Langkau ke kandungan utama

Nasi Goreng Kampung, Sup Ekor & Teh O Ais - Menu Bajet Lengkap

Nasi Goreng Kampung, Sup Ekor dengan Teh O Ais. Fuh .. ini adalah menu kegemaran saya kalau makan kat kedai. Nasi Goreng Kampung memang favourite sejak sebelum saya bernikah lagi. Time bujang, macam giler best makan nasi goreng ni, ia pilihan jimat untuk orang bujang ketika itu.

Bila dah kahwin, saya upgrade .. hehehe.. makan Nasi Goreng Kampung, dengan layan Sup Ekor. Lawannya pula adalah Teh O Ais. Kalau kat tempat saya di Parit Buntar ni, harga untuk set makan macam ni, lebih kurang dalam RM8.00 - RM10.00 .. berbeza setiap kedai makan.

Menu Pilihan - Nasi Goreng Kampung, Sup Ekor dan Teh O Ais

Nasi Goreng Kampung, Sup Ekor Teh O Ais

Jika saya pergi bercuti ke mana-mana, dan ada restoran atau kedai makan yang singgah, in Sha Allah .. saya akan pilih menu yang sama. Ianya menjadi menu pilihan sebab ia lengkap ... ada lauk (ikan bilis), ada sayur (kangkung) dan ada sup.

Jika saya makan tanpa Sup Ekor yang rata-rata berharga RM4-RM5 semangkuk, maka set Nasi Goreng Kampung dengan Teh O Ais; in Sha Allah .. boleh belanja dalam RM5 sahaja.

Kenapa saya kongsi menu pilihan ini?

Sebab di zaman serba mencabar di mana harga makanan semakin mahal, pilihan menu inilah yang paling bajet sekali .. walau di mana anda berada di dalam Malaysia ni. Walau harga bajet tapi ia lengkap .. tak perlu pun nak tambah lauk, melainkan anda ada bajet lebih untuk tambah .. macam kes saya, Sup Ekor.

Sup Ekor .. memang terkenal sebagai makanan berkhasiat untuk tenaga lelaki... hehehe...
Sup Ekor

Sebenarnya, untuk menyediakan resepi Nasi Goreng Kampung dan juga Sup Ekor tak susah pun. Anda boleh je buat di rumah. Namun, kalau anda masih bujang .. saya fikir elok anda makan di kedai sahaja. Ekor lembu .. bukan murah di pasaran. Kalau nak beli pun, tak boleh beli sikit .. kena beli paling tidak dalam 600gram ke atas.

Nasi Goreng Kampung .. haishhh .. resepi mudah ... cuma perlu nasi putih, bawang yang dihiris halus lalu tumiskan bersama ikan bilis. Letakkan cili api, letakkan halia ...garam sikit .. tak pun tambah kicap ..  walla siap.
Nasi Goreng Kampung, Sup Ekor Teh O Ais

In Sha Allah, kalau kat rumah .... jika ada nasi berlebihan waktu tengahari, saya akan sediakan Nasi Goreng Kampung untuk famili saya. Setakat ini, Nasi Goreng Kampung yang saya masak tak pernah mengecewakan .. in Sha Allah habis licin ... hehehe

Petua Sikit ..

Satu petua untuk hasilkan Nasi Goreng Kampung yang sedap ... kisar atau tumbuk ikan bilis sehingga lumat, dan buat bahan tumisan. In Sha Allah .. laszatt weihh ..


Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Nasi goreng kg mmg sedap.. mmg selalu order bila makan kat kedai huhu..

    BalasPadam
  2. Kira murah dah ni. Sebab kat tempat saya barang makanan semua dah naik.. kena pandai jimat. Cuma kadang2 tak dapat tahan nafsu nak makan kedai kegemaran. hehe

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …