Langkau ke kandungan utama

Email Spam Semakin Menakutkan

Serius. Bila jenguk je mailbox dalam email, terkejut dapat email yang pelbagai. Malah, semakin hari semakin banyak email spam yang menjengah masuk. Kadangkala, email tulen ada 5, email spam ada 25 ... uhh memang menakutkanlah. Alamat email semakin mudah diperoleh, maka kegiatan email spam memang sukar dibanteras.

Email Spam Semakin Menakutkan

Paling menakutkan ialah, apabila anda menerima email yang tertulis nama agensi antarabangsa tertentu, contohnya FBI, United Nation, Fraud Squad, Swiss Bank dan macam-macam lagilah. Saya sendiri pun gerun gak bila baca isi kandungan email-email seperti ini. Yelah, email dalam bahasa inggeris, lain sikit penangannya dengan email bodoh macam yang pernah saya ceritakan menerusi entri ini - Ayat-Ayat Email Spam Makin Sayu Tipu Orang dan ini - Penipuan Insan Yang Mulia

Sekarang, cuba baca email dalam bahasa inggeris yang telah menerjah ruangan spam.

Financial Fraud Enforcement Task Force

http://www.stopfraud.gov

Attention please:

President Obama established the Financial Fraud Enforcement Task Force (F.F.E.T.F.) in November, 2009 to hold accountable those who helped in bringing about the last financial crisis as well as those who would attempt to take advantage of the efforts in the economic recovery to perpetrate fraud in United States of America. Sequels to excellent achievement of the FFETF in 2010, we have been mandated to audit the banking industry and stop recent fraudulent activities.

As we audit banks and financial institutions in United States of America, we discovered several funds belonging to different people unclaimed. In such occasion, we make frantic efforts to contact the beneficiaries immediately. Hence, you are being contacted. We are also in agreement with the Federal Reserve System to release such payment to the beneficiaries. World Bank/Federal Reserve System have the power to confiscate and repatriate any funds unclaimed from the Possessed bank and eventually withdraw their operating license if found wanting. It might interest you to know that in 2010/11 only, we were able to recover $4.2 Billion for the Obama government which is helping in rebuilding the nation's financial/economic crisis, and also promotes job creation in 2012/13 fiscal year.

In our recent search, we have discovered huge sum of money which runs into Millions of United States dollars in your name in Bank of America. These funds came from Nigeria, West Africa. We presumed this to be your inheritance, contractual or winning funds. To this end, we advise you to contact a US citizen based in Nigeria working as a CIA Agent under-cover called Agent Jeffery Lucas for necessary documentation. His private email address is: jefferylucascia@globomail.com He will help obtain the needed clearance certificates for proper authentication of your funds, and subsequent release for transfer to your bank account by bank of America. Note that without these documents, we, the FBI, US Customs and Department of Homeland Security will not allow your funds to be transferred to you.

These important documents will cost you on $680.00 only. Please do not send more than $680.00. We are aware of scams in Africa, that is why we engaged the service of our own CIA Agent, Jeffery Lucas to obtain all the papers for all US funds beneficiaries.

We are looking forward to your maximum cooperation.

Yours in service;

Eric Holder
US Attorney General and Chairman
Financial Fraud Enforcement Task Force. U.S.A.
http://www.stopfraud.gov

This email was sent to you from the Financial Fraud Enforcement Task Force United States of America.
STOP FRAUD!

Hmmm .. siap selamba main nama Obama dalam email ni. Gerun gak memula, tapi baca punya baca, sah menipu je email ni. Tak pasal kalau ada yang terkena nak bayar benda $680 tu .. caittt .... kalau $680 rupiah oklah ....

Jangan terpedaya dengan email seperti ini.



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. keje nak menipu je dorang ni..adeh..SPAM! SCAM!

    BalasPadam
  2. ish3.. klu aien punya email pown banyak gak..

    BalasPadam
  3. kte pn slalu dapat...mmg terus delete je

    BalasPadam
  4. Assalam. Eeeii.. Menakutkan jer..

    BalasPadam
  5. terus delete kalu dapat email macam tu

    Jemput Singgah: wow #Terrernya Tin Coke

    BalasPadam
  6. Banyak juga spam yang masuk dalam kotak e-mel saya. Tapi tak adalah sampai yang antarabangsa tu.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …