiap bulan, setiap minggu, setiap hari? Jika ya, saya nak kongsikan satu lagi tips blogging terbaik untuk dipraktikkan. In Sha Allah, menerusi tips ini, anda boleh dengan mudahnya hasilkan antara 5-7 entri dalam seminggu!

Ok. Bukan semua orang ada masa untuk menulis dan menyediakan konten blog setiap hari. Walaupun ada di antaranya merupakan blogger sepenuh masa, tetapi percayalah, adakalanya blogger seperti ini pun ada masalah untuk menyediakan konten blog secara konsisten. Apatah lagi seperti blogger house husband seperti saya yang adakalanya sibuk dengan hal ehwal keluarga dan anak-anak di rumah.

Tips Menulis Blog Secara Konsisten

Tips ini bukan hanya untuk blogger-blogger sepenuh masa, separuh masa, masa tambahan, masa kecederaan mahupun untuk blogger kecil besar, tetapi untuk semua blogger baru dan lama. Apa yang penting ialah cara perlaksanaannya dan bagaimana anda merancang untuk membolehkan blog anda kaya dengan konten terutama berkaitan ilmu dan pengetahuan.

Mulakan Perancangan dengan Bermula Kecil

Mari lihat tips yang saya maksudkan itu, iaitu cara menulis blog dan menyediakan entri-entri baru secara konsisten.
Tips Menulis Blog Secara Konsisten
Haa .. nampak tak bagaimana perancangan di atas dibuat sehingga anda sebagai blogger samada baru atau lama, samada blogger sepenuh masa atau sambilan boleh hasilkan sehingga 8 entri baru setiap bulan, iaitu dua kali dalam seminggu!

Penting untuk sentiasa update blog walaupun di saat anda tiada di depan komputer, terutama untuk blogger yang mahu bersaing mendapatkan trafik ke blog.

Cubalah perancangan di atas, dan tingkatkan kandungan blog anda, in Sha Allah.


Komen Pembaca ...

  1. memang hebat sekali..yang penting sebenarnya disiplin...takde disiplin memang susah la sikit..hee

    BalasPadam
  2. Tq for the tips HH.. selamat berpuasa ;)

    BalasPadam
  3. 2 kali seminggu..maknanya dlm 5 hari boleh cari idea kan :D

    BalasPadam
  4. Dengan artikel yang dikongsikan ini,
    setiap blogger yang SERIUS perlu
    menghasilkan sekurang-kurangnya
    2 ARTIKEL per minggu untuk setiap blog.

    Konsistensi ataupun Istiqamah
    merupakan perkara TERPENTING
    untuk BERJAYA dalam setiap perkara
    yang kita lakukan.

    Thanks En. HH.

    BalasPadam
  5. Owhh.. begitu..
    nampak mudah ye.. di mana ada kesungguhan, di situ ada jalan... :)

    BalasPadam
  6. pendek kata sebenarnya takde alasan kan untuk xde entri. huhuhu. panduan untuk fyna juga nih.

    BalasPadam
  7. Ok, take noted! Terima kasih

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.