Rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Online (PSEE) SPA

Mencari rujukan dan contoh soalan untuk Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) SPA? Tak tahu apa nak prepare untuk PSEE yang bakal dihadapi? Masih terkial-kial dan tak pasti mengenai format dan bentuk soalan PSEE?

Ramai calon yang dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk PSEE tidak tahu apa nak dibaca sebelum peperiksaan online bermula. Akibatnya, ramai yang tidak bersedia sehinggakan mereka terkedu apabila soalan-soalan peperiksaan mula keluar di skrin komputer.

Pakej Rujukan Terkini Peperiksaan Online Perkhidmatan Awam (PSEE) 2020

Rujukan Peperiksaan Online SPA PSEE Terkini

Elakkan diri dari menjadi calon yang terkial-kial kelak. PSEE adalah langkah awal menyaring calon, jadi sebagai calon, kena pastikan anda LULUS di dalam peperiksaan online ini.

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) dibuat dan dikendalikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk menyingkirkan calon. Ia adalah peringkat di mana SPA menguji calon dari segi:

  1. Pengetahuan Am
  2. Daya Menyelesaikan Masalah
  3. Kefahaman Bahasa Inggeris

Calon yang terlibat dengan peperiksaan ini akan diberikan ujian penilaian bersandarkan kepada keperluan Jabatan mahupun Kementerian terbabit. 

Ini bermakna format peperiksaan untuk setiap perjawatan ditawarkan akan berbeza. Seandainya anda perasan, ada PSEE yang cuma menggunakan dua seksyen sahaja untuk peperiksaan online ini.

Malah, ada perjawatan yang tidak pun menggunakan PSEE sebagai peringkat memilih calon, tetapi menggantikannya dengan Ujian Psikometrik yang bersifat kendiri.

Apapun format yang disediakan oleh pihak SPA pada peringkat ini, ianya adalah dengan satu tujuan iaitu mengecilkan jumlah calon yang layak untuk ke peringkat seterusnya, samada temuduga mahupun Ujian Fizikal dan Pancaindera.

Maka, adalah sangat penting seandainya anda merupakan calon bertuah untuk menghadapi peperiksaan ini untuk LULUS dengan JAYAnya.

PSEE Untuk Pilih Calon Yang Benar Layak

Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) adalah salah satu kaedah untuk menyaring calon yang layak. Ia adalah proses penting pihak SPA untuk singkirkan calon pada peringkat awal, sebelum dipanggil untuk temuduga bagi jawatan yang dipohon selain menjalani beberapa ujian lain (tertakluk pada jawatan) jika perlu.

Calon yang mendapat peluang dan dipanggil untuk peperiksaan online oleh SPA adalah mereka yang sebenarnya telah memenuhi syarat asas pengambilan perjawatan yang ditetapkan. Namun, memandangkan jumlah calon memohon jawatan yang sama adalah sangat besar, peperiksaan PSEE adalah salah satu cara untuk mengurangkan jumlah calon yang layak.

Calon yang tersingkir serta kecundang pada peringkat PSEE ini biasanya terdiri daripada calon:
  • Tidak memahami bentuk serta format soalan.
  • Tidak pernah membuat latih-tubi untuk soalan daya penyelesaian masalah.
  • Kurang pengetahuan mengenai jawatan yang dipohon.
  • Kurang pengetahuan untuk menjawab soalan pengetahuan am.
  • Tidak pernah melakukan persediaan atau ulangkaji sebelum peperiksaan online dijalankan.

Rujukan PSEE - Rahsia Lulus Ramai Calon

Rujukan PSEE Bantu Calon Lulus Peperiksaan Online

Gunakan rujukan yang dah bantu puluhan ribu calon sejak 2010. Sejak peperiksaan dan ujian diperkenalkan, ramai calon yang berjaya lulus telah menggunakan rujukan peperiksaan yang disediakan oleh Tim Infokerjaya.

Rujukan ini telah dikemaskini dan sentiasa diperbaharui mengikut keperluan semasa, termasuklah menyediakan panduan serta contoh-contoh soalan peperiksaan online terkini

Pakej Rujukan Terkini Peperiksaan Online Perkhidmatan Awam (PSEE) 2020

Rujukan Contoh Soalan Seksyen PSEE Terkini


Elak ambil mudah. Seharusnya sebagai calon peperiksaan, anda patut melakukan persediaan secukupnya sebelum peperiksaan online sebenar. Mana-mana peperiksaan pun memerlukan rujukan dan panduan menjawab.

Gunakan rujukan yang telah bantu calon sebelum anda. Rujukan ini lengkap. Ia mengandungi contoh-contoh soalan beserta jawapan, malah untuk Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah, jawapan disediakan dengan penerangan.

Turut disertakan adalah formula-formula penting untuk Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah yang biasanya terdiri dari soalan-soalan matematik.

Untuk Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris, rujukan dilengkapkan dengan penerangan pecahan seksyen. Ramai calon tidak mengetahui mengenai pecahan seksyen ini.

Rujukan ini SESUAI digunapakai sebagai untuk kebanyakkan PSEE. Maka, jika anda nekad untuk LULUS, pastikan anda melakukan apa yang terbaik. Jangan hampakan orang yang mengharapkan kejayaan anda.

Untuk tempahan segera, terus klik pautan di bawah ini:


Rujukan disediakan oleh Tim Infokerjaya adalah merupakan ebook panduan dan rujukan yang disediakan dalam bentuk pdf yang mudah untuk dimuat-turun dan dibaca di mana sahaja - termasuklah di smartphone anda.

Ia akan terus dihantar ke email kurang daripada 24 jam setelah pengesahan tempahan.

Pakej Rujukan Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam - PSEERujukan Khas PSEE Pembantu Tadbir Kewangan (W19)

Rujukan Contoh Soalan dan Panduan PSEE Pembantu Tadbir Kewangan W19

Anda calon untuk peperiksaan online SPA bagi jawatan Pembantu Tadbir Kewangan W19 sesi Ogos 2020? Jika ya, pihak Tim Infokerjaya telah mengeluarkan rujukan khas untuk peperiksaan ini bagi keperluan calon yang mahu buat persediaan sebelum peperiksaan online sebenar.

Tempahan rujukan ini adalah TERHAD dan TERKAWAL. Jadi, buat tempahan awal sebelum tempahan pakej rujukan Pembantu Tadbir Kewangan ini ditutup. 

Klik Sini Untuk Tempah Segera

Rujukan Khas Ujian Psikometrik

Rujukan khas Ujian Psikometrik 2019

Untuk mereka yang dipanggil oleh SPA untuk UJIAN PSIKOMETRIK, anda boleh gunakan pakej rujukan khas ujian ini di bawah. Ia mempunyai contoh-contoh soalan ujian untuk dijadikan latih-tubi (lengkap jawapan).

Rujukan ini telah dikemaskini sehingga Julai 2020 dan boleh digunakan untuk calon yang bakal menghadapi ujian ini pada sesi Ogos 2020.

Rujukan PSEE Ujian Psikometrik Terkini 2020Semoga anda berjaya, sepertimana calon-calon lain sebelumnya yang telah dibantu oleh Tim Infokerjaya, In Sha Allah.full-width