Terlibat dan dipanggil untuk Ujian Psikometrik tahun ini (2020)? Ada sesiapa yang terlibat dengan panggilan untuk hadapi ujian Psikometrik secara online tak? Jika pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam ada memanggil anda untuk jalani peperiksaan atau ujian Psikometrik ini, saya fikir elok anda buat persediaan rapi untuk menghadapinya.

Ujian psikometrik bukan mudah. Ianya sukar kalau tak berjaya memahami soalan-soalan yang ditanya. Sebelum ini, ujian psikometrik dikenali sebagai ujian untuk penilaian sahsiah dan untuk menilai tahap minat seorang calon.

Panduan dan Rujukan untuk PSEE Ujian Psikometrik Kerja Kerajaan

Panduan dan Rujukan untuk PSEE Ujian Psikometrik Kerja Kerajaan

Tak kira apa juga jawatan kerja yang dipohon, ujian psikometrik adalah ujian untuk menyingkirkan calon yang tidak sesuai dari segi sahsiah dan minat. Ia satu ujian yang cuba nak menyelongkar aspek tabiat dan tingkah-laku seseorang calon.

Aha .. itu sebab saya katakan ianya susah, walaupun soalannya nampak senang dan mudah.


Daripada pengalaman saya, ramai calon gagal dalam permohonan kerja kerana adanya ujian psikometrik ini yang ditanya secara santai dalam sessi temuduga. Ia soalan perangkap yang cuba nak melihat kesesuaian diri yang bukan dari sudut akademik.

Kali ini, soalan psikometrik ditanya dalam bentuk ujian yang lebih jitu. Peperiksaan online PSEE dengan soalan-soalan psikometrik pastinya lebih mencabar kerana perlu 'bersaing' dengan masa dan had tempoh.

Contoh Soalan Psikometrik

Cuba lihat beberapa contoh soalan psikometrik di bawah ni .. hmm nampak senang, tapi kalau dah ada tetapan masa .. tentu anda akan jadi keliru dengan apa yang ditanya .. kan kan?

Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA
Contoh Soalan Ujian Psikometrik

Jangan ambil sambil lewa. Elakkan rasa terlalu yakin. Fikirkan masa depan anda. Nak lulus ujian psikometrik, anda perlukan panduan dan juga rujukan untuk persediaan.


Siapkan Diri Dengan Latih Tubi Soalan Ujian Psikometrik

Rujukan lulus PSEE Ujian Psikometrik

Masa dah suntuk! Jika anda masih berlengah, anda akan kerugian masa untuk membuat persiapan yang terbaik.

Anda perlu buat latih-tubi sebanyak mungkin berkenaan ujian psikometrik. Gunakan rujukan yang telah dipersiapkan untuk anda, LENGKAP DENGAN CONTOH SOALAN dan juga jawapan. Anda kena tahu teknik menjawab yang betul.

Berminat untuk buat latih-tubi ujian psikometrik? Nak tahu tips penting dalam peperiksaan atau ujian online PSEE SPA ini? Anda nak elak kena perangkap soalan psikometrik yang bakal menggagalkan anda?

Aha, kalau nak lulus dengan jayanya, elakkan diri kena singkir dari jawatan SPA dipohon, maka tempah panduan ini sekarang di sini:


Mengapa harus tunggu bila calon lain sudah mula meninggalkan anda dengan kelebihan ini?

Anda yakin boleh lulus? Jika yakin, abaikan rujukan ini .... dan teruskan berdoa.

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

Previous Post Next Post
Panduan Labur Saham