Langkau ke kandungan utama

Bagaimana Nak Pandai dan Bijak Dalam Berblogging?

Satu lagi perkongsian mengenai tips blogging untuk rakan-rakan blogger yang hebat. Pertanyaan yang sangat mudah ..."bagaimana nak pandai dan bijak dalam berblogging?" .. yelah, dalam berblog ni ... banyak sebenarnya yang nak kena belajar. Ada yang mudah, ada yang rumit sedikit. Jadi, dalam banyak-banyak perkara ini ... bagaimana nak jadi pandai? bagaimana nak menjadi blogger serba boleh?

Bagaimana Nak Pandai dan Bijak Dalam Berblogging?

Mengapa perlu jadi pandai dan bijak dalam berblog? Setiap satu perkara dalam dunia ini, mesti dimulai dengan ilmu pengetahuan. Andai anda tidak berilmu, maka akan sesat jalan ... bila sesat ...kesudahannya .. hmm .... mungkin apa yang anda inginkan dalam dunia blog tidak kesampaian.

Jadi, ilmu berblogging itu perlu. Serumit mana sekalipun, anda mesti belajar dan cari pengetahuan mengenainya.

Anda buat blog, pasang widget atau gajet dalam blog anda. Anda perlu tahu .....
  • widget itu sesuai atau tidak
  • adakah ia melambatkan proses loading blog
  • adakah ia mesra pengunjung
  • kena tahu adakah widget itu selamat untuk blog anda 
  • adakah ia menggunakan iframe yang tak disukai dan digemari oleh platform pengiklanan
  • adakah ia mesra enjin carian
  • adakah ia membenarkan pencerobohan kepada sistem blog anda, sistem komputer anda
Jadi, anda perlu tahu ini semua. Ilmu kena ada. Mungkin anda dah tahu serba sedikit, dan mungkin anda ada belajar di mana-mana .... tapi .... haaa ada tapinya .. andai belajar kalau tak praktik .. tak guna juga dik .... dah belajar, amalkan..praktik .. terapkan .. barulah anda tahu, adakah ia baik atau buruk.

Dan insyaAllah, dengan cara begini, anda dah jadi bijak pandai sendirinya. Dah tahu ok ke tak sesuatu perkara itu dibuat untuk blog anda. Andai tak mencuba, anda takkan tahu dan tiada pengalaman mengenainya.

Elak Kena Suap

Jangan asyik nak disuapkan je .... hehehhee.... jangan jadi lesu, ilmu dicari bukan untuk diperam, tapi diamalkan dan disebarkan. Nak sebar, kena amal, nak amal kena belajar. Tak gitu?

Daripada Abu Darda' r.a., katanya: "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sesiapa menempuh suatu jalan untuk mencari sesuatu ilmu pengetahuan di situ, maka Allah akan memudahkan untuknya suatu jalan untuk menuju syurga."

"Dan sesungguhnya para malaikat meletakkan sayap-sayapnya kepada orang yang menuntut ilmu itu, karena ridha sekali dengan apa yang dilakukan oleh orang itu."

"Sesungguhnya orang berilmu dimohonkan pengampunan untuknya oleh semua penghuni di langit dan penghuni-penghuni di bumi, sampai ikan-ikan yu yang ada di dalam air."

"Keutamaan orang berilmu ke atas orang yang beribadat adalah seperti keutamaan bulan atas bintang-bintang yang lain."

"Sesungguhnya para alim ulama adalah pewarisnya para Nabi, sesungguhnya para Nabi tidak mewariskan dinar ataupun dirham, hanyasanya mereka itu mewariskan ilmu. Maka barangsiapa dapat mengambil ilmu itu, maka ia telah mengambil dengan bagian yang banyak sekali." (H.R Abu Dawud dan Termidzi)




Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. stuju.. banyak blaja dari sifu HH.. mekasih jadi tempat rujukan.. kena bijak untuk menarik perhatian pembaca..

    BalasPadam
  2. terima kasih HH, sangat bermanfaat.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…

Cara Padam Akaun Facebook

Tentu ada yang nak tahu cara nak padam akaun Facebook, terutama bila si dara dah jadi isteri orang, dan si suami pula melarang si isteri untuk gunakan Facebook. Malah, ada yang mahu tutup akaun Facebook sebab mahu elak perkara tidak baik berlaku, atau terus berlaku. Saya tahu sebab pernah bertanya kepada saya.

Jadi entri kali ini saya nak kongsikan cara-cara nak memadam (delete) akaun sosial Facebook. In Sha Allah, ia akan beroleh manfaat pada mereka yang mungkin nak tahu cara nak padam akaun Facebook; khas dan khusus untuk akaun peribadi.

Oh ya, mungkin ada yang tidak tahu, anda boleh mempunyai banyak akaun Facebook, asalkan alamat email dan juga no telefon bimbit anda berbeza bagi setiap akaun. Jadi, kemungkinan ada pengguna yang punyai lebih dari satu akaun, dan mahu padam akaun Facebook yang lain boleh juga ikuti panduan ini.
Cara-Cara Padam Akaun FacebookLangkah pertama ialah anda perlu login ke akaun Facebook yang mahu dipadamkan.Langkah kedua, bila dah login, terus klik pautan …