Nama Dato' Siti Nurhaliza dan Hafiz Hamidun antara individu di Malaysia yang tersenarai sebagai antara 500 individu Muslim paling berpengaruh di dunia. Kedua-dua selebriti tanahair ini diletakkan di dalam kategori Seni dan Budaya dalam keluaran terbaru 2016 The Muslim 500 - The World's 500 Most Influential Muslims 2016.
500 Most Influential Muslims in The World 2016

Siti Nurhaliza dan Hafiz Hamidun Tersenarai antara 500 Individu Muslim Berpengaruh di Dunia

Selain dua selebriti ini, kumpulan Raihan turut berada di dalam kategori sama. Nama mantan Perdana Menteri - Tun Mahathir serta bekas TPM Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim turut disenaraikan dalam 500 individu Muslim paling berpengaruh di dunia, selain daripada Datuk Seri Najib Perdana Menteri Malaysia dan juga DYMM Seri Paduka Baginda Di-Pertuan Agong - Sultan Abdul Halim Muadzam Shah. Turut berada di dalam senarai adalah Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dan Dato' Mashitah dalam kategori politik.

Pengaruh Hebat Dr. Muhammad Afifi Kekal Sejak 2010

500 Most Influential Muslims in The World 2016
Nama Dr. Muhammad Afifi al-Akiti, pensyarah kelahiran Malaysia yang mengajar di Univeriiti Oxford juga tersenarai sebagai antara individu Muslim berpengaruh di dunia, malah beliau telah tersenarai sejak dari tahun 2010 lagi di dalam The Muslim 500.

Dr. Muhammad Afifi al-Akiti, MA (Oxon), MSt (Oxon), DPhil (Oxon), MSIEPM – juga dikenali sebagai Sheikh Afifi. Beliau ialah salah seorang felo pensyarah Pengajian Islam di Pusat Pengajian Islam Oxford, dan Pensyarah Pusat Islam dalam bidang pengajian Islam di Fakulti Teologi, Universiti Oxford, United Kingdom, dan juga merupakan felo pensyarah di Worcester College, Oxford. Beliau merupakan bangsa Melayu pertama seumpamanya yang berjaya menjadi salah seorang tenaga pensyarah di universiti yang paling berprestij di dunia.

[Ads] Ketahui rahsia ramai usahawan online buat duit dengan menulis ebook - Panduan Lengkap Buat Duit dengan Ebook.
 
Nama lain turut disenaraikan ialah Dr Syed Muhammad Naquib al-Attas, seorang pemikir dan ahli falsafah terkenal yang merupakan sepupu kepada Ungku Aziz dan Dr Osman Bakar, bekas Timbalan Naib Canselor Universiti Malaya (1995-2000).

Nama Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary juga disenaraikan di dalam The World's 500 Most Influential Muslim 2016 untuk kategori individu Dermawan, Kerja Amal serta Pembangunan (Philantropy, Charity, Development).

Nama-nama rakyat Malaysia lain yang juga disenaraikan dalam The Muslim 500 2016 ialah Zainah Anwar, Tan Sri Muhammad Ali Hashim, dan Dr Sheikh Muzaphar.

Senarai Penuh 500 Most Influential Muslims in The World 2016

Anda boleh lihat senarai lengkap nama 500 individu Muslim paling berpengaruh di dunia dalam paparan di bawah ini.


Turut disebut di dalam keluaran terbaru ini, adalah Allahyarham Tuan Guru Dato' Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam satu ruangan khas.
Nik Aziz - Senarai individu muslim paling berpengaruh di dunia
Senarai individu muslim paling berpengaruh di dunia
Senarai individu muslim paling berpengaruh di dunia
The Muslim 500 - The World's 500 Most Influential Muslim 2016 kali ini memberikan tumpuan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam bahagian Issue of the Day.

Uhh bangga betul rasa apabila ada dekat 20 individu daripada Malaysia disenaraikan sebagai individu Muslim paling berpengaruh di dunia. Paling bangga, orang dan pembesar negeri teman, Dr. Muhammad Afifi al-Akiti menjadi individu dari Malaysia yang terus terusan menjadi ikon hebat dan berpengaruh dalam dunia Islam sedunia.
Previous Post Next Post

Advertisement

Advertisement
CAPAI IMPIAN ANDA JADI KAYA BERJAYA!!

Impian Nak Jadi Founder Produk Jenama Sendiri? Nak Tahu Senarai Kilang yang Sediakan Produk OEM? Nak Belajar Tips Pasarkan Produk Sendiri? Segalanya Tersedia untuk Anda!! - Nak Tahu? Klik Sini Sekarang!!


Advertisement


Rahsia Bisnes Tudung