12 September 2014

Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Kerja Kosong Sambilan
HASRUL HASSAN Online Blog

Bila ada segmen, saya cuba luangkan masa yang ada untuk blogwalking. Blogwaking menerusi segmen adalah satu teknik blogwalking terpilih, ia merupakan teknik yang sangat bagus untuk perkenalkan blog anda kepada blogger lain. Tak caya? Cubalah layan segmen Ben Ashaari - Aku Seorang Blogger. Bila blogwalking ini, saya terpanggil nak tulis berkaitan tajuk blog. Tips blogging berkaitan tajuk blog jangan terlalu panjang.

Tips Blogging - Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Erkk tak boleh ke tajuk dan entri blog panjang-panjang?

Tak boleh. Sebab, ia satu kaedah yang merugikan anda. Untuk menghasilkan sebuah blog yang boleh berikan impak jangka panjang yang bagus, anda seharusnya meletakkan nama blog tidak lebih daripada 70 huruf atau karektor. Paling baik sekitar 10-64 huruf sahaja. Bukan perkataan ehh tapi huruf. Dan ini termasuklah juga dengan jarak atau ruang kosong. Ia juga terpakai untuk letak tajuk entri anda.

Contohnya.

  • Blog Abang Ensem - 16 karektor.
  • HASRULHASSAN.COM - 16 karektor
  • Cara Nak Dapat Tender Kerajaan - HASRULHASSAN.COM™  - 53 karektor

Sebab kenapa? Contoh saya Google - "Cara nak dapat tender"
Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang
Tajuk keluar dengan penuh sekali, tak lewati apa yang telah ditetapkan oleh Google dan enjin carian yang lain. Elakkan guna karektor seperti dan, atau, pada dan sebagainya yang sebenarnya tiada value yang penting, apatah lagi untuk tujuan SEO. Ia perkataan terlalu common jadi apabila meletakkan pada tajuk, akan kurangkan jumlah karektor yang baik untuk tajuk.

Ingat ni - Paling panjang pun tidak boleh lebih daripada 70 karektor.

Untuk tajuk blog dan entri yang terbaik, pastikan kata kunci penting dimasukkan dan yang paling banyak disebut di dalam entri, barulah entri anda ada kekuatan SEO yang diinginkan. Bila ada kekuatan ini, entri sangat mudah disenaraikan di enjin carian. In Sha Allah.

Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang Hasrul Hassan 4.5 of 5
Bila ada segmen, saya cuba luangkan masa yang ada untuk blogwalking. Blogwaking menerusi segmen adalah satu teknik blogwalking terpilih , ia...

Artikel Terkait

37 Komen

Terima kasih atas tipsnya..ilmu baru buat saya. =)

tq ya berkongsi tips berguna jgk nie..

assalam..

ooo ok.. < 70 karekter ek'..
paling panjang saya punye 67 karekter.. errkkk..

sangat berguna...cuba nak praktikkan apa yang di ajar...thanks HH

Setuju :) pendek paling baik. Panjang biar setiap perkataan memberi maksud.

wah, tips yg berguna ni.. tq HH for the sharing ;)

terima kasih untuk tips ni HH...biar tajuk entri pendek tapi bila search kat Google..keluar pada page awal... :D

ingat boleh main redah je letak tajuk nie tuan..
Rupanya ada cara dan teknik tersendiri....thank tuan sebab berkongsi tips yang menarik

ooo. gitu rupanya. bagus la tips gini.

... tak sangka kan... saya suka buat tajuk entri yang hampir sama panjang dengan isi kandungan... hihihi

infor yang menjadi tauladan kepada blogger

thanks for sharing with us this good tips :D

bagus tips ni.. nak g repair la tajuk blog. =)

Hmmm yeap. Mesti kurang dari 70 karektor.

nak kena check balik tajuk yang lepas, tak pernah kira pulak sebelum ni

nice tip...
ceritamayapersada.....

terima kasih infonya...slalu saya tak pandai nak letak tajuk entry

Terima kasih tuan...Ini benar2 membantu saya..

Bagi aku..boleh je. Takde masalah.

Haha.

ohh..tak sangka sebenarnya kepanjangan tajuk entry turut mempengaruhi seo. Terima kasih utk perkongsian ilmu ni.

Kalau ikut bro Titan... Suka tajuk panjang2.
Kalau ikut HH... Jgn tajuk panjang2.
Kesimpulannya... tak kisahlah panjang ke pendek asalkan perkataan keyword ada dalam 64 huruf terawal. Ok ka? :)

ilmu yang bermanfaat buat saya ..terima kasih

ooo..Alhamdulilah dapat ilmu lagi..terima kasih Tuan Hasrul Hassan

Tips SEO yang bagus..terima kasih bro..

Assalammualaikum... bro HH,

thanks sesangat atas tips2 yang dikongsikan disini... minta halal ilmu yang diberikan....

mselim3

Tq Tuan!...
Ilmu baru untuk saya hari ni... appreciate sangat-sangat..

betul tu. tajuk entri blog tak boleh tulis panjang2. tak bagus.

Salam....tuan. Inilsh ysng dikstan blog kongsi info. Segalanya prnuh drngsn tip. Moga pembaca semakin jelas bila membacdnya. Tetima kasih berkongsi info.

terima kasih atas tipsnya..baru tahu kena tak lebih 70 perkataan:)

benda simple tapi penting. ilmu baru ni. tq

wah!! baru terbaca entry ini...

baru-baru ini asyik taip tajuk entry guna ayat panjang je...

itu penting membaca & tambah ilmu..

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.
EmoticonEmoticon