OP Selamat 9 PDRM Aidilfitri 2016. Setiap tahun, setiap musim perayaan .. pihak berkuasa terutama PDRM akan lancarkan operasi besar-besaran untuk memantau pergerakan pengguna jalanraya semasa pulang ke kampung. Untuk raya Aidilfitri 2016, pihak polis telah melancarkan OP Selamat 9 Aidilfitri 2016 bermula pada 30 Jun sehingga 13 Julai 2016.

OP Selamat 9 bukan sekadar operasi memantau pengguna jalanraya di Aidilfitri tetapi turut menekankan keselamatan di kediaman. Dengan tema Rumah Selamat, Selamat Sampai ke Destinasi, pihak PDRM berharap dapat menurunkan kadar jenayah pecah rumah sepanjang cuti panjang musim perayaan.

OP Selamat 9 PDRM Aidilfitri 2016

Saya memetik makluman yang dimuat naik di laman Facebook PDRM:

Pelancaran OP Selamat 9 PDRM Aidilfitri 2016
Utamakan aspek keselamatan dan jangan mementingkan diri ketika kesesakan lalu lintas tegas Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK), Dato’ Acryl Sani Haji Abdullah Sani ketika merasmikan OP Selamat Sembilan di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Puncak Alam di sini hari ini.

Beliau dalam sesi sidang media berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan terus komited memberi kesedaran serta memupuk nilai-nilai murni kepada pengguna jalan raya termasuk Op Perangkap Had Laju di kawasan yang seringkali berlaku kemalangan jalan-raya agar keselamatan pemandu dapat diberi keutamaan.

OP Selamat Sempena Hari Raya Aidilfitri Sembilan akan mula berkuatkuasa esok dan berakhir pada 13 Julai depan. Dengan mengekalkan tema ‘Rumah Selamat, Selamat Sampai ke Destinasi’, PDRM turut memberi tumpuan kepada penurunan kadar jenayah pecah rumah sepanjang musim perayaan nanti.

“Maklum kepada pihak polis melalui Borang Maklumat Balik Kampung yang boleh diperolehi di balai polis berdekatan, Portal Rasmi PDRM atau Sistem SMS Rakan COP”, tambah Pengarah JPJKK lagi.

Majlis turut dihadiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif Telekom Malaysia, Tan Sri Dato’ Sri Zamzamzairani Mohd Isa, Rektor UiTM Cawangan Selangor, Profesor Dr. Haji Zaini Abdullah, Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik, SAC Dato’ Mahamad Akhir Darus, Pegawai-pegawai Jabatan dan Agensi, Warga UiTM dan rakan media.

 Buat rakan-rakan pembaca, saya harap berhati-hatilah di jalanraya di Hari Raya Aidilfitri ini, dan waspadalah terhadap keselamatan kediaman rumah anda. Pastikan tiada barangan bernilai ditinggalkan atau sebaiknya simpan di tempat yang selamat.

Tips Selamat Kediaman di Musim Cuti Perayaan

Sedikit tips untuk keselamatan rumah kediaman ketika musim perayaan:
  • Jika ada jiran tidak pulang ke kampung, maklumkan kepada mereka tempoh anda tiada di rumah.
  • Maklumkan kepada pihak polis menerusi balai bolis terdekat. Isi borang makluman yang disediakan.
  • Kunci rumah anda dengan kunci baru atau asingkan kunci mangga pagar dan rumah menggunakan kunci-kunci berlainan.
  • Pasangkan sistem lampu automatik yang beroperasi mengikut tempoh yang anda tetapkan.
  • Pasang CCTV atau setidaknya dummy CCTV yang boleh anda beli di kedai peralatan seperti DIY.

Semoga raya anda akan ceria dan tidak ada sebarang kecelakaan menimpa. Beringat sebelum kena, dah kena ... nanti sengsara.

1 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Tertakluk pada Akta 588 SKMM. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.


Previous Post Next Post

Advertisement

Advertisement
CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement


Rahsia Bisnes Tudung