Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop

Trik untuk mengetahui 'jantina' laptop atau PC kepunyaan anda ... hoho.... ada kata saya nak buat gurauan senda, tapi sebenarnya ini merupakan trik untuk melihat samada komputer anda akan keluarkan arahan mudah fail jenis vbs seperti sepatutnya. Kalau ada suara yang keluar tu, maka oklah.

Tapi yang menariknya ialah, suara itu akan keluar dalam dua versi, samada suara lelaki, atau suara perempuan. Nak cuba trik ni tak? Cubalah, hanya ikuti arahan yang saya tulis di bawah ini. Dan kemudian lihat hasil akhirnya.

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop
Ikuti langkah berikut satu persatu ye....
  1. Buka aplikasi notepad dan paste ayat ini dalam notepad: CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak "I love YOU"
  2. Selepas itu tekan save. Ubah save as type kepada All Files (pastikan anda simpan fail ini di desktop supaya senang nak cari/buka nanti)
  3. Save as fail tersebut menjadi - love u.vbs
  4. Close notepad apabila habis save. Sekarang lihat di desktop ada tak fail tadi, klik dua kali fail love u.vbs tersebut dan anda akan dengar suara "i love u."

Cuba dengar betul-betul suara yang akan keluar tu ... adakah ia suara lelaki atau suara perempuan....

Selamat mencuba. Jangan lupa share kat kawan-kawan lain ye ....


p.s: Sesetengah antivirus akan detect benda ni sebagai virus. :)


{ 11 comments.. read them below or add one }

tengkorakemas tengkorakemas December 19, 2010
wah impressive!dah try bro..laptop saya warna merah..tapi lelaki daa...

laptop lelaki..tuannya lelaki..eh saya bukan gay ok..:D
tengkorakemas tengkorakemas December 19, 2010
bro, andai kata saya nak share dalam entri boleh?
hasrul hassan hasrul hassan December 19, 2010
@tengkorakemasBoleh .. tak ada hal punya. takah kredit pun tak per... :)
dakpipimerah dakpipimerah December 19, 2010
HAHA,,,saye punye jantan,,ngee~~ yeah!!syg awak cik lappy~
zue_amin zue_amin December 21, 2010
hahaha...sy penah buat...
tp dapat dari email...

soo..pc sy adalah lelaki...

hahaha..lawak2...sy penah tukar "i love u" tue kpd mcm2..mmg klakar abis 1 opis dgr...hihihihi =)
nur sabrina nur sabrina January 23, 2016
Hahaha... Berjaya!! Lappy saya gegirl... Sama dengan tuan ^_^
iecha nella iecha nella January 23, 2016
Assalamualaikum, jemput view http://mimiebella91.blogspot.my/2016/01/first-mini-giveaway-by-mimiebella91.html
At-Tarmizi At-Tarmizi January 23, 2016
tak sangka laptop pun ada jantina =p
Gula Gula Mimpi Gula Gula Mimpi January 24, 2016
Saya punya suara perempuan..haha mcm tau-tau tuan dia ni lelaki...kah kah kah...
reezluv reezluv January 24, 2016
baru tau ada menatang ni.ahaha..
Nur Fannun Nur Fannun February 02, 2016
prnh dgr pasal ni..tp xpnh pun nak check..haha

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact'. Terima kasih.