Jika Tak Pandai Tulis Entri Blog ...

Ada blogger yang seperti hilang punca dan tak pandai nak tulis entri blog. Bukan sebab idea tidak ada, tapi tak tahu nak karang cerita. Ok, dalam entri ini saya mahu kongsikan tips bagaimana anda sebagai seorang blogger nak buat bila berhadapan situasi di mana anda tidak pandai nak tulis entri blog.

Jika Tak Pandai Tulis Entri Blog ...

Cara saya mudah, apabila idea banyak ada, tetapi hilang punca untuk karang dan olah ayat, maka pendekatan menggunakan key point dilakukan. Ayat ringkas macam anda tulis nota sudah memadai menjadi pembuka bicara, lalu teruskan highlight tajuk entri dan isi. Kemudian, anda tuliskan isi entri yang anda mahu sampaikan itu dalam bentuk point-point.

Cuba lihat contoh entri saya di bawah ini ....

Entri di atas mengenai rahsia negara Israel, saya takut nak olah banyak-banyak, risau silap bicara, lalu saya buat dalam bentuk point-point. Ia dapat elakkan saya dari tulis merapu-merapu atau tersasar dari fakta. Dengan cara ini, bukan sahaja saya dapat selesaikan masalah tak pandai nak tulis entri, tetapi menjadikan entri tersebut lebih fokus dan tidak terkeluar dari topik (yang sering saya lakukan).

Maka, apabila anda tidak pandai nak olah, buat ayat atau dengan kata lain tak reti nak tulis entri dalam bentuk ayat karangan, maka buatlah dapat bentuk point. Mudah, senang dan selamat ... hehehe...



{ 10 comments.. read them below or add one }

Ainim Suju Ainim Suju November 11, 2013
terima kasih untuk tips ni HH
roy boroy roy boroy November 11, 2013
tips yang berguna . .thanks HH. .
muhammad naim Abdullah muhammad naim Abdullah November 11, 2013
Tips utama. Banyakkan membaca.. , relevan dengan isu2 semasa. :)

http://pemudattbc.blogspot.com/2013/11/syeikh-zainul-asri-tanda-cinta-kepada.html
ctfand ctfand November 11, 2013
gr8 tips..! tq for sharing bro HH
Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal November 11, 2013
Assalammualaikum...bro HH,

terima kasih tips yg diberikan nie...

mselim3
Invisible Me Invisible Me November 11, 2013
point point memang cara paling selamat bila kering idea. Hehe
kucha lana kucha lana November 11, 2013
tip terbaik dari bro..mmg tgh kering idea skang ni
Nurfaezah Abdullah Nurfaezah Abdullah November 11, 2013
fae pun buat mcm tu kalo x tau bagaimana nak karang perenggan panjang2 hehehe
PakcikLie PCL PakcikLie PCL November 12, 2013
sy suka.cara HH dan sabat berinformasi. t.kasih.
tenku butang tenku butang November 13, 2013
bestlea blog HH ni.. baru teman tauu.. banyak informasi n tips2 dalam blog HH ni, dulu teman ingat blog HH blog serius yang ayatnya formal je.. rupa2nya sempoi jea ayat2nya.. xlea formal n straight sangat ayatnya.. heee.. senang faham n enjoy aca.. thanx!

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.