Langkau ke kandungan utama

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop

Trik untuk mengetahui 'jantina' laptop atau PC kepunyaan anda ... hoho.... ada kata saya nak buat gurauan senda, tapi sebenarnya ini merupakan trik untuk melihat samada komputer anda akan keluarkan arahan mudah fail jenis vbs seperti sepatutnya. Kalau ada suara yang keluar tu, maka oklah.

Tapi yang menariknya ialah, suara itu akan keluar dalam dua versi, samada suara lelaki, atau suara perempuan. Nak cuba trik ni tak? Cubalah, hanya ikuti arahan yang saya tulis di bawah ini. Dan kemudian lihat hasil akhirnya.

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop

Trik Untuk Mengetahui Jantina Laptop
Ikuti langkah berikut satu persatu ye....
  1. Buka aplikasi notepad dan paste ayat ini dalam notepad: CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak "I love YOU"
  2. Selepas itu tekan save. Ubah save as type kepada All Files (pastikan anda simpan fail ini di desktop supaya senang nak cari/buka nanti)
  3. Save as fail tersebut menjadi - love u.vbs
  4. Close notepad apabila habis save. Sekarang lihat di desktop ada tak fail tadi, klik dua kali fail love u.vbs tersebut dan anda akan dengar suara "i love u."

Cuba dengar betul-betul suara yang akan keluar tu ... adakah ia suara lelaki atau suara perempuan....

Selamat mencuba. Jangan lupa share kat kawan-kawan lain ye ....


p.s: Sesetengah antivirus akan detect benda ni sebagai virus. :)



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. wah impressive!dah try bro..laptop saya warna merah..tapi lelaki daa...

    laptop lelaki..tuannya lelaki..eh saya bukan gay ok..:D

    BalasPadam
  2. bro, andai kata saya nak share dalam entri boleh?

    BalasPadam
  3. @tengkorakemasBoleh .. tak ada hal punya. takah kredit pun tak per... :)

    BalasPadam
  4. HAHA,,,saye punye jantan,,ngee~~ yeah!!syg awak cik lappy~

    BalasPadam
  5. hahaha...sy penah buat...
    tp dapat dari email...

    soo..pc sy adalah lelaki...

    hahaha..lawak2...sy penah tukar "i love u" tue kpd mcm2..mmg klakar abis 1 opis dgr...hihihihi =)

    BalasPadam
  6. Hahaha... Berjaya!! Lappy saya gegirl... Sama dengan tuan ^_^

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum, jemput view http://mimiebella91.blogspot.my/2016/01/first-mini-giveaway-by-mimiebella91.html

    BalasPadam
  8. tak sangka laptop pun ada jantina =p

    BalasPadam
  9. Saya punya suara perempuan..haha mcm tau-tau tuan dia ni lelaki...kah kah kah...

    BalasPadam
  10. baru tau ada menatang ni.ahaha..

    BalasPadam
  11. prnh dgr pasal ni..tp xpnh pun nak check..haha

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …