RinggitPlus Banner

21 Tips Jimat Tenaga dan Elektrik

AI Trade
Zaman sekarang kalau tak berjimat, banyak yang akan hilang tanpa diketahui. Saya bukan sahaja bercakap soal wang ringgit, tetapi juga soal tenaga dan elektrik. Aha .. kalau dua benda ni tak dijimatkan dengan cara yang betul ... secara tak langsung akan menyebabkan perbelanjaan bulanan kita bertambah, dan kita akan lihat wang ringgit juga akan turut sama terjejas.

Sebelum ini saya banyak kongsikan tips penjimatan dalam banyak perkara dan aspek kehidupan (lifestyle) terutama berkaitan perihal perbelanjaan dan shopping, tips jimat kewangan, tips untuk jimat ketika nak bercuti serta melancong, dan macam-macam lagilah.

21 Tips Berjimat Tenaga dan Elektrik

21 Tips Jimat Tenaga dan Elektrik
Kali ini saya nak kongsikan kepada anda mengenai 21 tips penjimatan tenaga dan elektrik. Ia adalah tips yang disediakan oleh pihak Tenaga Nasional sendiri, dan pastinya mereka lebih tahu akan cara terbaik untuk memastikan tenaga digunakan secara jimat dan berhemah.

Secara ringkasnya ....
  1. Basuh muatan penuh
  2. Gosok semuanya
  3. Panaskan jumlah yang perlu
  4. Juara 5 Bintang
  5. Letak di tempat yang sesuai
  6. Mod Standby
  7. Gunakan Pemasa
  8. Lampu Sorot Ada Sensor
  9. Pam yang Tepat
  10. Pemanas Air Tanpa Tangki
  11. Kipas Jangan Tak Kipas
  12. Pendingin yang Sesuai
  13. Susun Sebelum Sejuk
  14. Cerek Mesti Bersih
  15. Cucian Sejuk
  16. Pencahayaan Semula Jadi
  17. 5 Bintang
  18. Nyamannya Hijau
  19. Pilih Ampaian
  20. Tenaga Akuarium
  21. Pakaian yang Sesuai
Tak berapa nak faham? Hehehe .. boleh tengok infografik di bawah ini ... mari sama-sama praktik ehhh ... ehh ..

Tips Jimat Tenaga dan Elektrik
Tips Jimat Tenaga dan Elektrik

Tips Jimat Tenaga dan Elektrik
Tips Jimat Tenaga dan Elektrik
Cara Nak Jimat Tenaga dan Elektrik
Cara Nak Jimat Tenaga dan Elektrik

Cara Nak Jimat Tenaga dan Elektrik

Cara Nak Jimat Tenaga dan Elektrik


Cara Nak Jimat Tenaga dan Elektrik
Cara Nak Jimat Tenaga dan Elektrik
Cara Nak Jimat Tenaga dan Elektrik
21 Tips Jimat Tenaga dan Elektrik
21 Tips Jimat Tenaga dan Elektrik

Bagaiman Cara Jimatkan Tenaga dan Elektrik
21 Tips Jimat Tenaga dan Elektrik
Bagaimana Nak Jimat Bil Elektrik
Bagaimana Jimat Tenaga dan Elektrik
Cara Nak Jimat Tenaga dan Elektrik
Cara Jimat Tenaga dan Elektrik
Tips Jimat Tenaga dan Elektrik
21 Tips Jimat Tenaga dan Elektrik

Tak susah sebenarnya untuk berjimat, tetapi kena istiqomah untuk melakukannya. Semua orang mahu jimat, semua orang mahu memastikan gaji masuk akaun setiap bulan dibelanjakan dengan cara terbaik, supaya setidak-tidaknya dapat menyimpan dalam tabungan.

Kena ada tabungan. Nak ada tabungan dan simpanan wang, kenalah cuba amalkan berjimat cermat. Lagipun amalan ni sangat disukai dalam Islam. Jimat elakkan pembaziran. Membazir tu amalan syaitooonnnn ... huhu.

Betul ni. Zaman sekarang ni nak sambung belajar buat anak-anak pun dah kena ada tabungan ... huhu ... dah buka akaun simpanan SSPNi-Plus tak?

Ada banyak lagi tips jimat cermat ni. Kalau anda nak tahu teknik berjimat yang membolehkan anda simpan RM1000 sebulan, boleh klik SINI.

Sumber - Tips Hijau Jimat Tenaga



Advertisement

Rahsia Shopee

Post a Comment

2 Comments

  1. sungguh menarik!

    https://cukaipendapatan.wordpress.com/2017/11/20/siapa-yang-perlu-pengecualian-cukai-lebih-banyak-tuan-rumah-atau-penyewa/

    ReplyDelete
  2. Nice sharing tips HH...bnyak manfaatnya

    ReplyDelete

Komen adalah tanggungjawab anda. Sebarang komen yang ditingalkan tertakluk pada Akta 588 SKMM. Komen dengan nada ilmiah, dan lakukan dengan niat yang murni. Untuk pengiklanan, boleh gunakan borang 'hubungi saya' atau looket.me/hasrulhassan.