Free Dettol Shopping Voucher

Cara buat laporan untuk blog yang menyalahgunakan identiti anda - Saya telah ditanya mengenai soal ini, tentang bagaimana nak buat report atau laporan mengenai blog yang menyalahgunakan identiti anda atau mengambil kandungan blog anda untuk dijadikan entri di blog tersebut

Buat pengetahuan semua, memang ada cara dan langkah yang boleh diambil untuk tanggani masalah ini. In Sha Allah, di dalam blog post ini, saya akan seboleh mungkin berikan panduan blogger untuk selesaikan masalah yang ramai blogger kecil macam saya hadapi.

Cara Buat Report Blog Yang Guna Identiti Anda



Cara Report Blog Yang Guna Identiti Anda

Untuk membolehkan anda membuat laporan mengenai sesuatu terutama berkaitan dengan produk-produk yang disediakan oleh Google, termasuklah blog dan profile Google Plus, anda perlu pastikan anda ada bukti yang cukup supaya pihak berkenaan melakukan siasatan dan tindakan. Jika tidak, permintaan anda akan dianggap sebagai satu cubaan untuk membuat laporan palsu.

Pertama sekali, penyalahgunaan identiti atau profail dalam Google adalah melibatkan terutama data diri termasuklah alamat email, gambar, alamat dan sepertinya. Terma yang digunakan oleh Google untuk masalah ini dinamakan Impersonation

Laporan yang boleh anda lakukan bagaimanapun tertakluk pada terma dan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Google. Anda boleh baca mengenainya di sini - Google Terms and Policies

Apa yang akan berlaku bila laporan ini dibuat?

When content is removed from a blog, the author(s) and admin(s) will be notified by email, a message on their Blogger dashboard, or both. Readers attempting to access that content will be shown a message that indicates that the content has been removed and, a link to a copy of the removal notice itself.


Laporan atau aduan boleh dilakukan menerusi pautan ini - Impersonation Report to Google

how to make report to google about content

Untuk memastikan laporan itu sah, hanya pemilik identiti sah sahaja boleh melakukan laporan. Laporan tidak boleh dilakukan oleh orang lain atau wakil. Ini adalah kerana anda perlu mengemukakan dokumen tertentu bagi menentusahkan identiti diri anda kepada pihak Google.

Anda juga boleh melakukan laporan dan aduan lain yang melibatkan perkara-perkara seperti

Semoga bermanfaat.

13 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

  1. baru tahu benda macam ni boleh di report

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum...bro HH,

    bagus nie... kena report nie, siapa guna identiti kita.

    mselim3

    ReplyDelete
  3. saya pun baru tahu benda ni boleh report.

    ReplyDelete
  4. harap tiada masalah berlaku seumpama ini..

    ReplyDelete
  5. ada jugak yew report guna identiti kita. bagus bagus

    ReplyDelete
  6. Bagus ade tempat untuk kite report...

    ReplyDelete
  7. Info yang berguna ni bro... boleh repot rupanya kalau berlaku cengini...

    ReplyDelete
  8. Bila kita dah report , apa tindakan yang seterusnya ? Blog yg kita report tu akan di delete terus ke ?

    ReplyDelete
  9. nice sharing, kalau jadi perkara mcm ni senang nak thu mana nk rujuk

    ReplyDelete
  10. Baru tau isu ni boleh report.. thanks for the sharing!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

Bisnes Tudung Online
Sebelumnya Seterusnya
Bisnes Bundle