Habbatussauda adalah merupakan biji jintan hitam yang berasal dari tanaman berbunga tahunan bernama Nigella sativa dari keluarga Ranunculaceae. Ia merupakan tanaman asli di kebanyakan negara Asia Selatan dan Asia Barat.

Bijian ini sangat banyak manfaatnya, pertama kali diperkatakan dan diteliti kebaikannya oleh seorang ilmuwan Islam terkenal, iaitu Ibnu Sina. Banyak syarikat telah menggunakan kelebihan bijian ini sebagai bahan utama di dalam produk kesihatan mereka, termasuklah syarikat terkenal Malaysia, iaitu Magic Blue; sehingga terjual 1.7 juta botol.

Habbatussauda Mexblu dalam Bentuk Kapsul

Habbatus Sauda Magic Blue

Mexblu Habatussauda keluaran Magic Blue adalah merupakan satu jenama terkemuka di Malaysia yang diimport dari negara Mesir menjadi peneraju produk yang paling laris.

Produk ini telah mula dipasarkan pada tahun 2019 menggunakan jenama Magblue Habbatussauda. Bagi memperkasakan jenama ke taraf global, bermula tahun 2022 syarikat membuat penjenamaan baharu produk ini kepada Mexblu Habbatussauda; sesuai dan selaras dengan slogan syarikat; yakni “Memperkasakan Visi untuk ke Seluruh Dunia”.


Info Mengenai Mexblu Habbatussauda

Info Mengenai Mexblu Habbatussauda Import Mesir

Habbatussauda ini diperbuat daripada 100 peratus biji habbatussauda gred A berkualiti tinggi yang diimport dari Mesir, semulajadi dan selamat untuk dimakan secara harian. Ianya boleh didapati dalam bentuk biji yang dikapsulkan bagi memudahkan pengguna untuk diamalkan dan dibawa ke mana sahaja.

Pengambilan Mexblu Habbatussauda dapat meningkatkan sistem imun dengan kandungan antioksidannya dan membantu memberi kelegaan dari pelbagai masalah penyakit.

Habbatussauda Mexblu mengandungi Thymoquinone (TQ) yang merupakan bahan aktif bersifat anti-oksidan, anti-keradangan, anti-kanser dan dilaporkan efektif membantu melawan jangkitan otak (Encephalomyelitis), diabetes, athma dan pertumbuhan sel-sel kanser (Carcinogenesis).

Kandungan Thymoquinone yang terdapat di dalam Mexblu Habbatussauda berfungsi untuk:

  • Membantu mengawal diabetes.
  • Membantu menurunkan berat badan.
  • Membantu meningkatkan kesuburan.
  • Membantu melawan jangkitan kuman.
  • Membantu menjaga kesihatan organ hati.
  • Membantu mengawal tekanan darah tinggi.
  • Membantu meningkat daya imunisasi badan.
  • Membantu mengawal keradangan dan kolesterol tinggi.

[Infografik] Kadar Bahan Aktif (Thymoquinone) Habbatussauda Meningkat Selepas Proses Pengilangan - Kajian daripada USM (USains)

Hasil Kajian Mengenai Kelebihan Habbatussauda

Perkara menarik mengenai Mexblu Habatussauda keluaran Magic Blue Holding Sdn Bhd ini adalah, ia telah mendapat permintaan luarbiasa tinggi sehingga terjual sebanyak 1.7 juta dalam tempoh cuma dua tahun (2020-2021).

Antara lain juga, ia diproses di kilang bertaraf GMP, mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan merupakan habbatussauda nombor satu di carian Google sejak 2020.

[Infografik] Jenama Produk Habbatussauda #1 Paling Tinggi dalam Carian Google

Habbatus Sauda Magic Blue

[Infografik] Kelulusan Bahagian Farmasi untuk Produk Habbatussauda

Infografik - Sijil KKM - MagicBlue/Mexblu Habbatussauda

Kebaikan Mexblu Habbatussauda

Infografik - Kebaikan Habbatussauda

Berikut adalah antara kebaikan penggunaan atau pengambilan Mexblu Habbatussauda keluaran Magic Blue:

Menambah Tenaga

Mengatasi keletihan, menghilangkan sakit-sakit badan, membantu meningkatkan tumpuan

Meningkatkan Imunisasi

Membantu meningkatkan sel pembunuh penyakit, sesuai untuk pengidap AIDS, pesakit kanser,penyakit berkenaan ketahanan badan.

Anti Inflamasi

Membantu mengurangkan bengkak dan radang, sesuai untuk pesakit asma (radang paru-paru), sakit kulit eczema (radang kulit) dan arthritis (bengkak sendi).

Saluran Pernafasan

Membantu melegakan saluran pernafasan yang membengkak (Anti-Inflamasi)

Anti Histamin

Mencegah cetusan histamine (punca alahan) dalam badan, sesuai untuk mereka yang mempunyai alahan kepada makanan (makanan laut atau debunga).

Anti Bakteria

Mengelakkan dari jangkitan E-coli, V-cholera dan Shigella, mengubati cirit birit, sesuai untuk kesihatan dalam perut dan usus, mengatasi masalah bau mulut, tonsil.

Penyakit Wanita

Membantu membetulkan putaran haid, memperbanyak air susu ibu, meningkatkan tenaga, meningkatkan kesuburan.Apakah Beza Pengambilan Kapsul Serbuk dengan Kapsul Minyak Habbatussauda?

Menurut kajian, bukti ditemui adanya perbezaan khasiat antara serbuk dan minyak habatussauda; terutama dalam menurunkan kadar trigliserida darah. Apabila hanya mengamalkan pengambilan minyak, manfaat yang terkandung dalam keseluruhan biji tidak turut serta.

Biji habbatussauda mengandungi banyak serat yang baik untuk kesihatan terutamanya untuk organ pencernaan.

Manakala, minyak habbatussauda mempunyai aroma yang sangat kuat (sehingga menyengat di kerongkong) dan terdapat sebilangan pengguna yang sering merungut untuk mengamalkannya. Penghasilannya juga memerlukan proses yang banyak, selain memerlukan beberapa campuran untuk menghasilkan sebatian minyak habbatussauda.

Mexblu Habbatussauda didatangkan dalam bentuk serbuk yang dikapsulkan.

Ia bertujuan untuk memudahkan pengambilan oleh pengguna. Selain itu, ia adalah untuk memastikan khasiatnya lebih terjamin dengan menggunakan 100 peratus kandungan biji habatussauda asli tanpa sebarang campuran atau pengurangan.

Tips Penggunaan dan Cara Mendapatkan Mexblu Habbatussauda

Amalkan pengambilan dua biji Mexblu Habatussauda ini sebagai rutin harian untuk meningkatkan pertahanan badan dan sebagai ikhtiar merawat masalah kesihatan anda.

Mexblu Habatussauda boleh didapati di semua cawangan farmasi terpilih sebagai pengedar rasmi, kedai berhampiran anda atau melalui ejen sah di seluruh Malaysia, Sabah, Sarawak, Brunei, Singapore dan Indonesia.

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Previous Post Next Post

Advertisement

Advertisement
CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement


Rahsia Bisnes Tudung