Langkau ke kandungan utama

Widget Papar Jumlah Pengunjung Online

Widget papar jumlah pengunjung online - Satu widget yang bagus untuk teknik pukau pengunjung pertama kali. Ramai blogger Malaysia menggunakan widget ini untuk paparkan jumlah pengunjung yang sedang online di blog. Dalam blog post ini, saya akan kongsikan bagaimana nak letakkan widget ini dalam blogspot anda.

Ada beberapa widget khusus untuk paparkan jumlah pengunjung dalam blog. Saya akan berikan dua widget yang paling terkenal dan banyak digunakan oleh blogger Malaysia.

Dua Pilihan Widget Papar Jumlah Pengunjung Online di Blog

Widget dari Whos.Amung.Us

Widget ini paling senang nak pasang kat blogspot. Tak perlu susah payah nak login ke apa ke, hanya salin kod HTML di bawah ini dan letakkan di mana-mana bahagian dalam blog. Syor saya, letak menerusi HTML/Javascript, dan letak kotak widget tersebut di bahagian sidebar paling bawah sekali.


Ada juga blogger yang suka letakkan widget ini di bahagian tepi blog atau tepi paparan blog anda. Boleh gunakan kod HTML di bawah ini copy paste je dalam blogspot anda.


Contoh seperti yang kelihatan pada blog ini - my wonderful life :
2 Pilihan Widget Papar Jumlah Pengunjung Online
Jika mahu lebih pilihan lain, anda boleh sahaja ke laman web Widget Papar Jumlah Pengunjung Blog Online

Widget dari RadarURL

Satu lagi pilihan mudah untuk anda memasang widget yang paparkan jumlah pengunjung online di blogspot. Sama seperti widget di atas, yang ini juga mudah. Hanya copy-paste kod HTML dan letakkan di blogspot anda menerusi add HTML/Javascript. Boleh saja gunakan kod di bawah ini untuk terus letakkan di blog anda.

Contoh ini akan menunjukkan jumlah pengunjung online seperti di bawah ini.
2 Pilihan Widget Papar Jumlah Pengunjung Online

Untuk pilihan penetapan yang lain, seperti mungkin nak letak kat bahagian tepi sebelah lain, atau letak bahagian bawah, bawah tepi kiri, bawah tepi kanan ... boleh terus sahaja rujuk di laman web RadarURL ini di sini - Widget Papar Pengunjung Sedang Online

Macamana?Mudah je kan?

Widget ini sesuai digunakan sebagai semakan, dan juga untuk tahu statistik secara real time. Ia juga salah satu teknik untuk pukau pengunjung blog pertama kali. Contoh macam di atas tu, tak terujakah anda sebagai seorang pengunjung blog pertama kali melihat jumlah pengunjung sedang online sebanyak 1432 tu? Pasti anda akan tertanya-tanya entri apakah yang melonjakkan trafik dan bilangan pengunjung .. kan kan?

Cubalah widget ini.

Selamat berblogging.

p.s: Like, Share dan Tweet supaya lebih banyak blogger baru dapat manfaat.


advertisement


Komen Pembaca ...

  1. ohhh..boleh letak dekat blog nie...(^_^)

    BalasPadam
  2. Assalammualaikum... bro HH,

    Terima kasih atas tutorial nie,,, nice

    mselim3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih .. ada je tutorial ni kat tempat lain, cuma mungkin saya letakkan sedikit kelebihan sbb berikan dua pilihan .. hehehe

      Padam
  3. Kita pun gunakan among us.HH.sebagai rujukan walaupun tak ramai on line..he..he

    BalasPadam
  4. Terima Kasih HH ..
    Tutorial berguna untuk blogger ...

    BalasPadam
  5. malu nak letak widget ni sebab nanti ada nombor 1 jer sepanjang masa... tu pon kita sendiri pengunjung sebab blog tak pernah tutup hahahaahaha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa nak malunya...ramai lagi yang macam tu!

      Padam
  6. nad gunakan yang macm ade sekrg..tu pun husband yang letakkan

    BalasPadam
  7. Terima kasih HH.. Fiza gune Amung Us...

    BalasPadam
  8. widget pengunjung online antara widget yang patut ada untuk setiap blog..

    BalasPadam
  9. Tq ambik blog saye jadi contoh... Tapi kesian benau blog sendu n sipu2 ada 2 org jek pengunjung... Hahaha...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital

6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital. Pekerjaan doktor dianggap mulia dan banyak menyumbang dalam masyarakat hari ni. Mereka terpaksa belajar lebih kurang 5 hingga 6 tahun untuk mendapatkan ‘title’ doktor tersebut dan kebanyakan mereka dianggap tak da ‘life’ dan sangat ‘nerd’.

Tapi tahukah anda bahawa ada juga dikalangan mereka yang yang sangat handsome dan menarik hingga membuatkan anda hari-hari nak buat check up kat hospital. Jom kita kenali 6 doktor kacak di Malaysia.
6 Doktor Kacak Malaysia Yang Membuatkan Anda Mahu Check-up Hari-Hari di Hospital 1- Dr Syed Ahmad Murthada

Beliau merupakan model utama untuk jubah furby and sugar dan sangat aktif ke gym.  Walaupun doktor kerjanya sangat sibuk untuk merawat dan melayani pesakit, mereka juga ada kehidupan sendiri. Sibuk-sibuk pun sempat ke Gym tu ... hoho. Jangan cakap doktor tak da life ye. Dan pada saya, memang haruslah seorang doktor menjadi contoh kepada orang lain, nampak sihat, sasa,…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …