Cara Buat Rayuan BR1M 2015

Cara buat rayuan BR1M 2015. Saya difahamkan terdapat lebih daripada 900,000 permohonan untuk Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) 2015 telah ditolak oleh LHDN.

Pada tahun ini (2015), sebanyak 7.2 juta permohonan telah diterima untuk BR1M 2015, di mana 4.1 juta pemohon telah menerima RM950, manakala seramai 410,000 pemohon isi rumah menerima BR1M sebanyak RM750, dan RM350 telah diberikan kepada 2.7 juta pemohon daripada pemohon status bujang.

Walaupun terdapat lebih 900 ribu permohonan ditolak, pihak kerajaan bersedia untuk menimbang semula permohonan BR1M tersebut dengan syarat rayuan dikemukakan sebelum 31 Mac 2015. Cara-cara untuk membuat semakan - Cara Semak Status Terima BR1M 2015

Cara Buat Rayuan BR1M 2015

Cara Buat Rayuan BR1M 2015
Rayuan untuk BR1M 2015 boleh dilakukan dengan cara-cara berikut:
 1. Muat turun borang rayuan BR1M yang disediakan di portal eBR1M (https://ebr1m.hasil.gov.my/).
 2. Pemohon perlu mengisi borang dengan lengkap dan kemukakan beberapa dokumen sokongan.
 3. Hantar borang permohonan lengkap terus ke pejabat atau cawangan LHDN berdekatan sebelum 31 Mac 2015.

Tiada rayuan BR1M 2015 secara online disediakan. Pemohon yang mahu membuat rayuan bantuan rakyat 1 Malaysia perlu mengemukakan secara terus menerusi pejabat LHDN, berserta beberapa dokumen sokongan dan maklumat diri.

Untuk mereka yang telah membuat permohonan tetapi masih lagi belum menerima bayaran selepas 15 Januari 2015, bayaran terus ke akaun bank akan mula dilakukan mulai 10 Mac 2015.

Antara sebab permohonan BR1M berjaya lambat masuk ke akaun bank penerima ialah - Maklumat tidak dikemaskini terutama maklumat berkaitan akaun bank dan juga waris.

Semoga berjaya, dan moga informasi ini bermanfaat. In Sha Allah.Post a Comment

11 Comments

 1. wow ada rayuan~! nak kena sebarkan nii. mohon share ye :)

  ReplyDelete
 2. Terima Kasih di atas perkongsian ini

  ReplyDelete
 3. Saya nak bertanya disini saya mempunyai tiga orang anak,dua perempuan seorang lelaki ketiga tiganya adalah pelajar. Dua diIpta dan sorang diIpts.pada tahun lalu Brim 2014 ketiga tiga mereka adalah penerima ketegori bujang,tapi pada tahun ini Brim 2015 seorang dari mereka tidak diluluskan.untuk ingin tahu mengenai perkara tersebut saya telah pergi kepajabat lhdn untuk mendapat sedikit pandangan dan nasihat,apa yang saya dapati dari jawapan mereka adalah anak saya
  seorang pelajar diIpta tidak layak menerima dan hanya layak menerima voucher buku seperti yang diperuntukan,saya bertanya lagi kenapa pula dua orang anak saya yang juga masih menuntut dipengajian tinggi masih lagi menerima Brim dan bakal juga menerima voucher buku seperti yang berlaku tahun lalu dan tahun sebelumya dan perkara ini juga berlaku kepada anak anak jiran saya/orang lain yang juga masih menuntut dipengajian tinggi dan mungkin juga rantusan ribu lagi diseluruh negara,dan terbaru sekali anak saya ada menceritakan kebanyakan teman teman sekelas masih lagi menerima walaupun ada bebarapa orang yang senasib dengannya...dengan cepat dan singkat sekali pegawai Lhdn tersebut menjawab, itu nasib dan rezeki mereka.
  Jadi saya disini memohon sedikit pandangan dan nasihat dari tuan perlukah anak saya ini membuat permohonan rayuan sebelum tutup tarikh akhir 31/03/2015 ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buat sahaja rayuan. Sertakan dokumen untuk verify kelayakkan. Kalau dulu ada terima BR1M, cuba dapatkan kembali bukti tersebut, mana tahu rezeki Allah S.W.T nak bagi. Yang penting kita usaha.

   Delete
 4. Macam mana nak tahu rayuan diluluskan atau tidak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buat semakan secara online di https://ebr1m.hasil.gov.my/DefaultSemakanKeluar.aspx?m=s

   Delete
 5. saya tak dapat BR1M sebab saya tersenarai dalam penerima BB1M,,,,, saya tak tahu macam mana nama saya boleh tersenarai dalam BB1M,,,,, boleh tak saya nak buat rayuan BR1M dan hapuskan nama saya daripada senarai penerima BB1M??? macam mana caranya??? boleh tak kerajaan menyediakan portal atau bahagian untuk rayuan BR1M 2015 secara online supaya mudah untuk perayu-perayu BR1M membuat rayuan online???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setakat yang saya tahu, rayuan kena buat secara manual terus ke LHDN

   Delete
 6. kalau tak kemaskini brim xdapat ke

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jika pernah dapat, mungkin tak menjadi masalah, cuma lambat sikit kerana br1m tidak dikreditkan ke dalam akaun. Boleh semak di sini - https://ebr1m.hasil.gov.my/manualPengguna/Permohonan%20Baru%20dan%20Kemas%20Kini%20BR1M%202016.pdf

   Delete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com