Panduan Bisnes Tudung
Program Pemilikan Rumah Mampu Milik. Dalam Bajet 2016, kerajaan telah umumkan bahawa program rumah mampu milik untuk rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan akan ditambah. Program ini akan melibatkan banyak sektor termasuklah dari GLC dan juga swasta.

Menerusi progam ini, beberapa skim diperkenalkan untuk memenuhi permintaan pemilikan rumah di kalangan rakyat antaranya PR1MA, SPNB, PPA1M, PPR termasuklah juga skim khas untuk orang asli.

Program Pemilikan Rumah Mampu Milik

Skim perumahan mampu milik
Skim ini boleh saya ringkaskan seperti berikut:

Skim PerumahanInfo Dalam Bajet 2016
PR1MA175,000 unit dalam pembinaan dan 10,000 unit siap 2016
Dijual 20% di bawah harga pasaran
SPNB10,000 unit Rumah Mesra Rakyat
Pemberian subsidi RM20,000 seunit rumah
PPA1M100,000 unit dibina menjelang 2018
Bantuan Dana Mudahcara sehingga 25% daripada kos pembangunan
PPRMembina 22,300 unit pangsapuri dan 9,800 rumah teres
Skim Pembiayaan Deposit Rumah PertamaPembayaran deposit pembelian rumah pertama mampu milik
Pembangunan Berorientasikan Transit5,000 unit rumah PR1MA dan PPA1M di 10 lokasi sekitar stesen dan koridor LRT/Monorel
Orang Asli1,500 unit rumah
Perumahan Generasi Kedua Peneroka20,000 unit (FELDA) - harga maksima RM70,000
2,000 unit (FELCRA)
2,000 unit (RISDA)
Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)4,600 unit - Sime Darby
800 unit - Kwasa Land

Ok. Sekarang anda sudah mempunyai maklumat serba ringkas mengenai peluang untuk memiliki rumah daripada pelbagai skim yang telah disediakan. Semua skim ini telah dinyatakan dalam Bajet 2016, dan berharap ia akan dapat dimanfaatkan sebaiknya.

Bukan mudah nak membeli rumah di zaman sekarang, apatah lagi harganya cukup mahal, dan ramai yang tidak mampu untuk memiliki rumah sendiri.

Pelik kan? Kita hidup di negara sendiri, sudah merdeka lebih 50 tahun tapi nak dapatkan tanah dan rumah sendiri saban tahun semakin perit.

Kata kawan saya, ramai antara kita bukannya tidak boleh memiliki rumah sendiri, tetapi disebabkan gaya hidup di usia muda menjadikan wang hasil pendapatan 'lebur' begitu sahaja tanpa dilakukan sebarang pelaburan terutama dari segi pemilikan hartanah dan rumah. Seandainya ramai sedar bahawa pemilikan rumah itu merupakan keperluan utama setelah tamat pengajian atau baru memulakan kerja, pasti tidak timbul masalah sukar mendapatkan rumah impian.

Golongan muda khususnya, ramai yang suka 'berpoya' dengan kenderaan baru, gajet baru, pakaian berjenama sehingga habis duit gaji digunapakai hanya untuk gaya hidup, dan bukannya untuk kesenangan dan kemudahan hidup masa akan datang.

Fikirkan.

Terbaru Lebih lama

Advertisement

Advertisement


Rahsia Hartanah