Traveloka Banner

Keaiban Yang Dipandang Mulia

Keaiban yang dipandang mulia. Merupakan kelaziman buat manusia zaman ini berkongsi sesebuah cerita yang mengaibkan peribadi orang lain tanpa mengira akan akibatnya. Rasulullah S.A.W menegaskan dalam sebuah hadith yang bermaksud:

"Aku melihat Syurga dan kebanyakkan ahlinya dikalangan orang miskin dan aku melihat ke Neraka dan aku dapati kebanyakkannya adalah wanita."

Ulama menafsirkan hadith ini bahawa wanita lebih ramai menjadi ahli neraka disebabkan mulut mereka yang cenderung menyebar keaiban.
Keaiban Yang Dipandang Mulia

Keaiban Yang Dipandang Mulia

Ini bukanlah bermaksud hanya wanita yang melakukannya, bahkan peringatan buat para wanita dan lelaki untuk menjaga ahli keluarga mereka dari menjadi golongan penyebar aib - pengumpat tegar. Fenomena menyebarkan aib ini sudah menjadi begitu parah sehinggakan tidak bertemu dua insan melainkan mereka akan menceritakan keaiban orang lain tanpa rasa segan atau bersalah.

Menyebarkan keaiban ini merupakan punca utama keruntuhan perpaduan di kalangan umat Islam. Lebih parah apabila saham seperti "Alah, kita bukan buat cerita la. Ini cerita betul. Nak bagi pengajaran buat orang lain." Benar, dengarkan pula hadith Nabi S.A.W yang bermaksud:

"Apabila ianya sebuah keaiban yang benar, ia adalah umpatan. Dan apabila ianya cerita keaiban yang tidak benar, ianya satu fitnah."

Ancaman buat para pengumpat jelas dalam hadith Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

"Tatkala aku diangkat ke langit, aku melihat segolongan manusia yang memiliki kuku yang diperbuat dari tembaga sedang mencakar wajah dan payudara mereka. Aku berkata, siapakah mereka ini wahai Jibril? Jibril menjawab; "Mereka merupakan orang-orang yang sering mengumpat dan mengharapkan penghormatan dari manusia."

Mudahnya Kita Sebarkan Aib dan Fitnah

Keaiban Yang Dipandang Mulia
Dengan adanya teknologi zaman moden, penyebaran aib ini menjadi lebih mudah. Kita hanya perlu share di Facebook, Whatsapp group, telegram tanpa memikirkan bahawa kita baru sahaja melakukan dosa yang akan terus mengalir walau selepas kematian kita kelak - naudzubillah, semoga kita semua terhindar daripada melakukan perkara ini.

Sudah pasti kita sebagai Muslim yang beriman dan percayakan hari Kebangkitan tidak mahu melepaskan peluang di bulan Syawal yang mulia ini bagi memulakan episod hidup baru. Dengan niat yang ikhlas dan azam yang kuat untuk tidak menyebarkan lagi aib orang lain, menjadikan asbab buat Allah menutup aib kita, menempatkan kita bersama para An-Biya’, Shuhada’ dan Sahabat serta Sahabiah yang mulia di Syurga Firdaus kelak. Amin.

Semoga entri ini dapat perbetulkan segala silap dan salah kita dalam dunia maya ini, lebih-lebih lagi ingatan buat diri saya yang sering tersasar dari landasan yang diredhai oleh Allah S.W.T. Sebagai blogger, adakala mengejar trafik yang tinggi telah melupakan bab-bab yang selama ini telah diajar apabila mengangkat saksi bahawa Allah itu Tuhan nan Esa dan Muhammad S.A.W itu adalah utusanNYA lagi benar.

Buat pembaca dan pengunjung blog, bagaimana saya beritahu anda bahawa ada peluang untuk anda kenali lebih dekat para Sahabiah (sahabat-sahabat wanita) di sisi Rasulullah S.A.W yang telah membantu perjuangan baginda? Mahukah semua ketahui bagaimana wanita-wanita hebat ini menjaga peribadi dan mengelakkan diri dari menjadi aib kepada ayah, suami, kakak, anak dan umat Islam secara amnya?

Keaiban yang dipandang mulia ditulis sempena Konvensyen The Bidadari 2014. Suatu tempat untuk semua umat Islam baik muslimin dan muslimat untuk pelajari, ketahui, ambil ikhtibar sirah Islam yang indah lagi syumul.

Layari The Bidadari 2014 untuk mengenali Sahabiah dengan lebih mendalam, in Sha Allah dalam sebuah program yang ditunggu-tunggu saban tahun ini.
Advertisement

Rahsia Shopee

Post a Comment

9 Comments

 1. betul tu...dunia sangat canggih dan makin mencabar sekarang ni...jadinya penyebaran itu menjadi semakin cepat merebak...

  ReplyDelete
 2. Sebagai peringatan untuk kita semua. sekali klik sepantas kilat boleh capai ribuan dan jutaan yang membaca, kena sangat berjati-hati.

  ReplyDelete
 3. Peringatan pada diri ena... ena pun pernah mengumpat orang juga.. semoga ena dapat perbaiki diri lagi.. terima kasih abang HH

  ReplyDelete
 4. Kadang2 kita x sedar yang apa yg kita sebarkan itu....Harap2 dimasa hadapan kita lebih peka sebelum share apa2

  ReplyDelete
 5. semoga info ini memberi kesedaran kepada kita semua.info terbaik...tahniah ya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itulah yang saya harapkan, bukan nak aibkan sesiapa tetapi amat perlu antara kita walaupun tidak saling kenal, menasihati sesama sendiri.

   Delete
 6. Betul tuh. Kurangkan sebarkan sesuatu yang belum pasti. Jangan baca dan teruskan sebar maklumat-2 yang tidak tahu kesahihannya.

  ReplyDelete
 7. Betul tu bro.. nasihat yang bagus.. kadang2 tak sedar dengan media sosial ni senang jer nak sebarkan fitnah....

  ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.