travel insurance

Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan (POTA) 2015

Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan 2015. Sukacita dan dukacita dimaklumkan kepada semua pengamal media online bebas termasuklah blogger dan 'keyboard warrior' bahawasanya Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan 2015 atau POTA telah diluluskan pada 7 April 2015 setelah dibahaskan lebih 12 jam di Dewan Rakyat.

POTA diringkaskan dari Prevention of Terrorism Act merupakan undang-undang pencegahan keganasan yang 'diilhamkan' menerusi kertas putih bertajuk "Ke Arah Menangani Ancaman Kumpulan Islamic State (IS)" yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak pada 26 Nov 2014 yang lalu.

Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan (POTA) 2015

POTA menjadi perdebatan hangat di Dewan Rakyat setelah dibahas lebih daripada 12 jam. Semasa pengundian untuk meluluskan POTA dijalankan, seramai 79 orang ahli Parlimen menyokong manakala 60 lagi menentang, menjadikan jumlah pengundian dibuat sebanyak 139 undi, di sebalik jumlah ahli Parlimen yang secara amnya berjumlah 222 orang (termasuk dua kerusi kosong). Menjadi pertanyaan, dimanakah perginya baki ahli Parlimen yang sepatutnya berada semasa proses pengundian POTA ini dilakukan?

Intipati POTA 2015

Ok. Berhenti bercakap soal politik kerana ia sangat tidak enak untuk dikomen. Mari lihat intipati undang-undang POTA atau Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan 2015 yang telah diluluskan ini.

  • POTA 2015 merupakan satu undang-undang yang diwujudkan untuk tujuan mencegah perlakuan atau sokongan bagi perbuatan keganasan yang melibatkan organisasi pengganas dari sesuatu negara asing serta bagi kawalan terhadap orang yang terlibat dengan perbuatan sedemikian.
  • POTA 2015 diluluskan untuk memastikan tiada individu yang akan terlepas daripada sebarang tindakan perundangan sekiranya mereka melibatkan diri dalam kegiatan keganasan.
  • POTA 2015 merupakan akta untuk memastikan rakyat dan keamanan negara tidak diancam dan terancam oleh pihak yang terlibat dalam aktiviti militan, samada dalam mahupun luar negara.

Jadi, apa kaitan dengan blogger?

Ok. Daripada intipati POTA 2015, jelas bahawa rang undang-undang ini adalah untuk pencegahan ancaman militan dan keganasaan. Ini bermakna, mana-mana blogger yang 'mempromosikan' elemen-elemen keganasan yang boleh mengancam keselamatan rakyat dan negara boleh dikenakan tindakan menerusi POTA 2015. Jika tidak berkaitan, maka tidak perlu risau dan tidak perlulah nak berdukacita.

Sebaran yang mengancam negara termasuk di dalam WhatsApp, media sosial seperti Facebook, Twitter, mahupun blog yang dianggap menepati intipati POTA 2015 akan dikenakan tindakan sewajarnya - antaranya penangkapan mana-mana individu tanpa waran oleh pihak polis.

Menerusi akta baru ini, pihak polis dibenarkan menahan suspek selama 59 hari tanpa bicara sebelum dibawa ke Lembaga Pencegahan Keganasan di mana lembaga tersebut berkuasa pula untuk melanjutkan lagi tempoh tahanan selama dua tahun dan boleh diperbaharui tempohnya sekiranya lembaga memandangnya perlu.

POTA juga tidak membenarkan semakan kehakiman dilakukan di mana-mana mahkamah dan tidak ada mahkamah yang boleh mengatasi keputusan lembaga yang dijalankan dalam kuasa budibicaranya.

Untuk lebih jelas mengenai POTA 2015, boleh baca kandungannya dalam format PDF di bawah ini.

Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan (POTA) 2015  - Format PDF


Perbezaan ISA Dengan POTA 2015

Ramai yang mengatakan bahawa POTA 2015 merupakan jelmaan semula Akta ISA yang telah dimansuhkan oleh kerajaan, namun ada beberapa perbezaan di dalam POTA 2015 yang menjadikan ia sedikit berbeza dengan Akta ISA. Perbezaan yang dimaksudkan ialah:

  • Kuasa-kuasa eksekutif POTA diberikan kepada Lembaga Pencegahan Keganasan yang anggotanya dilantik Yang di-Pertuan Agong.
  • Individua yang ditahan menerusi POTA boleh menemui waris serta mendapat khidmat peguam pilihan masing-masing.

Selingkar kata daripada saya, memetik satu ayat Al Quran.

Firman Allah S.W.T (maksudnya): "Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam." (8: al-Maidah)

Semoga bermanfaat.


Post a Comment

0 Comments