Langkau ke kandungan utama

Teknik Suruh Dalam Perkongsian Entri

Teknik suruh dalam perkongsian entri blog? Apakah maksudnya ni? Heee.... kalau dalam bahasa marketing ... ia lebih dikenali sebagai Call to Action. Iaitu meminta pembaca blog anda membuat satu tindakan selepas apa yang telah dilakukan, dalam hal ini selepas baca entri blog anda sehingga habis. Bagaimanakah caranya teknik suruh yang saya katakan ini?

Teknik Suruh Dalam Perkongsian Entri

Panduan blogger blogspot - Teknik Suruh Dalam Perkongsian Entri
Sebelum menggunakan teknik suruh ini, anda kena pastikan bahawa blog anda telah mempunyai agen-agen perkongsian entri blog, iaitu tiga yang popular - FB Like, Tweet dan Google+1. Dengan menggunakan tiga agen perkongsian ini, anda boleh menulis sebuah entri yang diakhiri dengan perbuatan menyuruh (Call to Action) bagi pembaca entri anda.

Mungkin dah ramai yang buat seperti contoh berikut:

"Klik Share dan Like ye"
"Share n Like Entri Ini"


Tapi tak nampak impak yang kuat, dan ada kemungkinan tiada siapa pun yang sudi untuk klik mana-mana agen perkongsian tadi.

Ubah Teknik Keras Jadi Lembut

Untuk itu, anda kena ubah sedikit cara penyampaian teknik suruh ini. Anda lakukan dengan secara lembut dan tidak nampak sangat anda menyuruh mereka klik mana-mana agen perkongsian tadi. Anda boleh cuba teknik seperti di bawah ...

"Entri ini jika dibaca oleh orang yang memerlukan pasti mereka gembira sebab anda dah tekan Like n Share di bawah"
"Mungkin ramai yang ingin tahu informasi saya kongsikan ini, andai sudi kongsikan kepada rakan-rakan yang lain"

Panjang sedikit tetapi berbaloi, kerana anda memberikan sebab kepada mereka untuk klik agen perkongsian tadi - like, tweet atau google+.

Cara ini juga anda boleh praktikkan terus di Facebook milik anda atau mana-mana group yang benarkan anda kongsi entri blog. Gunakan cara lembut teknik suruh ini supaya yang baca status itu ringan jari untuk klik, walaupun mereka sebenarnya tak baca pun entri blog anda .. hahaha...

Bagaimana dengan tips dan teknik suruh dalam perkongsian entri blog ini? Adakah anda merasakan ia berbaloi untuk rakan-rakan anda di Facebook untuk cuba? Kongsikan jika sudi, jangan teragak untuk sebarkan ilmu ini untuk orang lain peroleh manfaatnya ya ...

Ok, selamat mencuba.



Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. teknik ni memang menarik dan 'lembut'...

    BalasPadam
  2. hmm..tips yg bagus ni.lembut je bunyi..

    BalasPadam
  3. Benar-benar tips yang sangat bermanfaat nih :)

    BalasPadam
  4. cara minta tolong pun bagus juga!

    BalasPadam
  5. mmg berbaloi utk dicuba, terima kasih yer ;)

    BalasPadam
  6. nice tips.. selembut sutera

    BalasPadam
  7. nice tips.. selembut sutera

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah

Cari lubuk tudung dan telekung dengan harga murah? Aha .. kalau anda seorang peniaga untuk pakaian wanita terutama menjual tudung dan telekung .. anda tentu mahu pergi ke tempat yang akan saya nyatakan nanti.

Ia adalah tempat di mana anda boleh dapat pelbagai jenis pakaian wanita dari tudung, telekung, skarf, blouse, jubah, seluar serta kain ela. Yang menariknya ialah, ada di antaranya adalah dari jenama-jenama terkenal tapi dengan harga yang mampu buat anda memborong sampai sepuluh hingga dua puluh helai dengan senyuman manis.
Lubuk Tudung dan Telekung Harga Murah Lubuk yang saya maksudkan ialah Pasar Kemboja Parit Buntar. Ia merupakan tempat setempat yang menjual pakaian wanita dengan harga murah dan berpatutan. Pasar Kemboja ini unik kerana ia terletak di dua sempadan negeri iaitu Perak dan Pulau Pinang.

Jika anda ke sini, anda tentu terkejut apabila mendapati ada peniaga-peniaga ini datangnya dari seluruh Malaysia. Malah ada yang datang dari kawasan beli-belah terkenal tatkala Ram…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping Pasar Kemboja - Rezeki Sebagai Tour Guide

Rezeki Allah S.W.T ini boleh hadir dari banyak sumber. Kadang tak terfikir pun. Alhamdulillah, baru-baru ini saya ditakdirkan Allah S.W.T untuk kenal sebuah keluarga dari Singapura yang datang ke Parit Buntar untuk urusan pernikahan anak lelaki mereka. Alang dah datang untuk hadiri majlis, maka mereka ambil peluang untuk 'melancong' dan ketahui tempat menarik di Parit Buntar.

Saya memang tidak sangka. Bermula dengan sebuah pertanyaan menerusi email, sehinggalah kami bertemu dan menjadi mesra.
Bawa 'Pelancong' Dari Singapura Shopping di Pasar Kemboja Semuanya disebabkan oleh blog post atau entri blog ini yang menjadi bacaan dan rujukan mereka. Disebabkan tulisan saya mengenai Pasar Kemboja di Parit Buntar, saya telah dihubungi oleh salah seorang ahli keluarga dari Singapura ini, mahukan bantuan saya dalam bentuk servis berbayar untuk bawa mereka bershopping di Pasar Kemboja.

Dan nak dijadikan cerita pula, perkahwinan anak mereka adalah dengan salah seorang anak bekas ra…