Klik Sini Untuk Tempahan Rujukan
Anda tahu sejarah awal bagaimana sebuah kereta dari berbentuk kotak menjadi melengkung atau curvy seperti sekarang? Aha, kalau tak tahu, baik anda tonton video yang saya kongsikan dalam blog post kali ini. Sesuatu yang menarik untuk diketahui secara am bagaimana bentuk kereta boleh bertukar menjadi lebih melengkung daripada dulunya seperti sebuah kotak.

Kenapa Bentuk Kereta Dulunya Petak Menjadi Melengkung?

Kenapa Bentuk Kereta Dulunya Petak Menjadi Melengkung
Sebenarnya di zaman awal wujudnya kereta, bentuk kereta memang telah sedia direka melengkung dan bukannya petak. Kalau anda tengok movie lama, memang nampak kan ... tetapi bagaimana tetiba boleh jadi melengkung pulak?

Ok. Bentuk kereta menjadi petak bermula pada tahun 70an. Ruang kabin dalam kereta menjadi asas kenapa ia berbentuk petak.
[post_ads]
Kemudian, apabila memasuki era 90an, bentuk kereta kembali lebih melengkung dan aerodinamik.

Eh kenapa macam tu pulak kan?

Melengkung - Petak - Melengkung.

Apa yang mempengaruhi rekaan dan bentuk kereta ini? Meh sama-sama tahu.

Video - How Cars Went From Boxy to Curvy

Mari tonton video di bawah ini yang mungkin dapat menjelaskan keadaan dan perubahan yang telah berlaku kepada bentuk kereta zaman kini.

[post_ads_2]

4 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

  1. menarik video ini tak pernah terfikir pun begitu mudah teorinya namun pelaksanaannya mesti agak rumit juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik kan? Dulu dah ada, pastu teknologi berubah, ia kembali semula.

      Delete
  2. Now I know. Thanks for sharing...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Klik Sini
Previous Post Next Post

Advertisement


Bisnes Shopee

Advertisement


Mudah Kerja Dengan 176 Template COPYWRITING - The Story Selling! Ayat Padu Hanya Isi Tempat Kosong Sahaja!! KLIK SINI untuk DOWNLOAD

Tawaran Sertai Kelas Online SHOPEE. Free Ebook Diberikan.KLIK SINI. Guna Telegram.

Advertisement