Traveloka Banner

Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Bila ada segmen, saya cuba luangkan masa yang ada untuk blogwalking. Blogwaking menerusi segmen adalah satu teknik blogwalking terpilih, ia merupakan teknik yang sangat bagus untuk perkenalkan blog anda kepada blogger lain. Tak caya? Cubalah layan segmen Ben Ashaari - Aku Seorang Blogger. Bila blogwalking ini, saya terpanggil nak tulis berkaitan tajuk blog. Tips blogging berkaitan tajuk blog jangan terlalu panjang.
Tips Blogging - Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang

Erkk tak boleh ke tajuk dan entri blog panjang-panjang?

Tak boleh. Sebab, ia satu kaedah yang merugikan anda. Untuk menghasilkan sebuah blog yang boleh berikan impak jangka panjang yang bagus, anda seharusnya meletakkan nama blog tidak lebih daripada 70 huruf atau karektor. Paling baik sekitar 10-64 huruf sahaja. Bukan perkataan ehh tapi huruf. Dan ini termasuklah juga dengan jarak atau ruang kosong. Ia juga terpakai untuk letak tajuk entri anda.

Contohnya.

  • Blog Abang Ensem - 16 karektor.
  • HASRULHASSAN.COM - 16 karektor
  • Cara Nak Dapat Tender Kerajaan - HASRULHASSAN.COM™  - 53 karektor

Sebab kenapa? Contoh saya Google - "Cara nak dapat tender"
Tajuk Entri Blog Terlalu Panjang
Tajuk keluar dengan penuh sekali, tak lewati apa yang telah ditetapkan oleh Google dan enjin carian yang lain. Elakkan guna karektor seperti dan, atau, pada dan sebagainya yang sebenarnya tiada value yang penting, apatah lagi untuk tujuan SEO. Ia perkataan terlalu common jadi apabila meletakkan pada tajuk, akan kurangkan jumlah karektor yang baik untuk tajuk.

Ingat ni - Paling panjang pun tidak boleh lebih daripada 70 karektor.

Untuk tajuk blog dan entri yang terbaik, pastikan kata kunci penting dimasukkan dan yang paling banyak disebut di dalam entri, barulah entri anda ada kekuatan SEO yang diinginkan. Bila ada kekuatan ini, entri sangat mudah disenaraikan di enjin carian. In Sha Allah.



Advertisement

Rahsia Shopee

Post a Comment

37 Comments

  1. Terima kasih atas tipsnya..ilmu baru buat saya. =)

    ReplyDelete
  2. tq ya berkongsi tips berguna jgk nie..

    ReplyDelete
  3. assalam..

    ooo ok.. < 70 karekter ek'..
    paling panjang saya punye 67 karekter.. errkkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm yeap. Mesti kurang dari 70 karektor.

      Delete
  4. sangat berguna...cuba nak praktikkan apa yang di ajar...thanks HH

    ReplyDelete
  5. Setuju :) pendek paling baik. Panjang biar setiap perkataan memberi maksud.

    ReplyDelete
  6. wah, tips yg berguna ni.. tq HH for the sharing ;)

    ReplyDelete
  7. terima kasih untuk tips ni HH...biar tajuk entri pendek tapi bila search kat Google..keluar pada page awal... :D

    ReplyDelete
  8. ingat boleh main redah je letak tajuk nie tuan..
    Rupanya ada cara dan teknik tersendiri....thank tuan sebab berkongsi tips yang menarik

    ReplyDelete
  9. ooo. gitu rupanya. bagus la tips gini.

    ReplyDelete
  10. ... tak sangka kan... saya suka buat tajuk entri yang hampir sama panjang dengan isi kandungan... hihihi

    ReplyDelete
  11. infor yang menjadi tauladan kepada blogger

    ReplyDelete
  12. thanks for sharing with us this good tips :D

    ReplyDelete
  13. bagus tips ni.. nak g repair la tajuk blog. =)

    ReplyDelete
  14. nak kena check balik tajuk yang lepas, tak pernah kira pulak sebelum ni

    ReplyDelete
  15. nice tip...
    ceritamayapersada.....

    ReplyDelete
  16. terima kasih infonya...slalu saya tak pandai nak letak tajuk entry

    ReplyDelete
  17. Terima kasih tuan...Ini benar2 membantu saya..

    ReplyDelete
  18. Bagi aku..boleh je. Takde masalah.

    Haha.

    ReplyDelete
  19. ohh..tak sangka sebenarnya kepanjangan tajuk entry turut mempengaruhi seo. Terima kasih utk perkongsian ilmu ni.

    ReplyDelete
  20. Kalau ikut bro Titan... Suka tajuk panjang2.
    Kalau ikut HH... Jgn tajuk panjang2.
    Kesimpulannya... tak kisahlah panjang ke pendek asalkan perkataan keyword ada dalam 64 huruf terawal. Ok ka? :)

    ReplyDelete
  21. ilmu yang bermanfaat buat saya ..terima kasih

    ReplyDelete
  22. ooo..Alhamdulilah dapat ilmu lagi..terima kasih Tuan Hasrul Hassan

    ReplyDelete
  23. Tips SEO yang bagus..terima kasih bro..

    ReplyDelete
  24. Assalammualaikum... bro HH,

    thanks sesangat atas tips2 yang dikongsikan disini... minta halal ilmu yang diberikan....

    mselim3

    ReplyDelete
  25. Tq Tuan!...
    Ilmu baru untuk saya hari ni... appreciate sangat-sangat..

    ReplyDelete
  26. betul tu. tajuk entri blog tak boleh tulis panjang2. tak bagus.

    ReplyDelete
  27. Salam....tuan. Inilsh ysng dikstan blog kongsi info. Segalanya prnuh drngsn tip. Moga pembaca semakin jelas bila membacdnya. Tetima kasih berkongsi info.

    ReplyDelete
  28. terima kasih atas tipsnya..baru tahu kena tak lebih 70 perkataan:)

    ReplyDelete
  29. benda simple tapi penting. ilmu baru ni. tq

    ReplyDelete
  30. wah!! baru terbaca entry ini...

    baru-baru ini asyik taip tajuk entry guna ayat panjang je...

    itu penting membaca & tambah ilmu..

    ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.