Cara Report Blog Yang Guna Identiti Anda

Cara buat laporan untuk blog yang menyalahgunakan identiti anda - Saya telah ditanya mengenai soal ini, tentang bagaimana nak buat report atau laporan mengenai blog yang menyalahgunakan identiti anda atau mengambil kandungan blog anda untuk dijadikan entri di blog tersebut. Buat pengetahuan semua, memang ada cara dan langkah yang boleh diambil untuk tanggani masalah ini. In Sha Allah, di dalam blog post ini, saya akan seboleh mungkin berikan panduan blogger untuk selesaikan masalah yang ramai blogger kecil macam saya hadapi.

Untuk membolehkan anda membuat laporan mengenai sesuatu terutama berkaitan dengan produk-produk yang disediakan oleh Google, termasuklah blog dan profile Google Plus, anda perlu pastikan anda ada bukti yang cukup supaya pihak berkenaan melakukan siasatan dan tindakan. Jika tidak, permintaan anda akan dianggap sebagai satu cubaan untuk membuat laporan palsu.
Cara Report Blog Yang Guna Identiti Anda

Cara Buat Report Blog Yang Guna Identiti Anda

Pertama sekali, penyalahgunaan identiti atau profail dalam Google adalah melibatkan terutama data diri termasuklah alamat email, gambar, alamat dan sepertinya. Terma yang digunakan oleh Google untuk masalah ini dinamakan Impersonation

Laporan yang boleh anda lakukan bagaimanapun tertakluk pada terma dan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Google. Anda boleh baca mengenainya di sini - Google Terms and Policies

Apa yang akan berlaku bila laporan ini dibuat?
When content is removed from a blog, the author(s) and admin(s) will be notified by email, a message on their Blogger dashboard, or both. Readers attempting to access that content will be shown a message that indicates that the content has been removed and, a link to a copy of the removal notice itself.

Laporan atau aduan boleh dilakukan menerusi pautan ini - Impersonation Report to Google
how to make report to google about content
Untuk memastikan laporan itu sah, hanya pemilik identiti sah sahaja boleh melakukan laporan. Laporan tidak boleh dilakukan oleh orang lain atau wakil. Ini adalah kerana anda perlu mengemukakan dokumen tertentu bagi menentusahkan identiti diri anda kepada pihak Google.

Anda juga boleh melakukan laporan dan aduan lain yang melibatkan perkara-perkara seperti
Semoga bermanfaat.

{ 9 comments.. read them below or add one }

Brohantu Brohantu June 17, 2014
baru tahu benda macam ni boleh di report
Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal June 17, 2014
Assalammualaikum...bro HH,

bagus nie... kena report nie, siapa guna identiti kita.

mselim3

aRz MoHa aRz MoHa June 17, 2014
saya pun baru tahu benda ni boleh report.
Hero Borneo Hero Borneo June 17, 2014
harap tiada masalah berlaku seumpama ini..
Maria Hasun Maria Hasun June 17, 2014
ada jugak yew report guna identiti kita. bagus bagus
Nadia Johari Nadia Johari June 17, 2014
Bagus ade tempat untuk kite report...
Eshamz Halim Eshamz Halim June 17, 2014
Info yang berguna ni bro... boleh repot rupanya kalau berlaku cengini...
Azsyafina Haha Azsyafina Haha August 07, 2016
Bila kita dah report , apa tindakan yang seterusnya ? Blog yg kita report tu akan di delete terus ke ?

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.