Salam.
Mengikut rekod yang telah dicatatkan dalam Guinness World Records, trafik jam yang paling buruk adalah kesesakan yang berlaku di jalanraya yang menghubungkan Peranchis dan Jerman. Ia direkodkan sebagai kesesakkan paling panjang iaitu sehingga 109 batu atau menyamai 176 km yang mengunjur dari kota Lyon hingga ke Paris, Peranchis. Kesesakan luar biasa ini berlaku pada 16 Februari 1980.

Dan kesesakan yang paling banyak melibatkan kenderaan (bumpur-ke-bumper) telah dicatatkan dan direkodkan dalam Guinness ialah kesesakan yang melibatkan 18 juta kenderaan di sempadan Jerman (ketika itu Jerman Barat dan Jerman Timur) yang berlaku pada 12 April 1990.

Dan pada 14 Ogos 2010 .... menyaksikan satu kesesakkan luar biasa yang telah berlaku di China. Kesesakkan ini walaupun tidak direkodkan sebagai terpanjang (60 batu), tetapi telah menjadi kesesakkan yang paling lama berlaku ..... iaitu lebih dari 10 hari!

Kesesakan yang berlaku dipercayai disebabkan oleh kehadiran banyak trak bermuatan arang batu. Ia melibatkan jajaran jalanraya dari Beijing hingga ke lebuhraya Tibet.



Sumber: LINK 1 dan World Amazing Records

8 Ulasan

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

  1. salam...

    fuhh! teruk giler! boleh tido dulu laa..

    BalasPadam
  2. cantik plak pemandangan dari atas ni.

    BalasPadam
  3. makai..10 hari..mmg kalau jem mcm ni kena bawak roti..tak de la kelaparan dlm kreta..:D

    BalasPadam
  4. fuhh dasyat gila. nasib baik kat malaysia takde lah teruk sangat sampai mcm ni.

    BalasPadam
  5. waah! melampau nye jam sampai 10hari.. boleh plak diorg tahan.. haha

    BalasPadam
  6. eeeeeeeeeeeee tak sanggup kalau mcm ni hari2 di KL...masa dihabihkan di atas jalanraya saja

    BalasPadam
  7. @ABU Memang ada yang dok berkelah pun ... try la google cerita ni, ada banyak gambar lain yang menarik ..

    BalasPadam
  8. wauu..dahsyatnya.. hahah.. alhmadulilah kat perlis jarang sesak hahaha

    BalasPadam

Catat Komen

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komenlah dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh email ke editor@hasrulhassan.com.

**Jika anda menggunakan Google Crome, tetapi tidak boleh meninggalkan komen, anda kena ENABLE THIRD PARTY COOKIES pada setting Privacy and Security Crome anda.**

Dropship USD
Terbaru Lebih lama
Rahsia Shopee