Pendaftaran Online Rumah Idaman Rakyat

Jika anda seorang ibu tunggal, golongan OKU (Orang Kurang Upaya) atau merupakan pembeli rumah pertama, maka anda bolehlah cuba mendapatkan projek SPNB di bawah program Rumah Idaman Rakyat. Ia merupakan sebuah lagi projek bagi membolehkan lebih ramai rakyat Malaysia memiliki kediaman selesa serta juga unit kedai.

Pendaftaran Online Rumah Idaman Rakyat

Rumah Idaman Rakyat

Program Rumah Idaman Rakyat merupakan antara banyak cabang projek mensejahterakan rakyat yang terdapat di dalam Bajet 2014. Anda boleh membuat permohonan atau pendaftaran secara online yang disediakan menerusi laman web SPNB (Syarikat Perumahan Negara Berhad).

Menerusi program ini, anda boleh mendapatkan rumah-rumah dalam projek perumahan bercampur. Jenis milikan termasuklah:

  • Rumah Banglo Sesebuah
  • Rumah Berkembar
  • Rumah Teres
  • Apartmen (Minima 5 Tingkat)
  • Unit Kedai
Harga jualan rumah pula mestilah antara RM 70,000 - RM 250,000 seunit. Manakala unit rumah kedai mestilah tidak melebihi RM 1,000,000 seunit.

Syarat AM Permohonan Online Rumah Idaman Rakyat

  • Pembeli adalah warganegara Malaysia yang sah
  • Mesti berumur 21 tahun ke atas
  • Pendapatan individu tidak melebihi RM 7,000 sebulan atau tidak melebihi RM 10,000 sebulan bagi seisi rumah.
  • Keutamaan akan diberikan kepada golongan ibu tunggal, OKU serta pemilikan bagi rumah pertama.

Jika anda berminat untuk mendapatkan Rumah Idaman Rakyat SPNB ini, anda boleh mengisi borang permohonan secara online yang telah disediakan. Anda isikan butiran yang disediakan, dan hantar terus. In Sha Allah, SPNB akan menghubungi anda nanti.

Borang Pendaftaran Online Rumah Idaman Rakyat

Borang Permohonan Online Rumah Idaman Rakyat

Borang pendaftaran online bagi program Rumah Idaman Rakyat boleh diakses di pautan ini - Borang Pendaftaran Rumah Idaman Rakyat

Borang ini hanya perlu diisikan oleh hanya seorang bagi seisi rumah (samada isteri/suami).

Sumber: SPNB




{ 14 comments.. read them below or add one }

Khairil Mazri Khairil Mazri November 25, 2013
eloklah tu, sy baru nak apply umah kat sini. harap-harap dapatlah :D
ammboi ammboi November 25, 2013
sayangnya kat Kelantan tak ada.. apapun info yang berguna tuan.. tq
Halimi Basar Halimi Basar November 28, 2013
Bagaimana plak bg individu yg blom berkahwin dan akan berkahwin??
lizawati liza lizawati liza November 29, 2013
Sy nk nk tany jugakla....sekadar daftar je dulu boleh x?@ hany boleh daftar time nk beli umah?mohon pencerahan.....
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 01, 2013
Boleh je, saya sendiri dah daftar ... :)
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 01, 2013
Itulah saya sebut... daftar je dulu. Perak dan Penang tak ada, tapi saya tetap daftar. Bukan kena bayar apa2 ..
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 01, 2013
Syed Matt, daftar je dulu ... tak ada masalah kalau nak daftar
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN December 01, 2013
Kalau tak tepati syart maka tak bolehlah, cuba program lain pula.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN February 12, 2014
KL tak ada tempat dah, banyak di pinggiran bandar

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.