Langkau ke kandungan utama

Jika Tak Pandai Tulis Entri Blog ...

Ada blogger yang seperti hilang punca dan tak pandai nak tulis entri blog. Bukan sebab idea tidak ada, tapi tak tahu nak karang cerita. Ok, dalam entri ini saya mahu kongsikan tips bagaimana anda sebagai seorang blogger nak buat bila berhadapan situasi di mana anda tidak pandai nak tulis entri blog.

Jika Tak Pandai Tulis Entri Blog ...

Cara saya mudah, apabila idea banyak ada, tetapi hilang punca untuk karang dan olah ayat, maka pendekatan menggunakan key point dilakukan. Ayat ringkas macam anda tulis nota sudah memadai menjadi pembuka bicara, lalu teruskan highlight tajuk entri dan isi. Kemudian, anda tuliskan isi entri yang anda mahu sampaikan itu dalam bentuk point-point.

Cuba lihat contoh entri saya di bawah ini ....

Entri di atas mengenai rahsia negara Israel, saya takut nak olah banyak-banyak, risau silap bicara, lalu saya buat dalam bentuk point-point. Ia dapat elakkan saya dari tulis merapu-merapu atau tersasar dari fakta. Dengan cara ini, bukan sahaja saya dapat selesaikan masalah tak pandai nak tulis entri, tetapi menjadikan entri tersebut lebih fokus dan tidak terkeluar dari topik (yang sering saya lakukan).

Maka, apabila anda tidak pandai nak olah, buat ayat atau dengan kata lain tak reti nak tulis entri dalam bentuk ayat karangan, maka buatlah dapat bentuk point. Mudah, senang dan selamat ... hehehe...




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. terima kasih untuk tips ni HH

    BalasPadam
  2. tips yang berguna . .thanks HH. .

    BalasPadam
  3. Tips utama. Banyakkan membaca.. , relevan dengan isu2 semasa. :)

    http://pemudattbc.blogspot.com/2013/11/syeikh-zainul-asri-tanda-cinta-kepada.html

    BalasPadam
  4. gr8 tips..! tq for sharing bro HH

    BalasPadam
  5. Assalammualaikum...bro HH,

    terima kasih tips yg diberikan nie...

    mselim3

    BalasPadam
  6. point point memang cara paling selamat bila kering idea. Hehe

    BalasPadam
  7. tip terbaik dari bro..mmg tgh kering idea skang ni

    BalasPadam
  8. fae pun buat mcm tu kalo x tau bagaimana nak karang perenggan panjang2 hehehe

    BalasPadam
  9. sy suka.cara HH dan sabat berinformasi. t.kasih.

    BalasPadam
  10. bestlea blog HH ni.. baru teman tauu.. banyak informasi n tips2 dalam blog HH ni, dulu teman ingat blog HH blog serius yang ayatnya formal je.. rupa2nya sempoi jea ayat2nya.. xlea formal n straight sangat ayatnya.. heee.. senang faham n enjoy aca.. thanx!

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …