30 Mei 2017

Steamboat Berbuka Puasa di Rumah

Steamboat berbuka puasa di rumah. Ini adalah resepi atau menu berbuka puasa paling simple yang saya fikir semua orang boleh buat. Anda tidak perlu mahir memasak pun untuk menyediakan hidangan menu berbuka puasa ini. Ia adalah hidangan paling ringkas tetapi sedap, lazat dan mengenyangkan.

Jika anda mencari menu atau resepi untuk berbuka puasa bersama keluarga di rumah, saya fikir hidangan steamboat adalah yang terbaik. Apa yang perlu anda sediakan cuma bahan-bahan untuk steamboat dan juga sup.

Steamboat Berbuka Puasa di Rumah

Resepi Steamboat Berbuka Puasa di Rumah
Anak-anak saya memang suka makan steamboat. Kalau pergi bercuti di kawasan peranginan contohnya Cameron Highlands atau Bukit Fraser, hidangan steamboat adalah antara menu wajib yang paling mudah nak disediakan sendiri. Tak perlu nak ke kedai makan atau restoran yang mungkin mengenakan harga yang tidak berbaloi.

Di bulan Ramadan ini, steamboat adalah hidangan atau menu pertama yang telah kami fikirkan untuk berbuka puasa. Ia mudah, senang disediakan dan semua orang dalam keluarga saya menyukainya. Anda boleh sediakan sendiri bahan-bahan untuk steamboat yang mudah diperoleh di mana-mana pasaraya atau kedai frozen.

Bahan-Bahan

Menu Ringkas Steamboat Berbuka Puasa di Rumah
  • Kek dan bebola ikan
  • Kek atau bebola isi ketam
  • Kek atau bebola isi udang
  • Hirisan daging
  • Hirisan ayam
  • Tauhu kering
  • Cocktail daging atau ayam
  • Sayuran samada sawi atau cendawan
Bahan-bahan di atas adalah antara contoh sahaja, anda boleh tambah banyak lagi bahan steamboat ikut suka anda .. semuanya mudah didapati.

Untuk menyediakan steamboat di rumah, bahan paling penting ialah supnya. Anda boleh pilih samada untuk menyediakan sup ayam/daging atau sup tomyam. Bagi kami, pilihan sup tomyam adalah yang paling digemari, sebab ada rasa pedas dan masam .. memang sesuailah bila dimasukkan bahan-bahan tadi.

Bahan-Bahan Untuk Sup Tomyam

  • Setengah botol pes tomyam original apa-apa jenama sekalipun.
  • 1-2 kiub tomyam

Cara Menyediakannya

Kukus bahan-bahan untuk steamboat dalam periuk kukus anda atau gunakan periuk elektrik 2-in-One BBQ Steamboat yang boleh anda dapatkan dari Lazada. Ambil hanya portion untuk dimakan sahaja. Tak perlu nak sediakan atau masukkan semua bahan. Jangan membazir ehhh .. Saya perlu kukus bahan-bahan steamboat supaya dapat jimatkan masa ketika nak berbuka... tak perlu nak tunggu lama nanti.

Ok.. penyediaan sup ..

Saya fikir tak perlu nak cerita panjang lebar ... haha .. simple sangat kot. Anda cuma perlu ambil periuk, masukkan air setengah periuk, masukkan pes tomyam beserta kiub tomyam dan biarkan ia sehingga mendidih. Itu sahaja.

Bila dah siap, boleh terus hidangkan.

Senang dan mudah ye tak? Tak perlu runsing nak fikir sangat pasal resepi yang susah-susah .. hehehe... nak lagi best dan terasa suasana berbuka puasa lebih best, dapatkan periuk elektrik 2-1 tu untuk masak steamboat dan juga BBQ.

Promosi Ramadan dan Raya Lazada Malaysia

Oh ya mulai 19 Mei sehingga 30 Jun 2017, jangan lupa untuk rebut peluang bershopping sempena Ramadan mahupun untuk keperluan raya menerusi kempen promosi Lazada Malaysia - Marhaban Ya Ramadhan dan jualan Riang Ria Raya (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/). Kempen ini memberikan anda diskaun dan potongan jimat sehingga 90%.


Artikel ini ditulis untuk satu kontest dianjurkan oleh Lazada, jom meriahkan kontest blogger ini .. lebih ramai yang menyertainya, lebih besar hadiah diberikan. Infonya di sini - RM10,000 Untuk Blogger Dalam Kontest Lazada Ramadan Raya 2017.


Akhirnya Bertemu Mardiana Alwi, Selebriti Yang Dikenali Sejak Awal FB

Tak sangka sungguh Majlis Makan Malam Bersama Blogger atau The Bloggers Dinner menemukan saya dengan selebriti yang pertama kali saya kenal menerusi Facebook sekitar tahun 2010. Fuh lama jugak tu, ketika itu Mardiana berusia 22 tahun dan masih belajar di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).

Waktu itu, saya tak sangka pula si Mardiana akan menjadi salah seorang pelakon berbakat terutama dalam seni persembahan pentas atau teater dan juga pelakon drama TV dan radio.

Akhirnya Bertemu Mardiana Alwi, Selebriti Yang Saya Kenal Sejak Awal FB

Mardiana Alwi, Selebriti Yang Dikenali Sejak Awal FB
Jujur saya cakap memang saya agak teruja bila dapat tahu Mardiana Alwi adalah salah seorang selebriti yang dijemput ke majlis The Bloggers Dinner ni. Bila dah tahu .. uhh apa lagi, saya terus perkenalkan diri sebagai Hasrul Hassan.

Dah 7 Tahun ...

Dengan sedikit intro siapa diri saya, dan bagaimana saya boleh kenal dengannya ... saya harapkan Mardiana akan kenallah siapa saya .. haha .. Tapi, nampaknya blur juga si Mardiana ni bila saya perkenalkan diri. Hmm maklumlah, dah lama tidak berhubungan di media sosial FB. Lagipun dah 7 tahun kot, dari masih bujang sekarang sehingga sudah berkahwin dengan jurutera.

Eh, ya dah kahwin sekitar tahun 2015 dengan Abdul Aziz Rahamat yang dikenalinya menerusi Facebook! Bercinta lebih kurang 3 tahun kot hanya dengan FB ni .. fuh.
Mardiana Alwi, Selebriti Yang Dikenali Sejak Awal FB
Mardiana Alwi adalah seorang pelakon yang dilahirkan di Kuala Selangor pada 7 Mei 1988. Dikenali dalam dunia lakonan menerusi drama Fajar di Bukhara, Cinta Nasi Ambeng, Gerak PGM, Cinta Kau dan Aku, Warkah Cinta, Cinta dan Wahyu dan banyak lagi termasuklah drama Darjat.
[Dah Baca?] 3 Prinsip Mengapai Bahagia Dalam Perkahwinan
Manakala telefilem yang pernah dibintanginya termasuklah Mahligai Kaca, Anugerah Terindah dan drama adaptasi novel; Aku Isterinya yang menampilkan Izzue Islam, Anzalna Nasir, Syazwan Zulkifli, Elizad Sharifuddin dan Shakila Khoriri.

Mardiana Alwi juga turut terbabit dalam pementasan teater bertajuk Impak Maksima, Sri Mersing, Intan Yang Tercanai, Bangsawan Tun Fatimah Srikandi Melaka dan Nyonya & The Gang.

Masa awal kenal dulu, Mardiana Alwi tidak bertudung. Alhamdulillah, sekitar bulan Ramadan pada tahun 2014, beliau telah dibuka hati untuk berhijrah dan berhijab.

Tak ramai yang kenal sebenarnya ... tu sebab ada yang tertanya-tanya apabila diperkenalkan semasa majlis The Bloggers Dinner anjuran Lynk.my dan Hexa Corporation.

Aktif Dalam Bidang Seni Sejak Remaja

Awal-awal dulu, masa remaja lebih kurang .. Mardiana Alwi seringkali terlibat dalam persembahan bersama Yayasan Warisan Johor untuk Keroncong Diraja Johor. Kalau ikutkan, beliau telah lama menjadi anak seni industri hiburan tanahair. Beliau pernah menjadi Juara Pertandingan Ghazal Kebangsaan dan Remaja Johor, Juara Pertandingan Nona Anggun 2003, dan Naib Juara Pencarian Model I-Remaja.

Beliau juga pernah menjadi Juara Bintang Klasik Nasional N.Sembilan 2009 dan mendapat tempat ke-3 dalam pertandingan nyanyian Bintang Asli Remaja Kebangsaan pada tahun 2009.

Aha .. sekarang ni, Mardiana Alwi banyak terlibat dalam drama radio.

Drama Khas IKIM.FM - Sesuci Tautan Ramadhan

Paling terbaru adalah drama radio khas sempena Ramadan 2017 disiarkan di IKIM.FM (91.5) bermula 29 Mei hingga 23 Jun 2017 bertajuk Sesuci Tautan Ramadhan. Turut membintangi drama radio ini ialah Diana Amir dan Asraf Muslim. Drama 15 minit ini akan bersiaran setiap Isnin hingga Jumaat jam 4:15 petang.

Sedikit promo daripada Mardiana dan Diana Amir ...#shouldertocryon



Kepada anda yang ada kesempatan untuk mendengar IKIM.FM 91.5, bolehlah dengar drama radio ini.

29 Mei 2017

Fesyen Raya Terkini Diskaun 80 Peratus

Dah mula bershopping untuk fesyen hari raya tahun ini? Saya dan keluarga dah siap shopping awal untuk hari raya sebelum Ramadan lagi. Memang begitulah kami berbelanja untuk keperluan raya setiap tahun. Pun begitu, kadangkala ada keperluan yang sengaja kami tangguh untuk dapatkan tawaran yang menarik, contohnya macam diskaun 80% fesyen raya dari Lazada Malaysia.

Jika anda masih mencari ilham fesyen untuk hari raya tahun ini, mungkin kempen promosi Lazada Malaysia ini dapat membantu anda.

Fesyen Raya Terkini Dengan Diskaun Sehingga 80%

Fesyen Raya Terkini Diskaun 80 Peratus Tudung Aidijuma
Saya baru sahaja lihat apa yang menarik di dalam tawaran diskaun fesyen hari raya di Lazada Malaysia. Wow .. memang best kalau ada bajet lebih untuk bergaya di hari raya tahun ini. Semua fesyen nampak menarik terutama untuk fesyen wanita.

Ada pakaian baju kurung dan jubah fesyen terkini untuk muslimah. Ada telekung berjenama terkenal seperti telekung Siti Khadijah. Malah, ada diskaun menarik untuk tudung jenama Naelofar dan tudung bawal Aidijuma. Beberapa jenama lain seperti Aqeelah Muslim Wear dan Mumuscarves juga turut dijual di Lazada dengan diskaun menarik sempena fesyen raya tahun ini.

Cari telekung jenama Siti Khadijah dengan harga menarik? Cuba lihat di Lazada Malaysia ...
Telekung Siti Khadijah Promo Raya 2017
Antara fesyen tudung cantik daripada Mumuscarves dengan diskaun 30% di Lazada Malaysia sempena Lazada Riang Ria Raya ...
Fesyen Raya Terkini Diskaun 80 Peratus


Mahu lihat fesyen raya terkini dengan tawaran diskaun sehingga 80%? Terus sahaja ke laman web khas promosi ini - Lazada Riang Ria Raya

Uhh kalau ikut nafsu memang semua nampak menarik dan mahu dibeli, tetapi itulah ... sebagai pengguna perlu bijak dalam berbelanja. Seperti awal saya katakan tadi, jika anda ada bajet lebih untuk bergaya raya tahun ini, mungkin tawaran menarik promosi menerusi Lazada ini sesuatu yang berbaloi untuk anda.

Selamat bershopping untuk fesyen terkini raya tahun ini ye ....

Cara Mudah Hasilkan Telur Asin di Rumah

Cara nak hasilkan telur asin (telur masin) di rumah sangatlah mudah. Jika anda rasa was-was dengan cara proses dan pembuatan telur asin yang dijual di kedai dan pasar, maka bolehlah buat telur asin sendiri. Pembuatannya tidaklah sesusah mana, cuma perlukan tempoh masa yang agak lama agar telur asin yang dibuat menjadi.

Ramai sekarang yang ada rasa was-was dengan telur asin yang dijual di kedai. Bukan apa, ada segelintir pembuat telur asin atau telur masin yang tidak membersihkan telur itek yang dijadikan telur asin ini, maka segala najis dan bulu itek pun terlekat sama semasa proses pembuatan secara komersil (guna tanah liat/bubuk habuk).

Cara Hasilkan Telur Asin di Rumah

Cara Hasilkan Telur Asin di Rumah
Tak susah membuat telur asin di rumah ni, apa yang anda perlukan hanyalah bekas kedap udara untuk mengisi dan menyimpan telur, dan garam kasar. Untuk hasilkan telur asin yang sedap, boleh guna tips dan 'resepi' di bawah ini.
  • 10 biji telur itek segar
  • Garam kasar setengah kilo
  • Air

Cara-Caranya..

Cara Hasilkan Telur Asin di Rumah
Caranya ... panas dan larutkan garam kasar di dalam periuk dengan api sederhana. Setelah garam itu larut, biarkan ia sejuk seketika. Kemudian, tuangkan ia ke dalam bekas kedap udara yang mengandungi telur itek yang telah dibersihkan dari segala kekotoran dan najis.

Pastikan anda memasukkan air garam sehingga penuh, sehingga semua telur itek ditenggelami air garam ini. Anda akan nampak, semua telur itek ini nampak terapung, menandakan bahawa ia telur itek yang segar atau baru.
Cara Hasilkan Telur Asin di Rumah
Dah siap, tutup bekas dan biarkan telur itek itu menjadi telur asin, sekurang-kurangnya dalam tempoh 10 hari. Tempoh ini penting untuk memastikan telur asin itu cukup masin dan ada rasa lemak. Boleh juga gunakan tips berikut - biarkan sehingga telur itek itu tenggelam ke dasar bekas. Itu menandakan bahawa telur itek itu telah siap menjadi telur asin sepenuhnya.

Tips Hasilkan Telur Asin di Rumah Lebih Sedap

Untuk menjadikan telur asin yang dibuat di rumah ini lebih sedap dan gebu, bersihkan ia dan jemur selama 1-2 hari.

Ada juga rakan yang memberitahu, untuk tepati rasa masin pada telur asin ini, buat sukatan satu sudu garam kasar untuk sebiji telur. Jika ada 10 biji telur itek dalam satu bekas, maka jumlah air garam ialah bersamaan dengan 10 sudu garam kasar yang telah dilarutkan.

Selain telur itek, anda juga boleh gunakan telur ayam. Namun, ramai yang suka gunakan telur itek untuk dijadikan telur asin kerana kulitnya lebih keras, selain rasanya yang berlemak.

Cubalah. Ia juga salah satu cara untuk berjimat.

Semoga berjaya.

The Bloggers Dinner 2017 Anjuran Lynk.My & Hexa Cooporation Meriah Serta Happening

Rasanya masih belum terlewat untuk saya kongsikan pengalaman saya selaku sebahagian AJK jemputan untuk majlis The Bloggers Dinner yang telah dianjur dan ditaja oleh pihak Lynk.my dan Hexa Cooporation. Majlis makan malam 'The Bloggers Dinner' telah diadakan di Concorde Hotel Ballroom pada 19 Mei 2017 melibatkan puluhan blogger Malaysia tanpa mengira latar belakang.

The Bloggers Dinner telah dihadiri ramai rakan blogger kecil, besar, tua, muda, blogger baru mahupun blogger yang telah mempunyai nama dan pengaruh tersendiri dalam dunia blog Malaysia. Ikuti sedikit kisah The Bloggers Dinner ini, dan tatapi beberapa gambar ehsan beberapa rakan blogger yang telah sudi memeriahkan majlis pertama kali dianjurkan oleh pihak Lynk.my dan Hexa Cooporation.

The Bloggers Dinner 2017 Lynk.My & Hexa Cooporation - Meriah dan Happening

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana majlis makan malam pertama kali dianjurkan oleh pihak Lynk.my dan Hexa Copporation ini berjalan dengan lancar dan meriah. Sebagai salah seorang AJK yang terlibat dari jauh, saya berasa bangga kerana dapat memberikan sesuatu kepada komuniti blogger Malaysia menerusi pihak Lynk.my dan Hexa Cooporation ini.

Ianya bermula apabila saya diberikan kesempatan oleh pihak Hexa Corporation untuk bekerjasama dalam membabitkan blogger Malaysia dalam peluang untuk menjana pendapatan sampingan menerusi servis pemendekkan URL pertama di Malaysia iaitu Lynk.my. Malah, menerusi platform ini juga, blogger Malaysia dapat meningkatkan trafik sehingga 500% seperti mana yang pernah saya war-warkan sebelum ini menerusi artikel Trafik Blog Meroket Bukan Mustahil

Ramai Sedar Kehadiran Lynk.My

Sejak itu, ramai rakan blogger yang telah mengetahui kelebihan yang diberikan menerusi platform Lynk.my ini, apatah lagi Lynk.my pernah menganjurkan sebuah kontest SEO melibatkan blogger Malaysia sekitar tahun 2015 iaitu Kontest Review Lynk.my 2015 yang menawarkan hadiah tunai keseluruhan RM4,000.

Majlis Untuk Hargai Pembabitan Blogger Malaysia Dalam Dunia Pengiklanan Online

Majlis makan malam The Bloggers Dinner adalah salah satu bentuk aprisiasi kepada komuniti blogger Malaysia yang telah menyokong produk Hexa Cooporation iaiti Lynk.my serta iKedaiKami.my.

Di majlis yang bermula sejak jam 6:30 petang di Ballroom Hotel Concorde Kuala Lumpur ini, bukan sekadar menampilkan blogger-blogger dari pelbagai latar belakang dan niche, tetapi juga rakan blogger berpengaruh seperti dari TheVocket.com, Mahamahu.com, Ieyra.com, AkmaOmar.com, Norman Danish dari MisiViral dan ramai lagi.

Kehadiran Selebriti Mewarnai Majlis

Malah, personaliti seperti FaizDickie (Istagrammer) dan selebriti seperti Zakri Rozaini, Mardiana Alwi, Faye Kusairi, Syed Muhammad Hazman, Tiaz Al-Khred, Balqis Rameshan, serta Ayang Abas turut hadir memeriahkan majlis atas jemputan RubberTapper Event Management (Puan Qaseh Anita) selaku pengelola majlis ini.

Selain daripada blogger, selebriti dan social media activist .. jemputan ke majlis The Bloggers Dinner anjuran Hexa Cooporation ini turut dihadiri oleh beberapa wakil korporat dan syarikat-syarikat IKS yang mahu mengambil peluang untuk bekerjasama dengan blogger dan Lynk.my dalam mempromosikan produk dan jenama secara online.
[Baca Dah?] Akhirnya Bertemu Mardiana Alwi, Selebriti Yang Saya Kenal Sejak Awal FB
Jadinya, majlis makan malam ini bukan sekadar majlis menjamu selera dengan makanan sedap-sedap dari dapur Hotel Concorde KL, tetapi juga satu majlis untuk pemerolehan kerjasama, perkenalan antara blogger, penaja dan wakil syarikat IKS.

Cabutan Bertuah Awesome

Ramai blogger yang hadir telah meluahkan rasa sangat best kerana diberi peluang dan dijemput untuk hadir ke majlis ini. Mana tidaknya, masing-masing dapat bawa pulang hadiah cabutan bertuah dari sebuah TV flat screen ke kamera DSLR hinggalah ke set wangian dan alat mekap. Majlis ini juga turut memberikan pengiktirafan pada blogger terbaik, publisher terbaik dan advertiser terbaik Lynk.my.

Memang awesome, happening.

Disebabkan event ini merupakan event sulong daripada pihak Lynk.my dan Hexa Cooporation, maka jumlah blogger Malaysia yang dijemput adalah terhad. In Sha Allah, ia akan menjadi antara acara tahunan dan pastinya lebih ramai blogger akan terlibat. Dengan syarat .. huhu .. menyokong produk-produk yang dikeluarkan oleh Lynk.my dan juga rakan-rakan advertiser IKS di dalam medium pengiklanan di bawah Hexa Cooporation.
Di majlis ini juga, saya telah diberikan kesempatan untuk memberikan ucapan alu-aluan yang sememangnya bukan satu kemahiran atau kepandaian saya.... haha .. ramai juga yang blur bila saya menyampaikan ucapan. Teks ucapan yang saya telah siap sedia yang sepatutnya jadi rujukan, ntah ke mana arah disebabkan kegugupan dan darah gemuruh saya. Uhh .. mungkin selepas ini, kena ikuti kursus pengucapan awam supaya lebih bersedia .. haha.

Coretan Dari Rakan Blogger Yang Hadir The Bloggers Dinner

Anda mungkin nak tahu, siapa lagi rakan blogger yang telah dijemput untuk hadir ke majlis ini, ye tak? Berikut adalah beberapa rakan blogger yang telah sudi memeriahkan majlis The Bloggers Dinner ini .. dan telah berkongsi kisah kemeriahan majlis makan malam ini di blog masing-masing ..
  1. Blog Kamil Salleh, Founder Best Blogger Network Di Bawah Hexa Cooporation
  2. Blogger Yang Menang Cabutan Bertuah Sebuah Kamera
  3. Blog Syafiera Yamin, Rakan Blogger Terawal Sahkan Kehadiran
  4. Blogger Mommy Jane Yang Menang Cabutan Bertuah Perdana
  5. Rakan Blogger Seusia Yang Pertama Kali Saya Tegur
  6. Blogger Yang Bawa Balik Banyak Goodies

Gambar-Gambar Sekitar Event The Bloggers Dinner 2017

Dan sedikit gambar sekitar majlis The Bloggers Dinner oleh Lynk.my dan Hexa Cooporation untuk anda ..
In Sha Allah, tahun depan akan ada lagi event seperti ini, jadi jangan lupa follow saya di FB ... malah khas untuk rakan blogger, saya juga akan kendalikan beberapa siri kelas blogging yang ditaja oleh pihak Lynk.my dan juga Hexa Cooporation, lokasinya samada di Sungai Petani, Kedah atau di Sungai Buloh, Selangor.

Orait .. semoga blogger Malaysia bertambah maju lagi bermutu .. hoho.

28 Mei 2017

Hadiah RM10,000 Untuk Blogger - Lazada Ramadan Raya Blogger Contest

Berita baik untuk blogger Malaysia. Anda boleh menang hadiah berupa baucer tunai sehingga RM10,000. Lazada Malaysia akan memilih sebanyak 80 orang blogger bertuah dalam kontest ini yang dinamakan Lazada Ramadan Raya Blogger Contest, bermula dari 19 Mei hingga 23 Jun 2017.

Peluang untuk menang terbuka luas kerana pemilihan para pemenang adalah secara random. Jadi, apa yang perlu anda buat sebagai seorang blogger hanyalah menyediakan artikel yang ditetapkan dan terbitkan di blog anda.

RM10,000 Untuk Blogger - Lazada Ramadan Raya Blogger Contest

RM10000 Untuk Blogger - Lazada Ramadan Raya Blogger Contest
Ramai rakan blogger saya yang sudah mula menulis untuk kontest ini, dan ada yang telahpun hantar penyertaan mereka untuk peluang menang hadiah lumayan bernilai keseluruhan RM10,000 dalam bentuk baucer tunai.

Kontest ini berlangsung selama 4 minggu di mana setiap minggu akan ada pemenangnya mengikut topik yang telah diberikan.

Setiap Minggu Ada Pemenang

Paling best, setiap minggu .. baucer bernilai RM100 akan diberikan kepada 3 orang blogger terpilih. Dan kontest ini pula tidak terhad pada satu penyertaan. Anda boleh menyertainya banyak kali, ini bermakna anda boleh menang lebih daripada sekali dalam Lazada Ramadan Raya Blogger Contest ini.

Syarat dan Cara Sertai Kontest

Orait, berikut adalah syarat-syarat kontest ini yang perlu anda ikuti:
  1. Pertandingan ini bermula 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 (4 Minggu)
  2. Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali.
  3. Untuk menyertai pertandingan ini, peserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh kontest tertentu.
  4. Setiap artikel mesti mengandungi screenshots produk Lazada seperti diceritakan dalam setiap blog post.
  5. Peserta kontest wajib menyatakan kempen 'Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale' (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) yang akan berlansung dari 19 Mei hingga 30 Jun 2017.
  6. Peserta dikehendaki untuk hantar link penyertaan (url blog post) menerusi e-mail ke contest@lazada.com.my dengan tajuk subjek emai: 'Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest '
  7. Pserta boleh menulis artikel dalam apa jua bahasa.
  8. Pemenang dipilih secara rawak.
 Okay, berikut adalah tajuk dan tema artikel yang perlu anda tulis untuk kontest ini.
    1. Minggu Pertama (19 May 2017 – 1 June 2017)
      1. Tajuk blog post: 'Nama Resepi'
      2. Tema: Delicious Ramadhan
        • Apa menu atau resepi berbuka puasa yang paling anda suka?
        • Kongsikan resepi tersebut
        • Produk apa yang boleh anda temui di Lazada untuk menyediakan menu resepi ini?
    2. Minggu Kedua (2 Jun 2017 – 8 Jun 201)
      1. Tema: My Ramadan Home
      2. Tajuk blog post: Bebas tetapi berkaitan dengan tema 
        • Bagaimana anda hias rumah untuk Raya?
        • Kongsikan tips untuk hias rumah sempena Hari Raya
        • Apa produk yang sesuai yang boleh diperoleh di Lazada untuk hias rumah anda (contoh: Perabot)
    3. Minggu Ketiga (9 Jun 2017 – 15 Jun 2017)
      1. Tema: Looking Good & Beautiful 
      2. Tajuk blog post: Bebas tetapi berkaitan dengan tema
        • Apa tema warna untuk Hari Raya anda?
        • Kongsikan butiran penampilan anda untuk raya kali ni.
        • Apa jenis penampilan, gaya atau pakaian yang anda mahu beli di Lazada sempena Hari Raya ini.
    4. Minggu Keempat (16 Jun 2017 - 25 Jun 2017)
      1. Tema: Travelling Back Home
      2. Tajuk blog post: Bebas tetapi berkaitan dengan tema
        • Di mana anda sambut Raya tahun ini?
        • Senaraikan keperluan anda untuk balik kampung
        • Apa keperluan yang boleh anda beli di Lazada untuk dibawa bersama semasa balik kampung?
Untuk bantu anda mencari produk berkaitan dengan setiap tajuk blog post dan tema artikel anda, boleh rujuk pada link di bawah ini.
  • Delicious Ramadhan (link) : Kitchen Appliances
  • Bazaar Ramadhan (link) : Groceries 

Hadiah Kontest

Bergantung dengan jumlah penyertaan keseluruhan, samada 15, 20, 50 atau 80 pemenang seperti berikut:
  1. Kurang dari 100 penyertaan (15 pemenang)
    • 15 x RM100
  2. Lebih daripada 100 penyertaan (20 pemenang)
    • 1st Prize: 1 x RM400
    • 2nd Prize: 8 x RM150
    • 3rd Prize: 11 x RM100
  3.  Lebih daripada 200 penyertaan (50 pemenang)
    • 1st Prize: 1 x RM500
    • 2nd Prize: 16 x RM150
    • 3rd Prize: 33 x RM100
  4. Lebih daripada 300 penyertaan (80 pemenang)
    • 1st Prize: 1 x RM600
    • 2d Prize: 35 x RM150
    • 3rd Prize: 44 x RM100 
Jadi? Macamana .. menarik tak kontest ni? Memang sesuailah dengan mereka yang mungkin tak ada idea nak menulis blog post sepanjang ramadan ni, maka bolehlah tulis artikel ikut tajuk dan tema dalam Lazada Ramadan Raya Blogger Contest ni, manalah tahu .. boleh menang hadiah yang disediakan.

Share Untuk Peluang Lebih Tinggi Menang Lebih

Ini juga peluang untuk rakan blogger yang berdaftar sebagai affiliate Lazada untuk jana income tambahan sempena bulan Ramadan tahun ni.
Post Raya Bazaar - Semuanya Di Bawah Rm99
Oh ya, jangan lupa untuk kongsikan kontest ini pada rakan-rakan yang lain. Lebih ramai yang menyertai, lebih banyak hadiah wang tunai boleh menang. Anda hanya perlu klik butang share/like di bawah ini sahaja.

Nak buat duit sebagai affiliate di bulan puasa ni tak? Muat turun panduan ni - Jana Income Menerusi Affiliate - Bisnes Online Tanpa Modal

Semoga berjaya buat semua.

Bufet Berbuka Puasa RM40 di Bukit Merah Laketown Resort

Tempoh hari, saya kebetulan hadir untuk satu event berkaitan online influencers di Bukit Merah Laketown Resort iaitu SIF2017. Dalam sibuk-sibuk merakam aktiviti para peserta atau influencers dari serata dunia, sempatlah juga saya lihat promosi berbuka puasa secara bufet di Bukit Merah Laketown Resort ini.

Jika tahun sebelum ini, saya dan keluarga ambil peluang rebut early bird bufet buka puasa di Bukit Merah Laketown Resort, tahun ni nampaknya tak sempatlah buat booking awal.

Bufet Berbuka Puasa, RM40 Satu Kepala di Bukit Merah Laketown Resort

Bufet Berbuka Puasa, RM40 Satu Kepala di Bukit Merah Laketown Resort
Sebelum ini, kalau saya tulis dan kongsikan mengenai bufet berbuka puasa ramadan, pasti akan ada beberapa gambar makanan atau menu hidangan bufet, tapi kali ini ... hmm tak ada. Saya difahamkan pihak Bukit Merah Laketown Resort tak ada buat prebiu menu hidangan bufet buka puasa .. jadi, saya minta maaflah ye.

Apapun, kalau anda merupakan penduduk sekitar kawasan ini, terutama Gunung Semanggol, Taiping, Bagan Serai, mahupun Parit Buntar .. bolehlah mencuba untuk merasai pengalaman berbuka puasa tepian tasik Bukit Merah ini.

Harga Bufet Berbuka Puasa

Harga bufet berbuka puasa adalah seperti tertera pada gambar di bawah, jika nak buat tempahan .. pandai-pandailah contact nombor telefon tertera tu:
Bufet Berbuka Puasa, RM40 Satu Kepala di Bukit Merah Laketown Resort


Buka Puasa di Laketown Club House

Oh ya, anda mungkin nak tengok satu lagi tempat buka puasa di Bukit Merah iaitu di Bukit Merah Laketown Club House yang terkenal dan viral mengenai ABC Gunong dan ABC Talam.

Di situ juga ada promosi berbuka puasa secara bufet dengan harga cukup berpatutan. Saya pernah buka puasa di situ tak lama dulu. Memang best sebab ada kolam renang ... huhu. Lepas berbuka, boleh terjun kolam renang ... serius ni...haha. Kalau bawa anak-anak buka puasa situ, memang seronoklah.

Tempat tu pun tak jauh mana pun dari Bukit Merah Laketown Resort ni, cuma kena masuk ke dalam selepas bulatan pertama.
[Dah Baca?] Pengalaman Bercuti & Menginap di Hotel Neo Plus, Penang - Hotel Moden Ciri Kontemporari
Seandainya anda dalam perjalanan dari arah utara ke Ipoh atau Kuala Lumpur, atau sebaliknya menggunakan lebuhraya PLUS, bolehlah singgah berbuka puasa di tempat-tempat ini. Hanya keluar (exit) Bukit Merah, kemudian belok ke kanan, dan ada simpang masuk ke resort dan juga club house ini.

Manalah tahu, kot-kot ada di antara anda mahu ke Pasar Kemboja Parit Buntar atau mahu ke BFO untuk dapatkan baju raya, tudung berjenama serta telekung dengan harga murah ... bolehlah jadikan lokasi Bukit Merah ni sebagai tempat singgahan berbuka puasa ... 

Ia mungkin satu persinggahan yang best untuk anda. Kedua-dua lokasi berbuka puasa di Bukit Merah ini, anda boleh walk-in sahaja. Tak ada masalah ...

Foto Suasana Ramadan Disambut Umat Islam di Amerika Syarikat

Ramadan datang lagi. Dan sekali lagi, saya persembahan sesuatu yang ada kaitan dengan bulan penuh mulia untuk umat Islam ini. Ramadan disambut penuh lapang dada di kebanyakan negara Islam di dunia. Pun begitu, umat Islam bukan hanya ada di negara-negara yang amnya diketahui sebagai sebuah negara Islam.

Berikut adalah beberapa paparan keadaan dan suasana yang pernah dirakam sebelum ini di sebuah negara yang diketahui bukan sebuah negara Islam. Ia adalah suasana Ramadan di Amerika Syarikat.

Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat

Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Agama Islam tidak pernah meminggirkan mana-mana bangsa di dunia, itulah sebab ianya mudah diterima. Alhamdulillah, sebagai seorang umat Islam, saya berasa bersyukur dilahirkan dalam keluarga beragama Islam, dan secara automatiknya menjadikan saya beragama Islam.

Tidak seperti di negara yang bukan Islam, seperti Amerika Syarikat. Mereka yang beragama Islam adalah golongan minoriti, dan kebanyakkannya beragama Islam bukan disebabkan keturunan, tetapi lebih kepada apa yang mereka benar-benar percaya.

Ini bezanya akidah atas keturunan dan hidayah Allah berikan.

Kebanyakkan muslimin di Amerika terdiri dari mereka yang berhijrah dari negara asalan mereka, dan kebanyakkannya dari negara Timur Tengah, dan Asia, seperti Pakistan dan India. Apapun, meh kita tengok gambar-gambar suasana Ramadan di negara orang ... huhuhu nak merasa berada di negara orang ..idak le dapat, jadi saya kongsikan kepada anda hasil pencarian saya ...
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Gambar Suasana Ramadan di Amerika Syarikat
Sumber: Ramadhan in New York, Jannah Steps

27 Mei 2017

Resepi Masak Lemak Ketam Untuk Bulan Puasa

Masak Lemak Ketam ketika buka puasa. Salah satu hidangan yang menyelerakan bagi diri saya ialah menu Masak Lemak. Ada beraneka macam menu masak lemak ni. Ada masak lemak kuning dan ada masak lemak putih. Kalau kuning tu, maknanya ada letak serbuk kunyit atau hirisan kunyit hidup.

Samada ikan, udang, daging mahupun ayam .. semuanya boleh dibuat masak lemak. Bukan setakat tu je, anda juga boleh buat menu masak lemak untuk sayur-sayuran. Namun, untuk bulan puasa ni, menu masak lemak yang pada saya paling best ialah Masak Lemak Ketam.

Resepi Masak Lemak Ketam Untuk Bulan Ramadan

Masak Lemak Ketam Untuk Bulan Puasa
Kalau anda nak makan ketam ketika bulan puasa, penting sekali anda pastikan ianya ketam yang berbaloi untuk anda masak lemak. Ketam yang kosong isinya agak rugi nak buat masak lemak ni. Paling baik ialah mencari dan memilih ketam yang segar yang penuh isinya. Boleh cuba baca tips ni - Tips Memilih Ketam Yang Segar.

Resepi Masak Lemak Ketam pada saya amat mudah untuk dibuat. Bahan-bahan untuk memasak pun tak susah, sebab anda tak perlu nak menumis atau menggoreng ... hanya tuang dalam periuk dan kacau. Bahan paling utama sekali selain dari ketam segar ialah santan segar.

