Segmen Blogger - Jom Google Plus

AI Trade
Hari ini saya nak anjurkan satu segmen mudah. Ia adalah satu segmen untuk bantu rakan blogger meningkatkan kadar Google+ (add plus +1) bagi blog mereka. Ia juga satu eksperimen oleh saya bagi melihat keberkesanan teknik ini untuk membolehkan trafik mudah masuk ke blog.

Jika anda seorang blogger atau penulis blog, maka saya jemput anda dengan hormatnya menyertai segmen mudah dan ringkas ini. Senang sahaja, apa yang perlu anda lakukan hanya ikut sahaja langkah-langkah yang akan saya terangkan.

Segmen Blogger - Jom Google Plus

Segmen Blogger - Jom Google Plus
Segmen ini adalah untuk semua blogger, tak kiralah anda seorang pengikut atau tidak blog ini. Asalkan anda ada blog, dan ikuti langkah di bawah, maka saya anggap anda telah menjadi peserta segmen ini. In Sha Allah, mereka yang menyertai segmen ini, akan saya senaraikan blog mereka dalam satu blog post berasingan. Dengan cara ini, blog anda akan dapat backlinks percuma daripada blog saya, yang semestinya sangat baik untuk SEO.

Ok, bersedia nak menyertai segmen blogger - jom Google Plus ini tak?

Segmen Blogger - Jom Google Plus
  1. Tulis sebuah blog post baru bertajuk "Segmen Blogger - Jom Google Plus"
  2. Isi kandungan blog post anda - ceritakan apa isi kandungan blog anda atau apa yang sering anda tulis dalam blog. Pastikan kata kunci berkaitan blog anda berada di dalam blog post tersebut, termasuk perkataan-perkataan ini - "segmen, blogger, jom, google" bersama kat kunci blog anda. 
    • Contohnya: "Saya sertai segmen blogger jom google plus untuk membolehkan rakan blogger lain tahu mengenai blog saya berkaitan travel dan percutian. Jom bersama rakan blogger saya yang lain, sertai segmen ini terutama rakan yang tulis blog berkaitan travel dan percutian. Jom Google Plus, bersama saya dan blogger Hasrul Hassan memeriahkan segmen ini. 
    • Di atas ni contoh sahaja ye, kalau boleh anda buatlah ayat sendiri sebab saya mahu anda belajar cara menulis teknik SEO dalam blog anda. :)
  3. Letakkan kod HTML berikut dalam blog post anda, pastikan anda letak URL blog anda dengan lengkap di bahagian "URL BLOG ANDA":
  4. [<script async="" defer="" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script>
     <g:plusone size="tall" data-href="URL BLOG ANDA" data-lang="ms"></g:plusone>]

    Atau
    [<g:plusone size="tall"></g:plusone>]


  5. Letakkan juga banner segmen ini dalam blog post anda. Banner segmen adalah gambar di atas tu. Jangan lupa untuk link banner tersebut ke blog/segmen ini.
  6. Ajak seberapa ramai rakan blogger anda lain untuk join. Lebih ramai join lebih bagus. Ia akan membantu dinamik baclinks antara blog peserta.
  7. Berikan link/url blog post penyertaan anda menerusi ruangan komen di bawah. Disebabkan segmen ini memerlukan anda login ke akaun Google Plus/GMail, maka ruangan komen akan menggunakan sistem login ini.
  8. Saya akan buat listing blog yang jadi peserta, dan semua peserta wajib untuk berikan satu +1 untuk blog tersebut menerusi blog post penyertaan yang ditulis.
  9. === Jangan lupa klik !!
Selesai.
[post_ads]

Tujuan Segmen

Segmen Blogger - Jom Google Plus
Tujuan saya buat segmen ini adalah:
  • Untuk lihat bagaimana fungsi +1 ini boleh membantu sesebuah blog tersebut untuk rank terbaik di enjin carian Google.
  • Tingkatkan +1 bagi blog yang join.
  • Bina backlinks dinamik antara blog peserta.
  • Latih blogger untuk tulis sesebuah blog post dengan teknik SEO.

Tarikh Tutup

Segmen Blogger - Jom Google Plus
[post_ads_2]
Saya harap ramai rakan blogger samada baru dan lama akan join segmen ini. Tarikh tutup untuk menyertai segmen ini adalah Isnin, jam 2 petang - 15 Januari 2018.

Jom sertai segmen Google Plus anjuran saya ni. Dan jangan lupa untuk klik Google Plus di bawah ni yer.



Advertisement

Rahsia Shopee

Post a Comment

13 Comments

  1. Ok,
    Join
    http://nonasani.blogspot.my/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus.html

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Dah joint
    http://usryabdullah.blogspot.my/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus.html

    ReplyDelete
  4. http://chea94.blogspot.my/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus.html

    ReplyDelete
  5. Dah join.. ^_^

    http://www.huhahuhajerr.com/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus.html

    ReplyDelete
  6. Salam saya join

    http://masturanasarudin.blogspot.com/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus-15-jan.html

    ReplyDelete
  7. Saya join juga..

    http://www.aynorablogs.com/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus.html

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum wbt, saya join..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus.html

    ReplyDelete
  9. saya join segmen ni tapi tak pasti memenuhi syarat ataupun tidak.

    http://farhannajafri.blogspot.com/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus.html

    ReplyDelete
  10. Saya JOIN juga abam Hasrul.
    http://seorangencik.com/segmen-blogger-jom-google-plus/

    ReplyDelete
  11. Saya join tuan HH..

    http://www.elihjapahar.com/2018/01/segmen-blogger-jom-google-plus_15.html#axzz54CdTPHEk

    ReplyDelete
  12. Ala.. Baru nak join. Dah habis pulak. Btw, selamat bersegmen semua..

    ReplyDelete
  13. alaaa tak sempat!! btw gud luck semua

    ReplyDelete