Senarai 100+ Group Blogger di Facebook

Salah satu cara untuk mendapatkan trafik ke blog adalah dengan berkongsi entri-entri anda di laman sosial Facebook. Bagi mendapatkan trafik yang dikehendaki, anda perlu mencari kumpulan (group) yang punyai minat yang sama dengan anda. Contohnya, jika entri anda berkaitan fotografi, adalah lebih mustajab jika anda kongsi entri anda di group-group berkaitan fotografi tersebut. Dan dalam kes ini, sebagai blogger, anda boleh kongsikan entri atau ping entri anda di group blogger yang ada di Facebook.

Group blogger yang ada di Facebook memang banyak. Ada yang cukup aktif, ada yang hanya sekadar tempat ping entri sahaja. Ia bergantung kepada admin group berkenaan. Jika admin itu pandai menjaga ahli kumpulannya, in Sha Allah, kumpulan berkenaan akan mudah berkembang dan menerima ahli baru setiap hari.

Ahli baru penting supaya sesebuah group itu dapat memanfaatkan segala peluang yang ada. Dalam hal kumpulan blogger di Facebook, bukan sahaja dapat kongsi entri, tetapi juga boleh mempromosikan segmen, giveaway, kontes selain tempat bertukar pendapat, pandangan dan juga tempat meminta bantuan blogger lain

Senarai 100+ Group Blogger di Facebook


Berikut saya kongsikan senarai group blogger yang ada di Facebook. Mana berkenan boleh sertai mana-mana group terbabit. Ada yang open kepada semua, ada yang closed group. Ada yang punyai ahli kurang 1000, ada yang lebih 23,000 ... jadi pandai-pandailah pilih.

  1. Kelab Blogger Ben Ashaari
  2. Denaihati Network
  3. FBC
  4. Dunia Blogger
  5. Kelab Blogger Belia - OHBlogger Malaysia
  6. Kami Bloggers Tegar
  7. Saya Seorang Blogger
  8. Blog Kite-Kite Je
  9. Sahabat Blogger
  10. Kelab Wacana BloggerHolic
  11. Belia-Belia Bloggers (BBB)
  12. Syoknya Blogger
  13. Blogger Tak Perasan Cantik & Tak Perasan Hensem
  14. We Are Bloggers
  15. Komuniti Blogger Aktif
  16. Meh Ping! Blog Sini
  17. Kami Blogger!
  18. Port Blogger Baru/Lama
  19. Kelab Blogger Sahabat Que
  20. Komuniti KL Blogger
  21. Blogger 6ix Pack
  22. All Blogers Ping Here
  23. Geng Se-Blogger MohdNoorShawal (dot) com
  24. Awesome Blogger
  25. Kami Superb Blogger
  26. Bloggers of Sabah
  27. Kelab Blogger Belia
  28. Tweak Your Blog
  29. TomatoPutih Blogger
  30. Blog Buddy
  31. Girl Blog
  32. Blogger Terhebad!
  33. Da'Blogger
  34. Blogger Malaya. Aummm !
  35. Blogger Sabahan
  36. Port Blogger !
  37. Blogger
  38. Cool Blogger
  39. Kawan Blogger
  40. Ping Blogger
  41. Blog Chomel Dan Cute
  42. Blogger Sporting
  43. Blogger Around The World
  44. Blogger Muslim Osem
  45. Kaki Ping By Blog3Dalam1.Blogspot
  46. Jejak Kasih Blogger
  47. 2 All Bloggers, Promote Url Blog Here! It's Free
  48. Ajk Buat Contest/Segmen Blog Bersama
  49. Geng Wechat Blogger
  50. Sabahan Bloggers
  51. Kami Si Blogger (Official) KSB
  52. Kelab Blogger BingkisanHati
  53. Fuh!!Blog
  54. BloggerDotCom
  55. Blogger Ohsem
  56. Blogger (;
  57. Geng-Geng Blogger
  58. Komuniti Blogger Selatan
  59. Kami Blogger Malaysia
  60. Sembang Blogger
  61. Coretan Si Blogger
  62. Blogersukasuki
  63. Blogger Zone
  64. Blogger Area
  65. I ♥ Blogging
  66. Bloggers
  67. Bloggers Territory
  68. Suka Hati Je Buat Blog
  69. Blog
  70. Komuniti 1 Blogger 1 Ummah
  71. Kawan Bloggers
  72. Kelab Kipas Bloggers
  73. Kelab Cerpen+Blog+Header !!
  74. Geng Blogspot
  75. Community Blogger
  76. Rakan Blogger Anisa Waniey
  77. Top Bloggers
  78. BloggerCorner
  79. Blogger Online
  80. Malaysian Blogger Komuniti
  81. Running Blog
  82. Geng Blogger Malaysia
  83. Blogger Malaysia
  84. Sahabat Lulu Caldina
  85. Blog Remaja 
  86. Buddies Of Twitter & Blogger
  87. Blogger haha
  88. Blogger-Blogger
  89. Bloggers Of Sabah
  90. Blogger Ping
  91. Diari Sahabat Blogger
  92. Dapur Tanpa Sempadan-Mat Gebu
  93. Geng Blog Pink
  94. Girls Blogger
  95. Jijah Comey
  96. Kelab Blog 1 Malaysia
  97. Kelab Blogwalking
  98. Geng Blogger Bestie
  99. Time to Blogwalking
  100. MnC-MiszNadea Community
  101. Blog Kawaii and Terkemas
  102. Port Blogger Jiwa Kacau
  103. Sahabat Honey Kumicky
  104. Budak Blogger dot com
  105. Rakan Blogger Klik1Malaysia
  106. Blogger Rajin
Satu tips untuk dikongsikan kepada anda, pilihlah group yang bukan sekadar ping entri sahaja, tetapi group yang ada diskusi dan ahli saling tegur .. like entri-entri yang dikongsikan. Ianya berkaitan engagement dan interaksi ... kalau group tu tiada interaksi, ia tidak akan menyerlah dalam Facebook, dan anda mungkin akan kehilangan trafik yang sepatutnya dapat.

