RinggitPlus Banner

30+ Kategori Blog Harus Diketahui

AI Trade
Kategori blog harus blogger Malaysia ketahui. Tahukah anda bahawa terdapat banyak kategori blog dan blogger di Malaysia? Saya akan cuba senaraikan sebanyak mana kategori blog dan blogger yang harus diketahui oleh rakan-rakan pembaca semua. Harapnya dengan penyenaraian ini, blogger Malaysia akan lebih fokus dan menumpukan kepada satu-satu niche tertentu.

Kenapa perlu niche? Niche perlu supaya blogger Malaysia mudah nak buat penjenamaan. Ia juga memudahkan pengiklan untuk mencari blogger dan blog yang bersesuaian bagi mempromosikan produk dan bisnes mereka. Niche juga membantu blogger untuk mencari idea penulisan selain memastikan bahawa mereka tidak tersasar dari matlamat dan visi menulis blog yang sepatutnya ditentukan sejak mula adanya blog sendiri.
30+ Kategori Blog Harus Diketahui

30+ Kategori Blog Harus Diketahui

Mari lihat senarai kategori blog atau blogger yang harus diketahui ini, dan mungkin memberikan blogger Malaysia inspirasi untuk tentukan sendiri niche blog mereka.
  1. Investment and Financial - Abang Ensem, Zamri Abd Wahab,  
  2. Tourism - Karlisa Latisha, Rosmaria, Mawardi Yunus,   
  3. Food Review- Ina Ainaa, Ishak Ismail, Isaac Tan, Nannie Isa, Hazman Fadzil
  4. Computer and Web - Rizky Mahrizal,
  5. Motoring - Melastik Bintang, Adi Arena,
  6. Food Cuisine - Nina Azerin, Mat Gebu, Eny Yusnizar,  
  7. Health and Beauty - Liyana Madrus, Hariri Ibnumustapha, Lina Ed E, Anie Adinie Azeni Ahmad
  8. Photography - Mia Kassim, Potia De Casadelarossa,
  9. Entertainment and Film - Jai Montana (Tamil Film), Lekat Lekit (Horror Film)
  10. Entertainment and Music -
  11. Beauty - Ayue Idris, Has Nieda, Shamiera Osment, Iena Eliena Mieza Everdeen
  12. Motivational - Maria Firdz,
  13. Youth - Amir Nawawi,
  14. Current Issue - Putra Nubhan, Bantai Info,
  15. Knowledge and Blogging Tips - Muh Aram, Khaty R'Bain, Adzril Maizan
  16. Sharing Opinion - Amal Esparanza,
  17. Wedding - Zinnirah,
  18. Islamic - WM Asma Dinie, Najiah,
  19. Craft - Nazifa
  20. Parenting - Fiza Rahman, Zarina Tazari, Aryn Fadz, Julia Johari, Sherry Go, Yana Yassin
  21. Lifestyle - Irna Nurasikin, Nur'Aliah, Mohd Shakir, Illya Leya, Nooraini Zubir
  22. Personal - Nor Ilyana, Nor Hidayah, Fahmi Zuruugambar, Wah Bo Lui , Munirah Izzan
  23. Travel - Faizal Fredley, Khairuddin Lim, Ainul Malik, Husein Ryder, Alia Lisa
  24. Gadget - 
  25. Fashion - 
  26. Information - Hajar Shikin
  27. Sports - 
  28. School and Education - Nur Idayu,
  29. Gossip -
  30. Technology -
  31. Celebrity - 
  32. Small Business - Shahril Sidek (Car Rental) , Fazlina Huzairy,
  33. Marketing - Sunny Yunus,
  34. Careers - iKerjaya Graduan, Zeo Unic,
  35. Financial Planner - Najib Mohamed,
  36. Comical - 
  37. Social and Event -
  38. Politics - 
  39. Novelist - Nilam Himawari ,
  40.  ..
  41. ...
Tu dia .. banyak juga kategori blog dan blogger yang terpacul dari kepala saya ni. Terima kasih kepada rakan-rakan blogger yang respon menerusi Facebook. Jika anda nak dapat peluang masuk di dalam senarai seperti ini, pastikan anda follow FB hasrulhassan ye ...

Kemampuan saya terhad untuk senaraikan contoh-contoh blog, apapun, kepada yang nak tahu lagi, boleh rujuk post di bawah ini di Facebook, ramai rakan blogger dah beritahu blog niche mereka dan berikan link. Nak kerjasama pun senang ... ok ye.

Anda blogger? Sebutkan nama blog anda, kategori blog anda, url blog.Ada satu entri yang akan saya tulis untuk anda...
Posted by Hasrul Hassan on Wednesday, 29 April 2015

Tips Blogging Berkaitan Niche Blog

Niche telah membuktikan bahawa blogger yang kekal dan maintain dengan satu-satu niche lebih mudah untuk berjaya daripada blogger yang tidak konsisten dengan isi kandungan blog. Antara blogger hebat yang telah berjaya di dalam niche masing-masing boleh dilihat menerusi senarai pemenang anugerah World Bloggers and Social Media Awards MSMW 2015 baru-baru ini.

Saya boleh anggap dengan adanya niche ini, seorang blogger akan mendisiplinkan diri untuk menulis sesuatu yang dia tahu dan minat, mengekang diri dari menulis sesuatu yang semborono dan bersifat kontroversi semata kerana mahukan trafik tinggi.

Jika mahu dapat peluang unik dan tersendiri di dalam dunia blog Malaysia, pastikan anda menjadikan blog anda menjurus kepada satu-satu genre atau niche ini. Tak susah nak tahu, boleh buat trial n error di awal menulis blog iaitu dengan tulis banyak cerita, dan kemudian lihat kekuatan sesebuah entri itu dari segi jumlah komen, trafik, dan post paling popular.

Bagaimana blog niche boleh jana income sehingga ribuan ringgit? - Income Blog RM3000 Sebulan Menulis Review Berkaitan Niche

Dari situ, cuba lambakkan blog anda dengan entri yang sama kaedahnya ye ....

Untuk memudahkan, sila tag, label dan kategorikan entri-entri anda dengan kata kunci atau keyword asas seperti saya senaraikan di atas, lebih mudah gitu. Kemudian buat satu ruang di bahagian sidebar blog yang himpunkan entri-entri dalam kategori, label, tag yang sama supaya niche blog anda lebih menonjol di sebalik entri-entri lain yang mungkin 'lari' sedikit dari kebiasaan.

Penggunaan tagline juga membantu menyerlahkan niche blog anda. Cari satu tagline mudah, catchy dan mesra untuk diingati.

Semoga dimanfaatkan informasi berkaitan kategori blog dan blogger.

 

Advertisement

Rahsia Shopee

Post a Comment

63 Comments

  1. banyak rupanya kategori blog yg ada yer..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya. ada banyak lagi sebenarnya .. cuma tak keluar dari kepala je

      Delete
  2. jenuh nak susun balik semua... huhuhu... niche bebas ada tak? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada .. kalau suka kehidupan BEBAS .. mungkin boleh buat tu .. hehehe

      Delete
  3. Banyak rupanya kategori blog ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pandai memilih, in Sha Allah, blog boleh jadi sumber rezeki yang baik.

      Delete
  4. Blog LeYa tersenarai..tq bro HH..

    ReplyDelete
  5. ada juga niche copy & paste berita bro..

    ReplyDelete
  6. wahh banyak betul kategori yang ada..kekadang sampai blog sendiri tak tahu kategori mana..hihi

    ReplyDelete
  7. banyaknya... tapi selalu cari ttg info blogging n travel je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya, hari tu tanya saya SPM Semesti tahun berapa kan? SPM 93 ... hoho

      Delete
  8. Wah. TQ sebab sudi bagi backlink untuk saya. hehe. 1st time dapat backlink dari blog PR3.

    Yup saya setuju, amat penting untuk kita buat pengkhususan dalam berblogging dengan memilih niche yang kena dengan jiwa kita. Dengan pilih niche, inshaallah akan ada pintu rezeki yang lain boleh diterokai antaranya mendapatkan peluang advertorial dan juga menjual produk berkaitan niche kita itu sendiri.

    ReplyDelete
  9. Wah...Banyak tu category blog.

    ReplyDelete
  10. Byk jugak ya niche blog..Kekadang nsik pening juga nk kategorikan sesebuah blog..

    ReplyDelete
  11. Tuan HH, saya punya tak da ka? Hihi...by the way..very good information.

    ReplyDelete
  12. terima kasih..tersenarai jgk kat blog hasrulhassan ni.. hehe... otw nak buat niche blog photography plak..doa2kan

    ReplyDelete
  13. Tq sifu abam hasrul, thumbs up

    ReplyDelete
  14. Wow keren, rupanya status di FB tadi dijadikan artikel ya...
    Sayangnya blog saya tak masuk senarai, mungkin karena niche nya campuran dan bukan dari Malaysia...

    ReplyDelete
  15. tadi ada kelas.baru sempat bukak fb tadi.baru sempat komen tadi hehe

    ReplyDelete
  16. tkasih atas senarainya. entri ini membuatkan saya memikirkan sesuatu..

    ReplyDelete
  17. wah, blog saya tersenarai! terima kasih saudara HH.
    saya sendiri pada ketika ini masih ke arah personal masih belum nampak dengan jelas niche
    kadang suka juga kupas isu semasa =)

    ReplyDelete
  18. good sharing... apa yg sy nampak HH seorang yg rajin dan suka buat reseach... tq

    ReplyDelete
  19. biarpun blog saya sebenarnya banyak tulis isu semasa tapi lebih di kenali sebagai blog tulis cerita hantu.. asal orang nak sindir pasal saya mesti point pasal cerita hantu. hahahaha.. so saya rasa lebih di kenali sebagai blog cerita seram

    ReplyDelete
  20. saya x pasti dah saya punya blog kategori apa... dulu personal blog, skang macam2 review saya buat dah.. pasal beauty, psal travel dalam malaysia, pasal movies, pasal makan.. hehe

    ReplyDelete
  21. Agak2 blog saya Arena Permotoran kategori apa ye?

    ReplyDelete
  22. good sharing HH.. baru tau kategori blog tu.. sllau kalau org tanya blog awak niche apa.. selambe je jawab lifestyle hehe...

    ReplyDelete
  23. saya pon tak pasti apa kategori yang paling sesuai untuk blog saya . .

    ReplyDelete
  24. Jadi pengen belajar ngeblog

    ReplyDelete
  25. baru komen td..xberpeluang di mention kat sini..hihi... banyak juge niche blog.. :)

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah, terima kasih bro HH. Tersenarai dlm list blog harus diketahui ni betol2 buat sy tersengih tghari2 ni :)

    ReplyDelete
  27. sy kategori campur2..hahahaha

    ReplyDelete
  28. 30 kategori? banyak betul. Hahahahah ida tak dapat tentukan niche blog iday, so basically ida banyak tulis personal thing. Hehehehe

    ReplyDelete
  29. Salam
    Dah dua tiga kali sifu bagi backlink kepada Blog Cap Ayam kami. Rasa nak nangis pula. Terima Kasih banyak banyak semoga Allah membalas budi baik sifu. Semoga Allah merahmati dan memberkati sifu dan family aamiin.
    Blog dan FB kami adalah info terkini tentang Wilayah Satun. Kehidupan Masyarakat Melayu yang hilang jatidiri. Di samping dalam menjalankan aktiviti perlancongan kami juga cergar dalam khidmat masyarakat. Kami mengajar secara sukarela , bahasa melayu di bumi Satun.
    Sekali lagi Jutaan Terima Kasih tak terhingga kepada Sifu Hasrul Hasan. Kami adalah student dari Universiti Hasrul Hasan. Tak cay cer search di Facebook.

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah..Terima kasih Sifu HH..Xsgka disenaraikan dalam niche parenting..Saya pun mula2 mencari hala tujuan blog sya.Alhamdulillah..perlahan2 nampak dah arah tuju blog kesygan tu :).

    Terima kasih byk2 juga pada sifu..Sebab sangat banyak yang saya dapat belajar dr blog sifu ni :).Sampai bole buat kelas ttg SEO

    ReplyDelete
  31. Terima kasih tuan Hasrul Hassan atas jasa dan budi baik tuan.

    ReplyDelete
  32. nice info :-). Perlu sekat diri daripada campur pelbagai info dalam blog. Bila dah caca merba orang lain baca pun akan pening.

    ReplyDelete
  33. nice info :-). Perlu sekat diri daripada campur pelbagai info dalam blog. Bila dah caca merba orang lain baca pun akan pening.

    ReplyDelete
  34. Bro HH blog cik akak tak de ye..hahaha..
    Ingatkan Ada tadi...scroll sampai habis entri tak jumpa..keciciran lah blog cik akak nie kan..hahaha

    ReplyDelete
  35. Pelbagai kategori blog ... saya punya blog campur sebenarnya tetapi kebelakangan ni banyak berkisar dan berkongsi foto2. Tersenarai juga .. thanks bro HH .. sangat terharu gitu. :D

    ReplyDelete
  36. Alhamdullillah tersenarai juga,ingatkan masuk niche personal blog,rupanya ke niche blogging tips. Tqsm bro hasrul hassan. Terharu....

    ReplyDelete
  37. Betul tu Tuan, niche blog ni penting ntuk 'hidupkan' blog... setiap 'niche' ada pengikut dan golongan sasarnya sendiri. blog sendiri Kadang-kadang jadi cacamerba jugak jadinya... ^_^

    ReplyDelete
  38. Saya nak tambah, infotainment macam www.e-starz.com

    ReplyDelete
  39. banyak niche cuma kena betul2 pastikan yang mana sesuai dengan perkongsian kita kan HH :) alahai tak sempat nak merasa duk blog HH .:(

    ReplyDelete
  40. blog sampingan fyna yang lain, fyna dah tetapkannya tersendiri. tinggal fyna nak fokus je selepas ini.

    ReplyDelete
  41. Terima kasih HH... Bila HH masukkan blog sy kategori motivasi tu baru saya nmpak la hala tuju tu camne... Hehe.. Sblum ni tak berapa nmpk apa kategori blog sendiri.. hehe..

    ReplyDelete
  42. Tahniah kepada Blogger yang tersenarai.. Harap korang yang tersenari terus sukses dalam niche blog masing2.. Jangan terlalu mengejar trafik sebab ia lama2 akan menjadi bosan dan blog akan menjadi blog sampah...

    ReplyDelete
  43. thanks info..sngt bergune bg sy begginer bloogers hehe

    ReplyDelete
  44. Dan apabila melihatkan kategori niche food - terutamanya blogger melayu memang masih kurang lagi - suatu cabaran juga nak tulis pasal dunia makanan setiap hari.... hahahahaha

    ReplyDelete
  45. wah banyak kategori blog..untung la sape tersenarai.

    ReplyDelete
  46. Wow. I'm here ! :) thank you sir

    ReplyDelete
  47. fuyoooo ! terima kasih Nil ada jugak sebagai novelist !!

    ReplyDelete
  48. salam. nak juga tahu kategori blog saya. sampai x reti nak decide sebab banyak. yg nampak sekarang kids health & parenting. personal, etc. adeh. shehanzstudio.blogspot.com

    ReplyDelete
  49. awesome , mantap nian informasinya , ternyata masih bnyk yang harus di ketahui mengenal blog

    ReplyDelete
  50. Ternyata banyak juga yang meti di ketahui oleh para blogger pemula ,,

    ReplyDelete
  51. tkasih atas senarainya. entri ini membuatkan saya memikirkan sesuatu..

    ReplyDelete
  52. Ko tidak ada kategori tutorial ya?

    ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.