bisnes shopee
Jika disebut nama Vivy Yusof, pasti ramai daripada anda akan ingat dengan blog ProudDuck, butik FashionValet dan jenama tudung Duck Scarves. Vivy Sofinas Yusof adalah antara blogger Malaysia yang boleh dianggap berjaya di dalam minatnya tersendiri iaitu fesyen dan bisnes.

Vivy Yusof mempunyai ramai pengikut di blognya, jadi tidak hairanlah apabila butik online FashionValet mula diperkenalkan pada 2010, ia mendapat sambutan yang agak baik. Apatah lagi FashionValet antara penggerak fesyen jenama lokal. Dan terkini, Vivy Yusof perkenalkan pula Duck Scarves yang mula mendapat perhatian dan viral di Facebook.

Vivy Yusof Aspirasi Untuk Blogger Berbisnes ke Tahap Dunia

Vivy Yusof Aspirasi Untuk Blogger Berbisnes
Jika anda seorang blogger lama bermula di era 2005-2007, tentu dah biasa dengan cara Vivy Yusof menulis di blognya. Ada gaya penulisan tersendiri walaupun berbahasa Inggeris, al maklumlah Vivy Yusof antara blogger wanita yang cantik dengan latar pendidikan yang sangat baik.

Vivy Yusof antara blogger yang menjadi inpirasi dan aspirasi ramai terutama di kalangan penulis blog sendiri. Ramai yang mahu mengikut jejak langkahnya untuk menjadi seorang blogger berjaya yang ada bisnes tersendiri, dan jenama pakaian sendiri. Memang hebat.
Vivy Yusof Aspirasi Untuk Blogger Berbisnes
Namanya semakin melonjak naik apabila melakukan transformasi menjadi seorang wanita cantik anggun dalam berhijab. Lalu, terhasillah Duck Scarves atau dUCk yang turut menjadi kegilaan the rich and famous di Malaysia.

Bila bercakap soal bisnes, saya lebih suka nak highlight mengenai hebatnya Vivy Yusof dalam membantu fesyen jenama lokal. Andai dulu, orang sekeliling seperti tidak yakin dengan nama-nama produk keluaran tempatan, namun dengan adanya Fashion Valet .. ia seolah memberikan nilai eksklusif tersendiri pada lokal brand.

Lebih 500 Jenama Lokal Bawah FashionValet

Sejak 2010, Fashion Valet milik Vivy Yusof sudah mempunyai lebih kurang 500 jenama lokal bermastautin di bawah payung FashionValet. Sebanyak 200 daripadanya pula mengeluarkan koleksi raya sedia pakai. Pengkhususan terus diberikan kepada barisan pereka-pereka lokal yang bernaung sama jenama antaranya Nurita Harith, Syomir Izwa Gupta, Mimpikita, Rizman Ruzaini, Pu3, Yadotsa dan S. Baharim.
[Klik] Promosi Raya 2017 FashionValet
Jika dulu, jenama-jenama lokal lebih kepada anda pergi ke butik atau kedai mereka dan buat tempahan, tetapi menerusi Fashion Valet, pelanggan dan peminat jenama lokal sudah boleh terus mendapatkannya menerusi Ready-to-Wear (RTW) jenama-jenama ini.Inilah yang menjadikan FashionValet oleh Vivy Yusof begitu berjaya. FashionValet sediakan tempat, dan lokal brand sediakan 'isi'nya. Ia adalah win-win situation, dan bagus untuk pelanggan.

Vivy Yusof bukan setakat di situ, hanya dengan FashionValet.

Kemunculan skarf atau mini tudung dengan label Duck Scarves atau dUCk memuncakkan lagi namanya dalam arena dunia fesyen wanita Islam tempatan, malah luar negara. Ia adalah sentuhan peribadi Vivy Yusof yang berjaya.

Label dUCk is a very personal brand buat Vivy. Ketika beliau mengambil keputusan untuk melancarkan label ini, ianya terlintas di kala itu kekurangan amat jenama yang menghasilkan skarf tanpa cetak, jadi Vivy lihat itu sebagai satu peluang yang baru dan mahu menuunjukkan pada label di luar sana bahawa ia mampu terjual sekiranya eksklusif di FashionValet.

Ya.. label dUCk hanya boleh didapati di FashionValet sahaja. Tiada di tempat lain.


Pun begitu, pujian saya berikan pada Vivy Yusof, walaupun dUCk adalah label miliknya dan dijual secara eksklusif di FashionValet, ia tidak dipromosikan secara khusus menerusinya. Beliau berhati-hati untuk tidak menjadikannya satu promosi bersifat bias.

Jenama dUCk Hanya Dijual di FashionValet

Kerana inilah, maka label dUCk tidak langsung diiklankan melalui media sosial FashionValet, sebaliknya cuma media sosial peribadi dan milik dUCk Scarves sendiri. Bagus bukan?

Saya fikir mungkin kerana latar belakang pendidikannya dalam jurusan undang-undang dan kefahamannya dalam ekonomi menjadikan Vivy Yusof bijak untuk menguruskan perniagaannya samada secara online mahupun offline.

Apatah lagi mempunyai sokongan yang kuat dari suaminya.

Memang sukar sebenarnya untuk seorang ibu kepada dua anak, seorang isteri, seorang ketua kepada FashionValet untuk menggalas semua tanggungjawab. Tapi, saya lihat seolah tiada lansung masalah pada diri Vivy Yusof, dan sangat berjaya diatasinya walaupun kini sudah kurang cerita dan gambar pergi bercuti atau bersama anak-anak dikongsikan menerusi blog ProudDuck.


Mungkin ramai yang mahu tahu apakah rahsia Vivy Yusof dari seorang blogger menjadi seorang usahawan dan ikon bisnes wanita berjaya ... berikut apa yang telah saya petik dari sebuah majalah:

Pesanan Vivy Yusof

Satu pesanan Vivy Yusof untuk dirinya ..
"Dear Vivy, walau apa pun yang terjadi sentiasa percaya kepada Allah. Akan ada masa apabila perniagaan diganggu dan kewangan tidak stabil makes you want to give up and loose hope.

Your competitors will try to bring you down, namun jika kita punya Allah di sisi dan sentiasa percayakan rezeki yang diberiNya, kita tidak perlu risau, if it’s meant to be it will be. Jika bukan rezeki kita, sekuat mana pun kita cuba, tidak akan terlaksana."


Okay, semoga paparan inspirasi ini dapat berikan sesuatu kepada anda semua. Doakan kebaikan untuk diri kita dunia dan akhirat dengan segala kejayaan, in Sha Allah.

3 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**Sebelumnya Seterusnya
Panduan Shopee