Permohonan Online Kemasukan Tingkatan 1 ke Sekolah Berasrama Penuh di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk sesi 2018 akan mula dibuka bermula 16 Oktober hingga 19 November 2017 - Ini adalah makluman yang telah saya dapatkan daripada laman web rasmi KPM.

Kepada ibu bapa yang anaknya sedang menunggu keputusan UPSR 2017, dan mahu memohon kemasukan ke tingkatan satu Sekolah Berasrama Penuh (SBP) sesi persekolahan 2018, maka perlu ambil perhatian akan tarikh diumumkan oleh pihak KPM ini.

Permohonan Online Tingkatan 1 Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2018

Saya nasihatkan supaya jangan tergesa-gesa untuk membuat permohonan kemasukan ke SBP ini. Untuk pengetahuan ibu bapa, anak-anak atau murid tahun enam yang memohon masuk ke SBP, anda adalah tidak boleh memohon untuk kemasukan ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

Maka, buatlah pilihan yang tepat.

Untuk membuat permohonan online kemasukan tingkatan satu (1) SBP 2018, anda perlu gunakan portal rasmi MOE berikut - https://sst1.moe.gov.my/

Portal permohonan online ini hanya akan dibuka mulai 16 Oktober hingga 19 November 2017.

Permohonan Online Sekolah Asrama Penuh 2018
Okay, sekarang anda sudah maklum akan tarikh permohonan online dibuka untuk permohonan kemasukan tingkatan 1 ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) ini. Maka, gunakan masa dan tempoh yang ada untuk membuat pilihan yang terbaik untuk anak.

Saya nak kongsikan sedikit panduan am.

Ini adalah bersandarkan kepada pengalaman sebenar saya untuk memohon dan mendaftarkan anak sulong saya untuk kemasukan tingkatan 1 2017 ke SBP dan MRSM. Walaupun anak saya mendapat keputusan cemerlang 6A UPSR 2017, hanya salah satu permohonan sahaja akan dilayan - samada kemasukan SBP atau MRSM.

Oleh kerana saya telah membuat permohonan ke SBP secara online untuk anak saya, maka pemohonan online ke MRSM tidak boleh dilakukan.

Jadi penting ni.

Jika anda memohon kemasukan ke SBP, anak anda adalah tidak layak atau dengan kata lain tidak boleh memohon masuk ke MRSM untuk ke tingkatan satu. Ia adalah merupakan polisi KPM, agar memastikan lebih ramai anak-anak UPSR dapat masuk ke sekolah terbaik seluruh Malaysia.

Selalunya, permohonan untuk ke SBP KPM akan dibuka terlebih dahulu sebelum permohonan ke MRSM dibuka kepada murid tahun enam atau lepasan UPSR.
[Dah Baca?] Contoh Surat Rayuan ke MRSM
Dapatkan nasihat guru kelas untuk mengetahui akan kekuatan akademik mahupun ko-kurikulum anak-anak anda sebelum ambil keputusan untuk memohon.  Sekali lagi, saya ingatkan janganlah terburu-buru untuk membuat permohonan. Gunakan tempoh permohonan untuk anda berfikir semasak-masaknya sebelum memasuki portal permohonan rasmi ke tingkatan satu.

Dapatkan juga maklumat mengenai prestasi sekolah, selain maklumat berkaitan subjek yang diajarkan, selain jenis SBP. Untuk pengetahuan, SBP di bawah KPM mempunyai beberapa kategori atau jenis sekolah, salah satunya ialah Sekolah Tahfiz Model Ulul Albab.
Permohonan Online Sekolah Asrama Penuh 2018
Berikut adalah kenyataan rasmi pihak KPM mengenai permohonan online kemasukan tingkatan satu (1) ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) untuk sesi 2018:

 • [message]
  • ##check## Permohonan Online Kemasukan Tingkatan 1 SBP KPM 2018
   • Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mempelawa murid-murid tahun 6 yang sedang menanti keputusan UPSR 2017 untuk memohon secara online kemasukan ke Tingkatan 1 Sekolah Berasrama Penuh (SBP) KPM Tahun 2018.
  • ##check## Cara Membuat Permohonan
   • Permohonan dibuka mulai 16 Oktober hingga 19 November 2017 menerusi portal permohonan rasmi berikut - https://sst1.moe.gov.my/. Untuk mendapatkan keterangan lanjut, sila layari www.moe.gov.my
Moga makluman dan sedikit tips yang dikongsikan ini dapat membantu para ibu bapa.

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Previous Post Next Post

Advertisement

Tips Lulus Temuduga

Advertisement


Lubuk Bundle

CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement


Rahsia Kerja di Singapura