Borang Permohonan Bantuan Persekolahan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPAMP). Sukacita saya nak maklumkan bahawa pihak Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak atau MAIPAMP ada menyediakan bantuan khas persekolahan untuk anak-anak Perak. Buat mereka yang layak dan berminat untuk memohon, boleh gunakan borang yang disediakan di dalam blog ini.

Skim Bantuan Persekolahan oleh MAIPAMP ini adalah merupakan program di bawah pembangunan pendidikan, dan ia menggunakan dana bantuan menerusi wang zakat rakyat negeri Perak.

Borang Permohonan Bantuan Persekolahan Majlis Agama Islam Perak

Borang Bantuan Persekolahan MAIPAMP 2017

Syarat Permohonan Bantuan Persekolahan MAIPAMP

Syarat-syarat permohonan adaah seperti di bawah:
  • Beragama Islam
  • Warganegara Malaysia/Pemastautin Tetap
  • Bermastautin di negeri Perak
  • Pendapatan bulanan isi rumah tidak melebihi had kecukupan
  • Tidak menerima bantuan persekolahan dari mana-mana agensi/pihak


Buat mereka yang layak dan ingin memohon, sila sediakan dokumen-dokumen utama yang diminta seperti dinyatakan di dalam borang permohonan bantuan persekolahan ini.

Di dalam borang ada dinyatakan mengenai had kecukupan atau had kifayah.

Apa itu Had Kifayah?
Had Kifayah adalah satu pengiraan dan pengukuran untuk menentukan seseorang itu termasuk dalam golongan asnaf (Fakir dan Miskin). Dan perlulah diketahui, pengiraan setiap negeri adalah berbeza. Dan terdapat banyak aspek lain yang dilihat untuk mebolehkan dan memastikan setiap yang berlaku ke atas permohon diambil kira bagi memastikan keputusan yang diambil adalah keputusan yang betul dan berasasakan pengiraan had kifayah yang sebenar.

Untuk info, Majils Agama Islam Perak (MAIPk) mempunyai 52 skim bantuan di mana setiap skim mempunyai prosedur yang berbeza. Jika anda layak untuk terima bantuan dalam skim 1, tidak semestinya anda bakal mendapat bantuan dalam skim 2. Jadi, perlu faham prosedur ini.

Setiap prosedur bukanlah untuk menyusahkan pemohon, tetapi untuk memastikan pengagihan tersebut diberikan kepada asnaf yang berkelayakan. Setiap transaksi yang dibuat akan diaudit, maka setiap permohonan haruslah mempunyai dokumen yang lengkap bagi menyokong permohonan.

Tarikh/Tempoh Hantar Borang

Sila hubungi pihak MAIPAMP untuk ketahui tarikh menghantar borang permohonan ini, namun mengikut kelazimannya, borang ini perlu diisi, dilengkapkan dan dihantar sebelum permulaan sesi persekolahan yang baru - iaitu sekitar November dan Disember setiap tahun.

Anda boleh hubungi pihak MAIPAMP yang berdekatan dengan tempat tinggal anda menerusi senarai alamat dan nombor telefon yang ada di dalam borang bantuan persekolahan MAIPAMP di atas.

Anda juga boleh layari laman web rasmi di sini - http://www.maiamp.gov.my

Semoga bantuan yang ada disediakan oleh pihak Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak ini dapat dimanfaatkan sebaiknya dan meringankan beban ibu bapa yang mempunyai ramai anak yang sedang bersekolah.

Kongsikan kepada yang lain ye.

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Advertisement

CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement