Langkau ke kandungan utama

7 Perkara Google Adsense Disenaraihitam

Nampaknya ramai yang berminat nak tahu mengenai platform pengiklanan Google Adsense ni, terutama blogger baru. Hmm .... insyaAllah, menerusi blog ini, anda boleh dapatkan beberapa tips dan panduan Adsense untuk anda baca.

Perkara paling perlu dielakkan bila anda gunakan platform pengiklanan Adsense ialah akaun Adsense anda disenarai-hitamkan. Bila kena senarai-hitam menerusi akaun email anda, maka jangan haraplah anda boleh jana income online menerusi platform ini lagi ...hatta anda merayu sekalipun.

7 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Akaun Google Adsense Disenaraihitam

Iklan dalam kotak merah di atas adalah salah satu contoh iklan Adsense. Ia iklan yang berkonsepkan kontekstual di mana ia mengambil demografi pengunjung blog untuk paparkan iklan yang sesuai. Ia juga akan paparkan iklan bersandarkan kepada konten blog tersebut.

Contohnya jika kita bercerita mengenai Kerja Dari Rumah Dengan iLancee, ia akan paparkan iklan-iklan berkaitan kerja dari rumah, servis yang ada dalam iLancee (lebih spesifik, jika iLancee gunakan Adsense/Adword untuk iklankan servis mereka)

Itu sebab ia antara medium pengiklanan online paling berjaya setakat ini.

Disebabkan itu juga, Adsense ada kawalan mutu pengiklanan yang sangat ketat. Bukan sebarang blog atau laman web boleh paparkan iklan Adsense ini. Sesebuah blog atau laman web yang sudah mendapatkan kelulusan Adsense pun tidak akan terlepas dari terma dan syarat yang ada. Jika tersalah langkah, Adsense akan ambil tindakan. Tindakan paling drastik dan paling ditakuti ialah disenaraihitam.

Untuk itu, saya suka nak nasihatkan supaya lihat mengenai 7 perkara di bawah ini untuk elakkan dari akaun Adsense anda kena senarai-hitamkan. Bila kena senarai-hitam, memang anda sudah tiada peluang nak buat duit dengan Adsense .. kecuali dengan beberapa trik tertentu... huhu.

1. Jangan Lakukan Click-Fraud

Perkara yang menjadi asas kepada semua platform pengiklanan percuma di dalam blog. Dilarang sama sekali melakukan perkara ini. Google boleh kesan samada berlaku Click-Fraud ini berdasarkan cookies yang ada di pelayar internet anda. Jadi, jangan lakukan perkara ini. Akaun Adsense boleh kena gantung dan anda mungkin disenarai-hitam untuk gunakan Adsense lagi.

2. Tidak Dibenarkan Ubah Kod Adsense

Sesetengah blogger yang bijak, mereka akan ubah kod yang diberikan Adsense untuk memberikan kelebihan buat mereka. Antara contoh paling ketara ialah dengan membuat pop-up iklan Adsense atau membolehkan iklan Adsense itu keluar banyak kali dengan satu klik ... Ini cara black-hat yang bakal menjerat anda.

3. Meminta Pengunjung Klik Iklan Adsense

Seperti medium pengiklanan yang lain, perkara ini memang menjadi benda yang dilarang sama sekali. Sekali anda buat atau terbuat, sampai bila-bila anda tidak akan merasai pendapatan dari Google Adsense ini.

4. Dilarang Meletak Iklan di Blog Ada Unsur Perkauman, Perjudian atau Lucah

Apabila anda mendapat akaun Adsense penuh, anda boleh letakkan kod iklan Adsense anda di mana-mana laman web dan blog lain - hanya dari satu kod tanpa perlu buat permohonan. Jadi, awas .. walaupun anda berjaya dapat akaun Adsense penuh, ini tidak bermakna anda boleh letakkan kod iklan Adsense sesuka hati terutama di blog lain yang ada unsur perkauman, perjudian atau lucah. Hanya kerana salah satu entri di blog lain yang ada Adsense anda, akaun anda kena senarai-hitam, dan income Adsense menerusi blog lain akan tertangguh.

5. Segera Balas Email Dari Google Adsense (Jika Ada)

Apabila anda meletakkan iklan di blog, dan kemudian ada sesuatu berlaku, anda akan dihubungi oleh Google Adsense. Apabila terima email daripada mereka, dan mereka perlukan penjelasan, sila balas segera, jangan tunggu kerana mereka akan menganggap anda tidak mahu menggunakan khidmat pengiklanan mereka atau cuba sorokkan sesuatu.

6. Jika Boleh, Elakkan Campur Iklan Dari Platform Lain

Akaun Adsense boleh kena senarai-hitam andai ada iklan dari platform lain yang memaparkan iklan yang kontradik dengan iklan Adsense. Contohnya iklan dari platform lain, ada iklan berkaitan judi yang boleh menyebabkan iklan Adsense kurang mendapat klik. Jika nak letak dari platform lain, pastikan iklan-iklan dari platform tersebut seiring dengan polisi dan terma Adsense.

7. Sila Berikan Maklumat Akaun Dengan Penuh

Adsense memang tidak suka dengan penipuan, maka berikan maklumat penuh dan lengkap mengenai diri anda apabila mendaftar termasuklah alamat rumah, nombor telefon dan sebagainya. Jika Adsense dapat kesan anda cuba menipu dengan cara ini, anda mungkin disenaraihitamkan. Ada kes di mana blogger buat beberapa akaun Adsense lain, kemudian menjual akaun tersebut kepada orang lain - cara ini adalah salah dan boleh dikenakan tindakan.

Ok. Sekarang anda sudah tahu perkara-perkara penting untuk elakkan akaun Google Adsense anda disenarai-hitamkan oleh mereka. Apa yang saya kongsikan ini adalah berdasarkan dari pengalaman saya dan juga perkongsian daripada otai-otai blogger yang buat duit USD dengan Adsense ini.

Mungkin ketika anda baca artikel ini,  7 perkara ini sudah tidak valid, namun awas .. Google Adsense ada banyak alasan untuk senaraihitamkan akaun anda.

Komen

  1. Masih cuba berjinak2 dengan Adsense... ha ha ha... serious tak pandai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala Farah .. belajar le sesikit.

      Padam
  2. Tq share info berkenaan adsense tuan. Tapi saya sendiri pernah alami kena ban dengan adsense tanpa sebab. Jujur saya tak pernah buat perkara macam yang tuan jelaskan dalam artikel di atas tapi last2 tgk kena ban atas alasan invalid click activity. Mungkin ada orang lain yang klik banyak2 iklan adsense di blog saya. Sekarang dah lama tak guna adsense sebab takut kena ban last2 perit wooo...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ada juga yang kena click-bomb dan akhirnya kena banned. Tapi, kalau anda yakin ia disebabkan oleh click activity orang lain .. maka saya syorkan anda buat appeal dan kemukakan bukti bahawa iklan kena click-bomb .. :) memang ada dalam adsense untuk appeal disebabkan perkara ni.

      Padam
  3. Pernah ter-buat perkara macam tu. Akibatnya domain dah kena banned.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala .. hang kan ke banyak domain lain .. huhu ..

      Padam
  4. Btoi2 apa yg hh kongsikan...pernah kena violation 2 kali...selamat cepat maklum balas.. Dan solvekan problem tu...klu tidak dh xakan guna adsense lagi...cenna pun adsense memang awesome....riban2 pun masyuk!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ewahh suka ehh dapat Adsense ni .. orait, selamat menjana income blog USD dengan Adsense. Jgn main nakal ye .. :d :d :d

      Padam
  5. Saya pun baru kena warning sebab katanya ada entry luc**. Pening memikirkan mana ntah luc**nya entry yg dimaksudkan tu. Last2 saya delete je entry tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah dulu, saya terus padam je .. malas nak fikir dah .. hahaha

      Padam
  6. tq atas perkongsian ini tuan. :) snagat berguna untuk saya dan blogger lain :)

    BalasPadam
  7. wah..bagus perkongsian ni. tapi macam tertarik pula dengan warna blog ni dah lama tak singgah sini. dah jadi putih ya..:)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.