Langkau ke kandungan utama

Tips Terima 50K Pageviews Dari Satu Entri

As-Salam. Tentu ramai blogger Malaysia yang dahagakan trafik untuk blog mereka. Dah macam cara dibuat dan dilakukan tetapi blog masih lagi tidak berjaya menerima trafik mencanak yang diidamkan. Ada banyak tips dan panduan yang telah ramai blogger berjaya berikan, namun masih tidak berjaya. Apakah yang silap? Ok, entri kali ini akan cuba dedahkan rahsia bagaimana untuk terima 50000 pageviews (hit) hanya menerusi satu entri!
Tips Terima 50K Pageviews Dari Satu Entri

Tips ini sebenarnya bukan rahsia, malah saya dah dedahkan dan kongsikan kepada semua pembaca blog ini. Cuma mungkin anda terlupa aspek-aspek penting untuk meraih trafik yang diinginkan. Dengan berpandukan dua entri evergreen blog ini, saya akan cuba refresh kembali cara dan teknik untuk sesebuah entri menerima lebih 50K pageviews. Tak susah mana, hanya ikuti langkah-langkah yang disediakan.

Tips dan Teknik Blog Terima 50K Pageviews Dari Satu Entri

Tips Terima 50K Pageviews Dari Satu Entri

Berdasarkan contoh yang saya berikan di atas ini, ada 5 perkara perlu dititik-beratkan untuk terima trafik tinggi hanya dari satu entri.

5 Teknik Dapatkan 50K Pageviews Menerusi Satu Entri

  1. Tajuk SEO (Search Engine Optimization) - Dengan kata kunci Farah Lee, ia divariasikan menggunakan beberapa kata kunci yang ada kaitan dengan Farah Lee, iaitu nama blognya - Kunfayakun, dan nama suami Ally Iskandar - dan ia dilakukan secara tidak langsung.
  2. Katakunci pada Perenggan Pertama Entri - Mesti pastikan kata kunci atau variasinya berada di bahagian pertama perenggan entri blog anda.
  3. Penggunaan H Tag yang Betul - Entri mesti ada struktur yang betul, seperti menulis karangan - ada tajuk utama, ada tajuk kecil - dengan masukkan variasi katakunci.
  4. Penggunaan Gambar berserta Deskripsi - Gambar perlu ada variasi katakunci pada bahagian title dan juga alt img. Namakan juga tajuk gambar tersebut; contohnya: Gambar-Famili-Farah-Lee.jpg
  5. Gelapkan (strong/bold) Kata Kunci - Cuba untuk pilih katakunci yang betul dan gelapkan dalam entri blog anda. Jangan buat terlalu banyak atau obvious. Cukup sekadar setiap 2-3 perenggan ada variasi katakunci digelapkan.

Tips Tambahan Terima Trafik Tinggi dari Satu Entri

Sebagai tambahan, entri tersebut mesti ada pautan luar berkenaan. Contohnya seperti contoh entri yang saya sediakan di atas, ada pautan ke blog Farah Lee. Jika guna gambar pinjam dari mana-mana, diletakkan kredit yang sepatutnya.

Mudah je kan? Cuma nak kena teliti dan rajin sedikit.

Ini merupakan antara teknik asas dan mudah untuk entri blog anda menerima trafik yang tinggi, dan seperti yang saya telah tunjukkan ini, entri ini sahaja telah menyumbang lebih daripada 50 ribu trafik kepada blog www.hasrulhassan.com ini.

Dan paling best, ia merupakan trafik berterusan. Berterusan kerana walaupun ia entri lama, namun ia masih lagi menyumbang trafik ke blog ini setelah ditulis dan diterbitkan lebih setahun yang lalu!

Semua tatacara untuk lakukan 5 perkara yang saya sebutkan tadi telah diperincikan di dalam terbitan yang lalu. Anda boleh cuba gelintar (search) dalam blog ini menggunakan fungsi carian yang telah saya sediakan.

Selamat mencuba dan menerima trafik 50K (pageviews) dari satu entri!






Komen

  1. Assalammualaikum...HH,

    Terima kasih atas tips2 yang diberikan disini , insaallah akan dipraktikkan...

    mselim3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kerana kesudian anda mencedok ilmu yang ada di sini.

      Padam
  2. terbaek abg hasrul...kongsi ilmu blogging. tengah cuba untuk konsisten dengan entry blog.

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/08/sakit-sendi-arthritis-cara-sembuh-5-hari.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. In Sha Allah, usaha yang berterusan akan memberikan hasil yang juga akan berterusan.

      Padam
  3. Erm..tak pernah lakukan lagi teknik nie..sebab blog banyak pasal gambar jer huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Blog mengenai gambar boleh je terima trafik. Cuma pastikan gambar tersebut disematkan dalam blog dengan cara SEO. In Sha Allah, blog boleh terima trafik yang sepatutnya.

      Padam
  4. Tq HH..sedang mencuba..and selamat hari raya ke lapan k..dah masuk raya enam..

    BalasPadam
  5. Thanks for this tip, nice entri..

    BalasPadam
  6. suka baca tips2 gini tmbah ilmu sikit2 hehe thx...
    #hashtag

    BalasPadam
  7. Tips yang sangat membantu..terima kasih..www.tepakku.com

    BalasPadam
  8. perkongsian yang bermanfaat. terima kasih!

    BalasPadam
  9. Terima kasih atas tip yang diberikan.

    BalasPadam
  10. terbaik!!! thanks a lot for the tips~

    BalasPadam
  11. sedang mencuba memahami dan melakukannya..thanks HH

    BalasPadam
  12. Balasan
    1. Sama-sama Mazlen .. moga ia dapat berikan ilmu yang baik untuk perbaiki blog anda.

      Padam
  13. mmg terbaek..
    x putus2 HH kasi tips..
    terima kasih.

    BalasPadam
  14. hehehe.. ade buat mcmni kt blog.. info tambahan tu thanks for sharing...^___^

    BalasPadam
  15. :)

    Betul apa bro HH tulisini

    btw selamat hari raya bro hh

    http://pemudattbc.blogspot.com/2013/08/mesir-akhbar-mesir-penyebar-fitnah.html

    BalasPadam
  16. Tip yang menarik untuk memulakan menulis blog. terima kasih

    http://nazifhakim.blogspot.com/

    BalasPadam
  17. Info yang amat berguna...Thanks a lot

    BalasPadam
  18. Tulisan Bang Hasrul sangat Mencerahkan saya! :)

    BalasPadam
  19. Tulisan Bang Hasrul sangat Mencerahkan saya! :)

    BalasPadam
  20. Terima kasih atas perkongsian bro. Zumal baru nak blaja ^_^

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.