5 Widget Wajib Blogspot

Widget wajib dipasang dalam blogspot - Tentu ramai mahu tahu apakah widget yang sesuai dan menjadi keharusan terutama buat sebuah blog baru. Dalam blog post ini, saya akan berikan panduan 5 widget yang wajib dipasang untuk sesebuah blogspot. Harapnya menjadi panduan berguna untuk blogger baru.

Widget ini penting supaya dapat membantu sesebuah blog itu mendapat pageviews yang baik. Namun, bukan semua widget itu sesuai diletakkan di dalam blog. Jika terlalu banyak widget disumbat masuk ke dalam blog, ia akan membuatkan blog tidak mesra pengunjung dan jejaskan masa loading blog yang amat penting bagi sebuah blog yang baik.

5 Widget Wajib Bagi Sesebuah Blog

5 Widget Wajib Blogspot
Antara ciri sebuah blog yang baik adalah masa loading blog yang singkat. Seandainya blog anda mengambil masa terlalu lama, lebih daripada 60 saat untuk loading, ini bermakna blog anda berat dan akan menyusahkan pengunjung yang telah sedia klik berada di blog anda.

Saya mendapati, antara sebab blog berat - iaitu lambat loading ialah kerana terdapat terlalu banyak widget yang tidak diperlukan di dalam sesebuah blog. Persoalannya, apakah widget yang perlu dan wajib ada di dalam blog ini?

Sebelum itu, perkara-perkara asas ini perlu ada dahulu buat sebuah blog biasa - header, post body, sidebar dan juga footer. Pastikan 4 elemen ini ada kerana ianya adalah asas buat sebuah blog.

Recent Entri

Widget memaparkan entri-entri terkini buat blog anda. Anda boleh gunakan widget yang dah disediakan di dalam blogspot atau boleh cuba menggunakan feedburners. Atau anda boleh ikuti tutorial yang telah saya sediakan di sini - Widget Entri Terkini

Popular Post 

Widget ini perlu untuk pengunjung melihat kekuatan blog anda, selain daya penarik tersendiri ke entri yang lain. Anda boleh gunakan widget yang telah tersedia di blogspot. Saya juga ada sediakan panduan ringkas untuk widget popular post ini dengan variasi lebih menarik. Anda boleh baca di sini - 3 Variasi Widget Popular Post

Komen Pembaca

Widget ini sebagai salah satu langkah untuk anda menghargai pengunjung dan pembaca anda. Ia juga akan menarik minat orang lain untuk meninggalkan komen. Salah satu widget yang saya gunakan dalam blogspot untuk tunjukkan komen pembaca di sidebar blog ada diceritakan di dalam entri ini - Widget Top Komentator Dengan Avatar
5 Widget Wajib Blogspot

Social Sharing

Widget ini perlu anda untuk membolehkan promosi dilakukan, samada oleh anda sendiri ataupun oleh pengunjung. Perkongsian dimudahkan dengan adanya widget ini. Pastikan anda punyai akaun dalam setiap social sharing, jika tiada akaun, maka tak perlulah anda letak! Saya ada ceritakan kelebihannya dan tunjukkan juga pautan untuk anda letakkan widget ini di sini - Panduan Meletakkan Social Sharing Dalam Blog

Profile

Samada anda menggunakan widget atau anda menulis sendiri profil anda, ia perlu sebagai branding blog dan sebagai satu tanda pemilikan blog. Ia juga boleh meningkatkan integriti blog anda. Saya syorkan anda menggunakan profile Google+ kerana ia lebih baik, dan ia akan menambahkan lagi tahap autoriti blogspot anda, dan ia juga akan bantu dalam SERP (Search Engine Ranking Position).

Alhamdulillah, inilah 5 widget wajib blogspot yang perlu dan harus dipasang di dalam blogspot anda. Ini merupakan pendapat berdasarkan pengalaman saya dalam dunia blog sejak 2008 lagi. Ia widget-widget penting yang menguatkan dan berikan kelebihan pada blog.

Widget lain tu bukan tak bagus, dan tak sesuai cuma biarlah widget yang boleh berikan impak kepada blog. Selain tidak semakkan penampilan blog anda, ia juga akan elakkan blog dari lambat loading.

Satu lagi tips untuk elak blog dari lambat loading, gunakan sahaja widget asas yang telah tersedia dalam blogspot.

Ok. Semoga apa yang dikongsikan ini bermanfaat buat semua. In Sha Allah.


