Cara Mudah Ketahui Ranking Alexa Sesebuah Laman Web atau Blog

Ramai yang kadangkala ada keinginan nak tahu apakah ranking trafik Alexa bagi sesebuah blog atau laman web. Cara nak tahu adalah lebih mudah jika anda mempunyai toolbar Alexa dipasang pada pelayar internet anda. Untuk itu, saya telah menghasilkan satu toolbar khas OHBlogger Malaysia bagi kemudahan anda semua.

Apa yang menariknya mengenai toolbar ini? Setelah anda memasang toolbar ini di pelayar internet anda - samada Firefox, Internet Explorer mahupun Crome, anda akan dapat akses kepada beberapa laman web yang sering menjadi tumpuan blogger Malaysia, termasuklah ChurpChurp dan Twitter. Malah, anda ada akses mudah ke laman-laman sosial seperti Facebook dan Twitter.

Toolbar OHBlogger Percuma

Muat turun adalah percuma. Dan cara pemasangan juga mudah. Hanya klik pada arahan yang diberikan, dan dengan hanya beberapa saat, toolbar ini telah siap dipasang. Anda perlu restart pelayar internet untuk melihat bagaimana toolbar itu kelihatan di pelayar internet anda.

Cara Mudah Ketahui Ranking Alexa


Cara pasang Alexa Toolbar OHBlogger di Pelayar Internet
Tak berapa jelas cara nak pasang toolbar OHBlogger percuma ini? Ok, saya tunjukkan cara-caranya menggunakan Crome.
  • Buka pelayar internet Crome anda (atau IE atau Firefox)
  • Sila ke pautan muat turun percuma Alexa Toolbar OHBlogger (klik). Paparan di atas akan kelihatan.
  • Klik butang warna hijau Install Toolbar
  • Perhatikan mode muat turun di bahagian bawah Crome, tunggu sehingga selesai.
  • Apabila selesai, klik aplikasi yang telah dimuat turun seperti ditunjukkan di bawah ini.
Cara pasang Alexa Toolbar OHBlogger di Pelayar Internet

  • Setelah klik, akan muncul pernyataan berikut, sila klik Run bagi pemasangan seterusnya. Jangan bimbang, ia dijamin selamat dan bebas virus mahupun malware. Kemudian, hanya tekan butang Next bagi setiap pop up installation yang muncul.
Cara pasang Alexa Toolbar OHBlogger di Pelayar Internet

Cara pasang Alexa Toolbar OHBlogger di Pelayar Internet
Cara pasang Alexa Toolbar OHBlogger di Pelayar Internet
  • Tekan Install setelah paparan di atas muncul, dan proses pemasangan pun selesai. Anda perlu restart pelayar internet anda untuk melihat toolbar OHBlogger itu muncul. Oh ya, pastikan anda aktivasikan panel ini di Crome anda, hanya klik bahagian atas hujung di mana ada logo OHBlogger kelihatan.

Jika pelayar internet anda ialah Crome, maka ia akan terbuka dan menjadi kelihatan seperti di bawah ini. Jika anda ingin mengetahui ranking Alexa sesebuah laman web atau blog, anda hanya perlu klik logo Alexa yang terdapat di toolbar berkenaan. Boleh lihat contoh di bawah ini.
Cara Mudah Ketahui Ranking Alexa
Cara Mudah Ketahui Ranking Alexa

Selamat mencuba, dan gembira menggunakan toolbar OHBlogger percuma ini ....

Muat turun dan guna toolbar OHBlogger di sini - http://goo.gl/HBO69c

Get our toolbar!

{ 16 comments.. read them below or add one }

Marou Apple Hijau Marou Apple Hijau November 19, 2013
nice sharing. kejap nak download
Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy November 19, 2013
bila dah ada toolbar nie senang skit nak check ranking setiap hari pun takpe..thanks HH untuk tutorial nie
Sukma Haron Sukma Haron November 19, 2013
menarik....thanks for info.....
Syuhada Baharudin Syuhada Baharudin November 19, 2013
terima kasih diatas info ini. :)
tarmizi tarmizi November 19, 2013
Rangking 197 skrg tahniah..
Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal November 19, 2013
Assalammualaikum...bro HH,

datang sini dan komen ...nice alhamdulilah dah praktikkan
Farisya Anastasyia Farisya Anastasyia November 19, 2013
baru nak mencuba.terima kaseh abg HH :)
Ieta Mat Saad Ieta Mat Saad November 20, 2013
As sakan, lama tak bw sini. Dah subscribe mail. Terima kasih widget ni
Khairul Amizi Yaacob Khairul Amizi Yaacob November 21, 2013
terima kasih,info berguna,baru nak try
Cheq Eem Cheq Eem November 21, 2013
t.kasih atas info.. boleh lah cuba nnt... sekarang nie ranking pon dah naik.. saya perasan sejak renew domain.. :)
Kucing Hitam Kucing Hitam January 04, 2014
hehe nie nak skodeng blog org nie
hafizmd hafizmd April 01, 2014
pergh....terbaiklah bro..mmg sifu! thanks bro..install laju2..hehe

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.