Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST

Bil dan kadar elektrik TNB selepas GST. Adakah anda telah mendapat bil elektrik terbaru TNB yang ada caj GST? Jika belum, anda boleh tengok contoh bil elektrik TNB selepas GST yang akan saya kongsikan kepada anda.

Saya baru sahaja terima bil elektrik terbaru dari TNB untuk tarikh bil 16 April 2015. Di dalam bil terbaru TNB ini, ada dinyatakan kadar baru yang dikenakan GST oleh TNB. Di dalam bil terbaru TNB ini, anda akan nampak dua kolum baru diwujudkan iaitu penggunaan elektrik yang dikenakan GST dan penggunaan elektrik yang tidak dikenakan GST.

Bil Elektrik TNB Selepas GST

Di dalam bil terbaru yang saya peroleh ini, turut dinyatakan ialah jumlah penggunaan sebelum dan selepas GST dan amaun kena bayar bagi setiap kategori bacaan. Saya berikan dan tunjukkan kepada anda bil elektrik terkini yang telah saya terima dari TNB ini.

Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST
Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST

Info Berkaitan Eletrik TNB Dikenakan GST

Tahukah anda bahawa penggunaan elektrik untuk domestik dikenakan GST oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB)? GST hanya dikenakan ke atas pengguna domestik yang menggunakan elektrik lebih daripada 300 kWh. Manakala untuk penggunaan 300 kWh pertama dikenakan GST sebanyak 0% dalam satu kitaran bil bulanan. Ini bermakna, lebih banyak anda guna elektrik, maka lebih banyaklah anda kena bayar dan pada masa sama dikenakan tambahan dengan GST sebanyak 6%.

GST Untuk Pengguna Bukan Domestik

Untuk pengguna bukan domestik, GST akan dikenakan ke atas bil bulanan tanpa syarat. Bagi kawasan tertentu seperti Langkawi dan Tioman pula, GST dikenakan 0% untuk pengguna-pengguna di Langkawi dan tiada GST dikenakan untuk pengguna-pengguna di Tioman.

Produk dan Perkhidmatan TNB Tertakluk GST

Selain dari bil eletrik, GST turut dikenakan kepada servis-servis lain oleh TNB seperti berikut:
  1. Sambungan baru atau naik taraf sambungan eletrik
  2. Ujian meter elektrik
  3. Kemudahan lampu jalan
  4. Penyediaan kemudahan lampu limpah atau neon untuk bangunan, papan tanda dan papan iklan
Untuk bil tertunggak, tiada GST dikenakan kerana ia bukan sebahagian daripada produk dan servis TNB, tetapi seandainya elektrik dipotong dan penyambungan semula dipohon, GST akan dikenakan.
Info GST - Bil dan Kadar Elektrik TNB Selepas GST
Untuk mana-mana organisasi atau orang perorangan yang berdaftar GST, anda boleh membuat tuntutan semula GST pada pihak Kastam dengan menggunakan bil elektrik sebagai bukti untuk membuat tuntutan.

Untuk lebih info dan pertanyaan mengenai GST pada bil elektrik anda, boleh rujuk laman web TNB - GST TNB Untuk Pengguna Domestik
Post a Comment

2 Comments

  1. Memang tak rasa kalau skit..tapi kalau semua dah kene GST...em tak kuasa nak membeli sgt..tapi bagusle ada hikmahnye GST ni...

    ReplyDelete
  2. gst kadang kadang membebankan.. kene lebih berjimat cermat sempena gst dijalankan nih..

    ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com