{ 41 comments.. read them below or add one }

maszull maszull January 10, 2012
assalamualaikum HH...mekacih yer kerana berkongsi info yg menarik ni...:)
pretty n cute gurl..;)) pretty n cute gurl..;)) January 10, 2012
http://janaygplgcumil91.blogspot.com/ great..do follow me anyone..;)
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda January 10, 2012
alamak.. sy juz ade no 4 & 5 je, huhu~.. >_<

thanks for the info ye, HH..
Gen2Merah Gen2Merah January 10, 2012
ya, sedang berusaha untuk kurang2kan segala widget yang tidak berkaittan
Rosniena Rosniena January 10, 2012
dalam proses belajar..tq sifu
klik! klik! ceritaku! klik! klik! ceritaku! January 10, 2012
wah! TQ ya.. saya budak baru belajar..
Ayang Anim Ayang Anim January 10, 2012
really appreciate.. tqvm...
Ummi HaniE Annisa Ummi HaniE Annisa January 10, 2012
satu lagi,saya rasa widget top commentator pun pnting utk m'hargai pengomen2 ;)

alexa pun leh gak tayang sikit .. hehe
HasrulHassan [HH] HasrulHassan [HH] January 10, 2012
@Ummi HaniE Annisa Hmm kenapa HH tak masukkan dalam senarai? Sebb ia tidak memperlihatkan apa yang dikomen. Kadangkala komen dia ciput je, jadi tak berapa bagus, bila ada komennya sekali, orang akan lihat ayat yang dikomen dan akan tertarik dengan entri yang dikomen serta siapa yang beri komen.
STORY cik FIFY STORY cik FIFY January 10, 2012
salam abg HH , cik fify ta fhm ap yg abg HH kate kn mgenai widget ? maaf msh br dlm bloging ne . blog cik fify pon kwn alam maya yg uat kn ^^ ap pon cik fify akan blja cara2 ataw bahase2 blog ne yee . insya ALLAH mase dpn akan d guna pakai uat rujukn ^_^
ietaieta March 08, 2013
sy sdg cuba2 membelek apa2 yg tak kena lagi dlm blog sy melalui segmen saya ni>http://ieta-myblog.blogspot.com/2013/02/segmen-komen-cadang-blog-ieta.html SIFU sudi kah menjoinkan diri ke dalam segmen ini? huhu...
Akif Imtiyaz Akif Imtiyaz July 23, 2014
Alhamdulillah Tq Bro HH atas perkongsian ini ,...
Kathy R'bain Kathy R'bain July 23, 2014
Hmmm..alhamdulillah..tqvm bro HH..
Kathy R'bain Kathy R'bain July 23, 2014
Hmmm..alhamdulillah..tqvm bro HH..
sutera ungu sutera ungu July 23, 2014
Ilmu yg sgt bermanfaat buat biah cempedak di luar pgr
Pokok Manggis Depan Rumah Pokok Manggis Depan Rumah July 23, 2014
Betul tu anum. sangat bagus perkongsian ini.
Ishak Ismail Ishak Ismail July 23, 2014
60 saat loading time tu dah kira berat giller tu. According to staff gugel yg bg talk itu hr dia ckp loading page kalu blh jgn lbh drp 12 saat (kalu x silap). Ikut kajian, visitor drp jepun akan close blog kita andai loading page time melebihi 8 saat
AhmadMuzammil mel AhmadMuzammil mel July 23, 2014
Sharing yang padu bernas padat. Terima kasih bang.
ariesbluefan ariesbluefan July 23, 2014
nice sharing... banyak kena improved macam nie... =)
Mrs. A Mrs. A July 23, 2014
Ilmu blog yang bagus untuk saya praktikkan.
TQ saudara HH
Iena Eliena Iena Eliena July 24, 2014
good info :)
iena da tak reti nak edit2 blog nie T___T
dah lupe
lame tak berblogging
skrg nk betulkn blog..mcm pening plak
bnyk da lupe T____T
Naziera Roslan Naziera Roslan November 03, 2014
salam...banyak info yg telah membantu saya yg masih baru dlm dunia blogging ni....sudi2 lah singgah di blog saya ye...tq
salmiah awang salmiah awang November 18, 2014
semuanya sudah semakin mudah.
zubir zubir December 16, 2014
slm admin...ade info x kt mane nk donlot template2 yg menarik ..tq
Sinar ar-ryan Sinar ar-ryan December 18, 2014
sy xtaw nk buat widget ni..
Zimi Zme Zimi Zme April 07, 2015
Thanks bro HH. Just created my 1st ever blog via your info n tips.😊👍
MY blog MY blog April 15, 2015
tq senang nak faham
Hakim Hakim May 23, 2015
Tq atas ilmu yang beri
Tengku Firmino Tengku Firmino July 10, 2015
Info yang berguna lagi terbaik kebaboooooo
T-J-11 T-J-11 December 30, 2015
terima kasih di atas info tuan ,, byk ilmu yg saya dapat ,,

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.