15 March 2018

Video Bagaimana Bentuk Kereta Dari Kotak Jadi Melengkung!!


Anda tahu sejarah awal bagaimana sebuah kereta dari berbentuk kotak menjadi melengkung atau curvy seperti sekarang? Aha, kalau tak tahu, baik anda tonton video yang saya kongsikan dalam blog post kali ini. Sesuatu yang menarik untuk diketahui secara am bagaimana bentuk kereta boleh bertukar menjadi lebih melengkung daripada dulunya seperti sebuah kotak.

Kenapa Bentuk Kereta Dulunya Petak Menjadi Melengkung?

Kenapa Bentuk Kereta Dulunya Petak Menjadi Melengkung
Sebenarnya di zaman awal wujudnya kereta, bentuk kereta memang telah sedia direka melengkung dan bukannya petak. Kalau anda tengok movie lama, memang nampak kan ... tetapi bagaimana tetiba boleh jadi melengkung pulak?

Ok. Bentuk kereta menjadi petak bermula pada tahun 70an. Ruang kabin dalam kereta menjadi asas kenapa ia berbentuk petak.
[post_ads]
Kemudian, apabila memasuki era 90an, bentuk kereta kembali lebih melengkung dan aerodinamik.

Eh kenapa macam tu pulak kan?

Melengkung - Petak - Melengkung.

Apa yang mempengaruhi rekaan dan bentuk kereta ini? Meh sama-sama tahu.

Video - How Cars Went From Boxy to Curvy

Mari tonton video di bawah ini yang mungkin dapat menjelaskan keadaan dan perubahan yang telah berlaku kepada bentuk kereta zaman kini.

[post_ads_2]

Penulis blog freelance sejak 2010. Berkeluarga dan bekerja di rumah sebagai house husband.  Lulusan Ijazah. Menetap di Penang. Mesra dipanggil HH. Untuk berhubungan atau pertanyaan - klik looket.me/hasrulhassan

4 Komen

menarik video ini tak pernah terfikir pun begitu mudah teorinya namun pelaksanaannya mesti agak rumit juga.

Now I know. Thanks for sharing...

Pelik kan? Dulu dah ada, pastu teknologi berubah, ia kembali semula.

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.
EmoticonEmoticon