HASRULHASSAN.COM


LIKE Tanda Sokongan

Sertai Group Ini

Join Kedai Online Shopping Murah

Saturday, July 9, 2011

Pengalaman Berada Di Perhimpunan Haram?


Salam.
Ada yang punyai pengalaman sedemikian? Saya .... belum. Tak pernah merasa dan tak pernah terbabit. Pernah diajak, tetapi hati saya tak pernah berganjak untuk mengatakan ya, saya tetap dengan pendirian bahawa perhimpunan dan perarakan sedemikian banyak mendatangkan kemudaratan dari kebaikan. 

Ianya bukan apa, walaupun di sebalik niat perhimpunan itu yang baik, tetapi awas, kita tak dapat mengetahui apa yang tersirat di sebalik yang tersurat. Walaupun dikepalai oleh mereka yang berwibawa, tetapi yang sering buat peranan dan bermain onar bukanlah mereka tetapi insan-insan yang lain, yang kadangkala keliru dan kurang faham.

Perkara begini banyaknya nanti hanyalah permainan emosi. Jika di sana menanti dengan amarah yang dah meledak, dan di sini pun dah dibasahi oleh peluh2 kebencian, masakan yang baik itu dapat disampaikan? Apa yang berlaku adalah di luar jangkaan.

Manusia. Bahayanya bila emosi menguasai tindakan, dan akal dibiarkan tersadai di bahu jalan. Yang jadi mangsa adalah mereka yang nanti tidak tahu apa2, kalau tahu pun, hanyalah 20 peratus pengetahuan.... hal lain? Mereka hanya yang mengikut tanpa arah tujuan yang jitu, yang jelas, hanya jadi pak turut sesetengah pihak.

Haram disebabkan undang-undang. Dari segi agama, memang ia tidak salah, tetapi jika boleh mendatangkan mudarat, baiklah dijauhkan. Mengapa nak dijirus api dengan bahan pembakar? 

Alangkah malang jika semuanya nanti berakhir dengan tragedi. Sapa yang rugi? Kita juga ... tak ke nanti??

Pengalaman Berada Di Perhimpunan Haram?
4/ 5
Oleh

Baca Artikel Terkini Menerusi Email (PERCUMA)

Suka dengan artikel di atas? Daftar percuma email anda untuk melanggan. Langganan diuruskan oleh Feedburner, dan ianya selamat.

Komen Anda

3 komen

Tulis komen
avatar
09 July, 2011 20:13 delete

sokong!
org xbersyukur memang macam tulah
huhu

Reply
avatar
10 July, 2011 01:02 delete

oh please rakyat Malaysia berfikiran seperti anda...baru lah aman negara ni..

Reply
avatar
10 July, 2011 01:10 delete

Kadangkala kita tersalah tafsir akan niat, lalu kita buat tindakan yang salah.

Reply

[Peringatan Ikhlas]

Komen yang didapati tiada kaitan dengan artikel akan dipadam serta-merta. Untuk tujuan promosi dan iklan, sila hubungi saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.

Blog Archive