Langkau ke kandungan utama

Jangan Salahkan Orang Lain Jika Blog .....

Ini merupakan entri lama yang saya terbitkan kembali, ia mengenai perkara penting tentang bila blogger buat atau anjurkan sesuatu segmen di blog. Saya nak kongsikan beberapa panduan dan tips yang boleh blogger Malaysia terutama blogger baru berkaitan segmen.

Ramai juga memberikan reaksi mengenai isu blogger buat segmen ni. Jika anda ada luahan pendapat anda sendiri tentang isu ini, anda boleh tinggalkan komen di entri berikut: Nak Bantu Blog Baru Pun Ada Isu Ke?
Panduan dan tips blogging blogger Malaysia
Saya boleh katakan ini; nak dapat mana trafik jika blog tak dikenali? blog nak dikenali secara mudah dan murah lak macam mana? Cara paling mudah ialah join segmen .. tak kena bayaran pun kan ... lain la anda letak iklan dalam Google Adwords tu ... Itu kalau anda sanggup kuarkan duit untuk blog .... sanggup? Kalau sanggup anda boleh buat ....

Tapi, ada yang kata .... takkan ke manalah blog kita ni jika join segmen2 ni ... hmmm itu pendapat mereka, tetapi cuba lihat apa pula yang mereka lakukan lepas join segmen tu ...  

Petua Join Sesuatu Segmen oleh Blogger Malaysia

Ini petua saya nak beri ehh .... apabila anda join sesuatu segmen:
  • Jika boleh .... dan jika ada kesempatan, anda terus update blog anda dengan entri terbaru. Pastikan entri anda itu cukup menarik untuk membuatkan orang klik dan baca.
  • Jangan biarkan entri sesuatu segmen dominasi paparan dalam blog anda, pastikan entri paling terbaru adalah bukan dari jenis entri segmen. Caranya; anda boleh tukar masa posting entri tersebut dengan entri anda.
  • Satu lagi cara yang baik ialah, apabila anda join segmen, anda tulislah sedikit (walaupun tak diminta), kadangkala penulisan ringkas anda dalam sesuatu segmen yang anda join boleh menarik perhatian pembaca mahupun blogger yang anjurkan segmen tersebut.
  • Anda juga boleh selitkan link-link atau url entri anda yang lain (terutama yang paling best) dalam entri segmen itu, anda boleh buat samada secara direct ataupun secara hidden link.
  • Singgah di blog-blog lain yang menyertai segmen yang anda dah sertai itu, tak perlu letak pernyataan "I follow U, U follow Me back" (ini pun isu gak ni) sebab kadangkala ia annoying dan membuatkan empunya blog tu tak jenguk pun blog anda.
  • Komen pada entri-entri segmen di blog yang menyertai segmen, letakkan je link url blog anda tetapi awas, jangan sampai pihak blogger.com saspek anda membuat spam dalam komen.
Ok, itu adalah langkah2 susulan apa yang anda harus buat bila join satu2 segmen. Jadi, seandainya anda fikir segmen ini tak berikan manfaat pada blog anda, jangan salahkan orang lain ...jika blog dan diri anda tidak ada inisiatif susulan untuk tingkatkan trafik sendiri.


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. aten take note.thanks share :D

    BalasPadam
  2. terima kasih kerana sudi share...

    BalasPadam
  3. ok apa join segmen...sebab sejak join segmen kami blogger2 baru lebih mengenali antara satu sama lain...kiranya blog orang lama ni menjadi satu centre utk blogger baru bersua kenal...agree x? kiranya saya dapat byk kawan melalui join segmen..xde lah syok2 sendriri asyik post entry mengenai hal peribadi je...

    BalasPadam
  4. saya setuju dengan kenyataan Suriani begitu dengan BK...kena kreatif...yang penting jangan lemah semangat walaupun kita akan kehilangan kawan sebab kita dah maju ke depan...sebab ada ramai lagi yang ingin berkawan dengan kita

    BalasPadam
  5. @Kancil 8349 Hehehe ... tapi kalau boleh yang lama dikenang, yang baru dikenali

    BalasPadam
  6. wahhh bagus bagus..menarik dan tertari k dengar ayat hidden link tu..mcmner na buat tu abg hasrul ku hehe

    BalasPadam
  7. terima kasih atas maklumat berguna ni

    BalasPadam
  8. Yup, terima kasih. Akan saya ambil perhatian tentangnya.

    BalasPadam
  9. Salam, terima kasih share ilmu

    BalasPadam
  10. betul ! setuju sangat...cara ni orang nampak remeh tapi belum cuba belum tahu kan ;)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…