Lagi satu, ingat lagi tips mengenai ikan besar dalam kolam kecil? Ianya juga boleh diguna-pakai dalam pemilihan group blogger dalam Facebook.

Kredit dan sumber asal: Kisah Emas Putih


{ 21 comments.. read them below or add one }

Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy October 09, 2013
banyak rupanya group blogger...
Shark Kay Shark Kay October 09, 2013
heheh..
tu baru 100 group..
blogger ada braper ramai agaknya.
CXopportunities CXopportunities October 09, 2013
banyaknya. tak sangka ada banyak. tapi semuanya aktif ke? :) hihih cx selalu ping dkt kelab blogger je :) hihih
mahmud thalut mahmud thalut October 09, 2013
Assalam.
Subhanaallah.. Banyak sungguh.
Terima kasih Tuan HH.
Nurul Ashikin Nurul Ashikin October 09, 2013
perghhh
pilih jangan x pilih
Mohd Ridzwan Abdullah Mohd Ridzwan Abdullah October 09, 2013
Wahhh...baru tau. Hehhee...selalu masuk sket2 jerk. Tak sangka ramai cenggini. Hebat HH...leh CSI sampai tahap nih. Good job!
Lilynn Wifey Sham Lilynn Wifey Sham October 09, 2013
wah banyaknyer.. mane satu yang ada interaksi sesaama blogger?.. >.<
Ainim Suju Ainim Suju October 09, 2013
Banyaknya group, rambang mata nak pilih mana satu
kucha lana kucha lana October 09, 2013
wow..banyak nyer..aku bru join dua group je..denia hati satu kelab blogger belia tu satu..yg lain2 tak tahu la palk..hahaha
hootoh.my hootoh.my October 10, 2013
Trimas bro Hasrul. Ikutkan hati nak join semuanya, tapi bransur2 trpaksa HT saring juga. Risau tak terkawal, nanti ditegur blogger otai sebab sekadar parking di group mereka.

Makluman: 59. Kami Blogger Malaysia - Broken link

Trimas
Jamian Sarif Jamian Sarif October 16, 2013
thanks atas maklumat group blogger ni...saya amat menghargai jasa tuan.
JAMIAN BIN SARIF JAMIAN BIN SARIF October 16, 2013
Semoga semua blogger berjaya dalam dunia blogging.
Nabilah Hanis Shaari Nabilah Hanis Shaari January 07, 2014
Terima kasih kerana share list ni. Baru tau banyak rupanya yang wujud.

Entry Terkini Tanpa Mereka, Sampahlah Kita
remaja comot remaja comot June 13, 2014
wah banyaknya... ingatkan group blogger ni skit.. thanks atas info group blogger ni..
edayu hasbullah edayu hasbullah June 30, 2014
Banyaknya group blogger. Mesti join ni. Btw, sy blogger bru. jgn lupa singgah n follow skali ye. Mohon tunjuk ajar dari sifu-sifu sekalian. TQ :)) http://yyueblogger.blogspot.com/
tenku butang tenku butang July 28, 2015
hee.. group 2 all bloggers pun ada situ

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.