Langkau ke kandungan utama

Untung Jadi Mangsa Copy-Paste

Kerja copy-paste entri blog memang dah lama wujud. Bukan perkara baru, benda lama dah berlaku. Tetapi, yang tak bestnya ... apabila benda ini berlaku antara blogger-blogger Malaysia, ramai yang tidak ambil kesah mengenai memberikan 'penghargaan' dalam bentuk backlink di dalam entri yang kena salin tampal itu.

Saya berblog sejak tahun 2008 ... masa itu, copy-paste berlaku, malah blog-blog yang saya layari ketika itu yang kebanyakkannya dari luar negara banyak yang buat entri salin tampal ini. Dan, blogger-blogger ini tidak lokek berikan backlink atau sumber entri mereka. Memang ada, tidak dinafikan.

Dan apabila soal copy-paste ini semakin diperkatakan, ramai yang ubah strategi dengan salin tampal entri tetapi diolah dengan ayat sendiri, dengan pemahaman dan sudut pandangan berbeza. Walaupun dah ada beza dari segi susunan ayat, namun backlink kepada sumber tetap juga diberikan.

Untung Jadi Mangsa Copy-Paste

Cuba anda lihat entri-entri terawal blog ini, sekadar beberapa contoh entri olahan dari sumber lain.
Isi kandungan contoh entri di atas saya ambil dari sumber luaran, walaupun diolah dengan ayat sendiri, diletakkan juga backlink serta sumber yang saya dapat.

Entri saya ... biasa kena copy-paste, saya tiada masalah mengenai itu. Anda boleh salin tampal mana-mana entri dalam blog ini, tanpa perlu minta kebenaran. Saya izinkan anda ambil samada semua, mahupun sebahagian. Tapi, jika anda mahu hargai apa yang telah saya kongsikan, berilah apa yang sepatutnya (backlink). Saya tak minta dan tak paksa ...anda boleh fikir sendiri.

Untung sebenarnya bila jadi mangsa copy-paste ini. Ia menunjukkan ada kualiti di mata orang yang telah ambil penulisan anda. Jadi, anda memang telah berjaya menghasilkan sebuah entri yang memikat dan menjadi perhatian. Mereka yang copy paste entri anda dapat lihat kekuatan entri yang anda telah tulis dan terbitkan. Maka, ia satu kebanggaan :).

Apa Yang Untungnya?

Kenapa saya sebut untung tadi? Untung sebab anda telah tahu bahawa entri-entri yang anda tulis boleh beri manfaat pada orang lain. Untung sebab anda telah tahu bahawa bentuk penulisan anda ada yang orang sukai. Untung sebab ... tanpa sedar, orang yang ambil entri anda itu sebenarnya telah berikan satu saham yang mereka sendiri tidak sedar walaupun mereka tidak mengakuinya.

Ya, memang untung jadi mangsa copy-paste ini, tetapi .... jadi rugi seandainya entri yang disalin tampal ini dimanipulasi untuk mereka itu dapatkan keuntungan lain yang telah menidakkan hak anda sebagai seorang pemberi cerita dan informasi.


p.s: Ada juga entri yang saya tidak letakkan sumber tertentu, masa tu akal masih pendek.

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Entry original tetap yg paling best bg sy, sbb ia dtg dari individu tu sendiri, so, it's more personal...

    BalasPadam
  2. biasalah dalam dunia internet ni kena copy paste sye punya pun dah banyak kali kena copy paste tpi nak buat camana haha..dulu ada la letak script bagi x leh copy tapi bila pikir2 balik buang masa jew biar jew selalunya org copy paste nih lama2 diorang akan berenti daripada berblogging hihihi dan sekarang nih bila sya buat entry walaupun copy dan olah tapi nak letak sumber pun x tahu yang mana ori dan yang mana copy paste sebab banyak sangat...

    BalasPadam
  3. teringat pula kisah Klon Blog ciklaili.com - http://www.ciklaili.com/2013/05/klon-blog-ciklailicom.html

    BalasPadam
  4. Lebih baik letak backlink,tak rugi apa2 pun....malahan kita akan dihargai dan dihormati,

    BalasPadam
  5. saya bangga kalau ayat saya di'copypaste'.. hehe..suka jugak copy2 ni..

    BalasPadam
  6. Lama-lama orang akan tahu juga.

    BalasPadam
  7. Ada copy paste tapi backlink itu perlu. Kalau masih baru boleh dimaafkan lagi. Tapi kalau dah bertimbun-timbun entry hanya dengan copy paste tanpa backlink macam tak hargai idea pemilik asal.

    BalasPadam
    Balasan
    1. :) Anda seorang blogger yang memahami.

      Padam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …