Salam.
Tidak disangkal lagi, perkhidmatan keretapi di India merupakan antara perkhidmatan antara negeri yang paling laris sekali digunakan oleh para penduduknya. Kesesakkan yang ada melampaui batas pemikiran manusia.


Bukan setakat gerabak sedia ada sentiasa penuh, malah celah gerabak, atas gerabak pun ada penumpang. Dari keadaan sebegini, tidak hairanlah seandainya berlaku kemalangan melibatkan koc keretapi penumpang, jumlah korban antara yang paling ramai di dunia.

Landasan pertama di India telah wujud sejak 1853 iaitu dari kota Bombay ke Thane. Rangkaian jalan keretapi di India meliputi 64,015 kilometer panjangnya. Dan dikatakan merupakan ke empat di dunia yang mempunyai jaringan atau rangkaian keretapi terbesar.





Setiap tahun dianggarkan lebih dari 10 billions penumpang dicatatkan menggunakan perkhidmatan ini - jauh beza dengan negara kita walaupun kita antara negara yang mempunyai jaringan keretapi terbaik di dunia!  Bukan itu sahaja, ia juga mengangkut muatan lebih daripada 1050 juta tan setiap tahun.

Jaringannya sampai ke negara Nepal, Bangladesh dan juga Pakistan.









Sumber: Wikipedia dan Visboo

8 Comments

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

  1. kesian kat depa... tapi nak buat macam mana ,rakyat terlalu ramai ..

    ReplyDelete
  2. patutlah shah rukh kan boleh nyanyi la chaiya..chaiya atas ketapi ( filem pardes kalu x silap =p

    ReplyDelete
  3. bapak aku pernah pergi sana..series dia cakap mmg mcm tu lifestyle diorang..

    kesian kan..tp apa boleh buat..benda tu normal utk diorang

    ReplyDelete
  4. Been to india before..HON kereta digunakan dengan semaksima mungkin...tapi still susah nak nampak accident..compare Malaysia..

    ReplyDelete
  5. pernah juga nak mencuba naik keretapi semasa pergi ke India awal tahun ni tp melihat kesesakkan yang tak terfikir dek akal maka saya batalkan je niat tu haha

    ReplyDelete
  6. india mmg segala2 nya sesak kot.. huhu..

    ReplyDelete
  7. Hmm saya hampir nak ke India dulu, tapi tak berhasil pergi ... :) tapi ramai kawan2 saya pernah pergi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

Bisnes Tudung Online
Sebelumnya Seterusnya
Borong dari Jepun