As-Salam. Masih ada blogger yang belum tahu cara nak hantar url blog ke enjin carian. Kalau tak hantar untuk diindeks, tentulah entri dan blog tidak akan terpapar dalam enjin carian. Kena hantar secara berkala supaya enjin carian sentiasa alert akan perubahan blog kita - sama juga ping entri-entri blog menerusi laman khidmat ping.

Antara enjin carian popular selain daripada Google Search ialah Bing. Bing merupakan enjin carian bagi Yahoo dan juga MSN yang digabungkan (kalau tak silap saya). In Sha Allah, saya kongsikan cara nak hantar url blog anda ke enjin carian Bing ini, ia memang sangat mudah.

Cara Hantar Blog ke Enjin Carian Bing

Dah siap, akan keluar mesej berikut:
Diberikan pilihan untuk daftar Bing Webmaster ... terpulang untuk terima atau tidak. Hmm saya memang guna Bing Webmaster ni - sebagai tambahan kepada Google Webmaster.

Selamat hantar url blog anda ....


Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

10 Komen

tak pernah tau.. terima kasih...

Reply

Sama-sama. Dah tau ni leh la apply ilmu yang dah dapat ehhh.

Reply

Terima kasih...sharing...

mselim3

Reply

Terima kasih ats perkongsian ilmu

Reply

Ilmu baru nie.. Lepas ini nak try la.

tq bro

Selamat Hari raya bro. ampun maaf kalau ada penulisan saya , ada bro tersentap hehe

:)

Reply

Infomasi yang menarik..ilmu yang berguna..Selamat Hari Raya..http://www.tepakku.com/

Reply

Terima kasih sharing, tak pernah tahu.

Reply

o... baru perasan... lepas sy daftar kat enjin ni lah pv sy harian mencanak naik 300 lebih... terima kasih sifu...

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.