Bahan-Bahan

Masak Lemak Ketam Untuk Bulan Puasa
Mari lihat senarai bahan-bahan untuk memasak resepi Masak Lemak Ketam.
  • 3- 4 ekor ketam segar yang telah disiang, dan dibelah dua serta dibersihkan.
  • Satu cawan santan segar (kalau beli kat pasar minta RM2)
  • 3-4 biji bawang besar*
  • 3-4 ulas bawang putih*
  • Seinci halia tua*
  • 4-5 biji cili api*
  • 3-4 biji cili kering*
  • Setengah inci kunyit hidup*
  • 2 biji buah tomato yang dipotong empat/lima
  • Kacang panjang atau kacang buncis yang dipotong sederhana
  • 1 batang serai
  • 1 helai daun kunyit
  • Setengah cawan air
  • Garam

Cara Memasak

  1. Sila mesin atau kisar sehingga lumat bahan-bahan yang bertanda (*). Kalau nak rasa tradisional, boleh je anda guna lesung batu atau batu giling ... hehehe.
  2. Masukkan santai dan air, serta bahan-bahan yang telah dikisar dalam periuk.
  3. Panaskan dengan api sederhana, dan kacau sehingga sebati.
  4. Bila dah menggelegak, masukkan ketam segar.
  5. Kacau dalam 5 minit atau sehingga kulit ketam sudah bertukar kemerah-merahan. 
  6. Masukkan tomato dan kacang panjang.
  7. Masukkan serai yang diketuk dan daun kunyit dipotong kecil.
  8. Kacau selama beberapa minit.
  9. Masukkan sedikit garam.
  10. Siap.
Senang je kan? Resepi ini memang mudah. Saya seorang house husband pun boleh memasak menu resepi ni .. walaupun saya bukan seorang tukang masak atau chef ...

In Sha Allah, sedap dimakan bersama keluarga samada untuk berbuka puasa atau sahur Ramadan ini.

Foto Hasif Najmi - Baby Boy Baru Saya

Hari ini saya nak perkenalkan baby baru saya. Saya fikir mungkin ramai dah tahu nama baby boy baru saya ni kan ..? Yelah, hari tu saya ada buat satu kontest, minta teka nama baby boy baru saya ni. Alhamdulillah, ada yang telah berjaya teka dengan tepat dan mendapat habuan hadiah wang tunai RM300 yang saya sediakan.

Tapi, saya masih tak dedahkan sangat rupa paras comel lagi kacak baby baru saya tu, kecuali jika anda ikuti saya di Instagram dan Facebook, mungkin dah pernah tengok ... huhu ..

Foto Hasif Najmi - Baby Boy Baru Hasrul Hassan

Jadi, untuk post ini .. saya nak tunjukkan kepada anda rupa anak lelaki saya yang baru lahir pada 27 Mac yang lalu. Namanya ialah Hasif Najmi, dilahirkan secara pembedahan caesarian di Hospital Taiping.
Foto Hasif Najmi - Baby Boy Baru Hasrul Hassan
Foto Hasif Najmi - Baby Boy Baru Hasrul Hassan
Foto Hasif Najmi - Baby Boy Baru Hasrul Hassan
Anak kedua saya, Hasif Aqwa Zikri suka dan sayang betul dengan baby Najmi ni. Dialah yang banyak habiskan masa dengan baby Najmi jika nak dibandingkan dengan anak-anak saya yang lain. Mungkin sebab Zikri dah lama idamkan baby lelaki.

Maira, anak perempuan saya lak ... dia nakkan adik perempuan, sebab nak ada kawan bermain sama-sama permainan perempuan. Hmm agak kecewa sikit si Maira bila dah dapat tahu jantina baby ni semasa akhir-akhir kehamilan isteri saya.

Maira siap cerita kat pembantu tadika dia kat sekolah ... haha.

Tapi, seperti juga abang-abangnya yang lain, Maira tetap sayang pada baby Hasif Najmi ni. Setiap kali Maira dengan Zikri nak ke sekolah, mesti dicium-cium si baby Najmi ni. Begitu juga selepas pulang dari sekolah.
[Dah Baca?] Bagaimana Mahu Menjadikan Anak Pandai, Pintar dan Cergas
Anak-anak saya, si Zikri dengan Maira memang nakkan adik ... jadi, bila dah ada Najmi ni .. mereka sangat seronok, malah merekalah yang dok beria-ia nak menamakan baby baru saya ni.
Foto Hasif Najmi
Foto Hasif Najmi
Foto Hasif Najmi
Foto Hasif Najmi
Foto Hasif Najmi
Foto Hasif Najmi
Foto Hasif Najmi
Hmm memang seronok dan rasa lain macam bila ada baby baru di usia sudah lebih 40 tahun ni. Saya dan isteri tak menyangka akan dapat baby baru pada ketika rambut di kepala sudah beruban sana sini. Alhamdulillah, syukur .. ini satu rezeki dan anugerah kurniaan Allah S.W.T.
[Baca] Pilihlah Hospital Yang Ada Pakar Jika Melahirkan Anak Sulong
Hasif Najmi, setakat ini menjadi anak yang sangat baik. Tak banyak meragam kecuali kalau masalah perut kembung. Nasib baik ada minyak Asmak untuk bayi .. yang digunakan kalau Najmi sedikit meragam .. alhamdulillah minyak tu sedikit membantu untuk keselesaan Najmi.

Doakan baby boy, anak baru saya bernama Hasif Najmi ini menjadi seorang anak yang soleh, baik budi pekerti, amanah dan bertanggungjawab, menjadi seorang lelaki dan anak yang bijak dan in Sha Allah bersinar seperti bintang untuk agama, keluarga, bangsa dan negara.

p/s: Comel macam saya tak?