Tips Terima 50K Pageviews Dari Satu Entri

As-Salam. Tentu ramai blogger Malaysia yang dahagakan trafik untuk blog mereka. Dah macam cara dibuat dan dilakukan tetapi blog masih lagi tidak berjaya menerima trafik mencanak yang diidamkan. Ada banyak tips dan panduan yang telah ramai blogger berjaya berikan, namun masih tidak berjaya. Apakah yang silap? Ok, entri kali ini akan cuba dedahkan rahsia bagaimana untuk terima 50000 pageviews (hit) hanya menerusi satu entri!
Tips Terima 50K Pageviews Dari Satu Entri

Tips ini sebenarnya bukan rahsia, malah saya dah dedahkan dan kongsikan kepada semua pembaca blog ini. Cuma mungkin anda terlupa aspek-aspek penting untuk meraih trafik yang diinginkan. Dengan berpandukan dua entri evergreen blog ini, saya akan cuba refresh kembali cara dan teknik untuk sesebuah entri menerima lebih 50K pageviews. Tak susah mana, hanya ikuti langkah-langkah yang disediakan.

Tips dan Teknik Blog Terima 50K Pageviews Dari Satu Entri

Tips Terima 50K Pageviews Dari Satu Entri

Berdasarkan contoh yang saya berikan di atas ini, ada 5 perkara perlu dititik-beratkan untuk terima trafik tinggi hanya dari satu entri.

5 Teknik Dapatkan 50K Pageviews Menerusi Satu Entri

  1. Tajuk SEO (Search Engine Optimization) - Dengan kata kunci Farah Lee, ia divariasikan menggunakan beberapa kata kunci yang ada kaitan dengan Farah Lee, iaitu nama blognya - Kunfayakun, dan nama suami Ally Iskandar - dan ia dilakukan secara tidak langsung.
  2. Katakunci pada Perenggan Pertama Entri - Mesti pastikan kata kunci atau variasinya berada di bahagian pertama perenggan entri blog anda.
  3. Penggunaan H Tag yang Betul - Entri mesti ada struktur yang betul, seperti menulis karangan - ada tajuk utama, ada tajuk kecil - dengan masukkan variasi katakunci.
  4. Penggunaan Gambar berserta Deskripsi - Gambar perlu ada variasi katakunci pada bahagian title dan juga alt img. Namakan juga tajuk gambar tersebut; contohnya: Gambar-Famili-Farah-Lee.jpg
  5. Gelapkan (strong/bold) Kata Kunci - Cuba untuk pilih katakunci yang betul dan gelapkan dalam entri blog anda. Jangan buat terlalu banyak atau obvious. Cukup sekadar setiap 2-3 perenggan ada variasi katakunci digelapkan.

Tips Tambahan Terima Trafik Tinggi dari Satu Entri

Sebagai tambahan, entri tersebut mesti ada pautan luar berkenaan. Contohnya seperti contoh entri yang saya sediakan di atas, ada pautan ke blog Farah Lee. Jika guna gambar pinjam dari mana-mana, diletakkan kredit yang sepatutnya.

Mudah je kan? Cuma nak kena teliti dan rajin sedikit.

Ini merupakan antara teknik asas dan mudah untuk entri blog anda menerima trafik yang tinggi, dan seperti yang saya telah tunjukkan ini, entri ini sahaja telah menyumbang lebih daripada 50 ribu trafik kepada blog www.hasrulhassan.com ini.

Dan paling best, ia merupakan trafik berterusan. Berterusan kerana walaupun ia entri lama, namun ia masih lagi menyumbang trafik ke blog ini setelah ditulis dan diterbitkan lebih setahun yang lalu!

Semua tatacara untuk lakukan 5 perkara yang saya sebutkan tadi telah diperincikan di dalam terbitan yang lalu. Anda boleh cuba gelintar (search) dalam blog ini menggunakan fungsi carian yang telah saya sediakan.

Selamat mencuba dan menerima trafik 50K (pageviews) dari satu entri!






{ 31 comments.. read them below or add one }

Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal August 15, 2013
Assalammualaikum...HH,

Terima kasih atas tips2 yang diberikan disini , insaallah akan dipraktikkan...

mselim3
eray eray August 15, 2013
terbaek abg hasrul...kongsi ilmu blogging. tengah cuba untuk konsisten dengan entry blog.

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/08/sakit-sendi-arthritis-cara-sembuh-5-hari.html
cahaya air cahaya air August 15, 2013
Erm..tak pernah lakukan lagi teknik nie..sebab blog banyak pasal gambar jer huhu..
Raudzah Z Raudzah Z August 15, 2013
Tq HH..sedang mencuba..and selamat hari raya ke lapan k..dah masuk raya enam..
Asmar Arafad Asmar Arafad August 15, 2013
Thanks for this tip, nice entri..
dear xila dear xila August 15, 2013
suka baca tips2 gini tmbah ilmu sikit2 hehe thx...
#hashtag
MY@R MY@R August 15, 2013
Tips yang sangat membantu..terima kasih..www.tepakku.com
Syuhada Baharudin Syuhada Baharudin August 15, 2013
perkongsian yang bermanfaat. terima kasih!
JunAina JunAina August 15, 2013
Terima kasih atas tip yang diberikan.
ainulaqma ainulaqma August 15, 2013
terbaik!!! thanks a lot for the tips~
Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy August 15, 2013
sedang mencuba memahami dan melakukannya..thanks HH
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN August 15, 2013
Terima kasih kerana kesudian anda mencedok ilmu yang ada di sini.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN August 15, 2013
In Sha Allah, usaha yang berterusan akan memberikan hasil yang juga akan berterusan.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN August 15, 2013
Blog mengenai gambar boleh je terima trafik. Cuma pastikan gambar tersebut disematkan dalam blog dengan cara SEO. In Sha Allah, blog boleh terima trafik yang sepatutnya.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN August 15, 2013
Sama-sama Mazlen .. moga ia dapat berikan ilmu yang baik untuk perbaiki blog anda.
HASRUL HASSAN HASRUL HASSAN August 15, 2013
Selamat dan semoga berjaya.
Shark Kay Shark Kay August 15, 2013
mmg terbaek..
x putus2 HH kasi tips..
terima kasih.
amir zahari amir zahari August 15, 2013
hehehe.. ade buat mcmni kt blog.. info tambahan tu thanks for sharing...^___^
muhammad naim Abdullah muhammad naim Abdullah August 15, 2013
:)

Betul apa bro HH tulisini

btw selamat hari raya bro hh

http://pemudattbc.blogspot.com/2013/08/mesir-akhbar-mesir-penyebar-fitnah.html
Nazif Hakim Nazif Hakim August 15, 2013
Tip yang menarik untuk memulakan menulis blog. terima kasih

http://nazifhakim.blogspot.com/
Yus Siler Yus Siler September 17, 2013
Info yang amat berguna...Thanks a lot
Syarafi[skyforce331] Syarafi[skyforce331] September 18, 2013
memang betul2 terbaek lah!!! :D
suaramirza suaramirza October 16, 2013
Tulisan Bang Hasrul sangat Mencerahkan saya! :)
suaramirza suaramirza October 16, 2013
Tulisan Bang Hasrul sangat Mencerahkan saya! :)
Ahmad Zu Mal Md Rayi Ahmad Zu Mal Md Rayi September 13, 2014
Terima kasih atas perkongsian bro. Zumal baru nak blaja ^_^

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.