As-Salam. Ada beberapa rakan blogger hadapi masalah nak tinggalkan komen di dalam blog-blog yang gunakan kotak komen Disqus. Sebenarnya tak susah mana pun, ada beberapa cara untuk anda tinggalkan komen menerusi Disqus ini. Buat mereka yang memang menggunakan Disqus untuk ruangan komen di blog anda, HH ucapkan tahniah sebab Disqus antara aplikasi urus ruang komen blogspot terbaik yang ada.

Bagaimana Meninggalkan Komen Menggunakan Disqus


Anda hanya perlu klik di ruangan kotak komen tersebut, dan tulis komen yang anda ingin berikan seperti biasa. Apabila anda klik di situ, satu kotak 'connect with' akan muncul di bahagian kotak komen Disqus. Terdapat beberapa pilihan diberikan, iaitu tinggalkan komen menggunakan identiti anda di Twitter, Facebook, Google mahupun Disqus.

Bagi mereka yang dah guna aplikasi Disqus, anda hanya perlu login dengan nama anda sahaja.



Seandainya anda klik Facebook di bahagian 'connect with', satu kotak akan muncul untuk meminta anda login ke akaun Facebook anda. Jika anda sudah login, maka ia akan terus memunculkan profil anda di ruangan komen tersebut.


Begitu juga jika anda ada blog dan punyai akaun di rangkaian Google, seperti Gmail, Youtube, Google+ dan sebagainya; anda perlu klik G+ dan satu kotak untuk login akan muncul.



Sama juga jika anda sudah ada akaun Disqus. Lebih menarik kerana anda mungkin berkesempatan untuk jana pendapatan menerusi Disqus dan mendapat backlink menerusinya tanpa anda sedar.


Atau anda boleh saja meninggalkan komen dengan tinggalkan nama serta email anda seperti paparan di bawah ini. Kekurangannya ialah apa yang anda komen di blog yang menggunakan Disqus melalui cara ini ialah gambar avatar tiada, dan anda mungkin terlepas peluang untuk mendapatkan mata ganjaran Rewards oleh PunchTab.



Harap penjelasan ringkas ini dapat bantu blogger yang ada masalah, serta pengunjung yang mahu tinggalkan komen di blog menggunakan kotak komen Disqus ini.


Penafian: Gambar, artikel ataupun video yang ada di blog ini adakala berasal dari pelbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika timbul masalah mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi saya disini.

Artikel dan catatan adalah ulasan serta pendapat peribadi saya berdasarkan pengalaman dan pengetahuan. Kesilapan (jika ada) adalah khilaf saya dan mohon dimaafkan.

23 Komen

saya nak cuba...ehh2..boleh la...hehe

Reply

Satu ilmu yang baru. Terima kasih.

Reply
avatar
Marhaini abdul rahim

haa sekarang da faham, hihi tinkiyu HH :D

Reply

Alhamdulillah, Dah Join
http://www.queachmad.com/2013/01/tambah-trafik-tambah-follower-2013.html

Reply

saya dah daftar tapi kotak komen sy tak bertukar kepada disqus.... saya silap kat mana ye...

Reply

assalamualaikum hh...macam mana caranya kalau nak tukar kotak komen biasa kat blog kita pada disqus ni..boleh x tunjukkn caranya...:)

Reply

Assalammualaikum..terima kasih atas info yang banyak manfaat ini

Reply

terima kasih HH atas ilmu nie,,,,mselim3

Reply

I’m not that much of a intеrnet reader
tο be honest but your sites гeally niсe, keеp it up!
I'll go ahead and bookmark your website to come back later. All the best

Feel free to visit my blog post ... Seo In Lancaster pa

Reply

I do not even know how I ended uр hеre, but I thought this роst was great.
I ԁon't know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren't alreaԁy ;)
Сheers!

my web site - Seo Tools Traffic Estimator

Reply

Hеllo just wanteԁ to givе you a quick hеads up.
Thе text in your post seem tο be running
off the screеn in Ѕafаri. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I'd post to let уou know.
The style and desіgn look great thοugh! Hoρe yοu
get the рroblеm геѕolved sοon.
Kudos

my blog http://www.fottoshot.com

Reply

οbviouslу lіke youг web ѕite but
yоu have to test thе spellіng on quite а fеω of your posts.

Several of them aгe rife wіth spеlling iѕsuеs and I find it verу bοthersοme to inform the truth on the оther hаnd I ωill surely соme
back agaіn.

My web sitе back link checker

Reply

Hello thеrе, just became alert to youг blog through Goοgle,
and fоund that it is reallу informаtive.

I аm going to wаtсh out for bгuѕѕelѕ.
I'll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

Feel free to surf to my homepage :: website link checker

Reply

Нowdу, і read your blоg from time to time and і oωn a sіmіlaг one and i was јust wondering if you get a lot of spam feedbaсκ?
If so how do you reducе it, any plugin or аnything you cаn recommend?
Ӏ gеt ѕo much lately іt's driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

Also visit my webpage: backlinks checker

Reply

I couldn't refrain from commenting. Exceptionally well written!

Have a look at my page :: cokyu.com

Reply

magnificent issues altοgether, you just gained a brand new reаder.
What maу you геcommend in rеgards
to уour ρut up that yοu made a few dаys іn the past?
Any poѕіtіve?

my webpage :: seo tools ranking checker

Reply

Good responԁ in гetuгn of this mаttеr with sоliԁ aгguments аnd explaining everythіng abοut that.


Also νisit my web sitе :: cheap car insurance deposits

Reply

Hey thегe! Someone in mу Fаcеbоok group shared this websіte wіth us so I cаme tο give it a look.

Ӏ'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking аnd will be tweeting thіs to my fοllοωers!
Οutѕtanԁing blog and fantastic ѕtуle аnԁ
ԁesіgn.

My homеpаge :: cheap car insurance learner drivers

Reply

Baru belajar guna disqus. Nampak macam best. Ada mobile apps. :).

Reply

Mantap artikelnya gan... kalau mau update berita olahraga kunjungi lapak ane ya gan..
Kabararena.net

Reply
Peringatan: Komen adalah tanggungjawab anda. Saya tidak bertanggungjawab dengan sebarang ulasan dan komen yang anda tinggalkan. Komen berbaur lucah, provokasi perkauman serta berbentuk iklan adalah dilarang. Hubungi saya disini. andai timbul isu dan masalah.