Langkau ke kandungan utama

Cara Dapat Income USD Kerja Dari Rumah

Dapat lagi income USD kerja dari rumah .. alhamdulillah. Aha .. salah satu cabang buat duit online dengan hanya kerja dari rumah iaitu menulis blog. Siapa kata menulis blog tak dapat apa-apa? Sekarang ni ramai dah rakan penulis blog (blogger) yang dah berjaya jana pendapatan dengan menulis blog sendiri.

Jika anda ada blog, anda ada beberapa cara untuk jana pendapatan. Ok, antaranya ialah letak iklan dari platform pengiklanan seperti Adsense, Nuffnang, H12, PopsAds, RevenueHits, Mobicow, NativeAds, Eboundaries dan banyak lagi. Semua yang saya sebutkan ini pernah dan sedang digunakan untuk blog-blog saya, namun income paling best dan menjadi pilihan utama ialah dari Adsense.

Income USD Kerja Dari Rumah - Bagaimana Caranya?

Selain meletakkan iklan menerusi platform pengiklanan online, sebagai seorang blogger; and juga boleh dapat income menerusi komisen daripada program-program affiliate. Ada banyak program affiliate yang boleh anda sertai. Paling seronok, ialah .. program-program ini adalah percuma. Jadi, anda tak perlu modal apa-apa pun untuk jana pendapatan secara online.

Antara program affiliate yang ada ialah Klikjer, Onpay, JvZoo, Amazon, Lazada, InvolveAsia, dan banyak lagi. Ada dari Malaysia, ada juga dari luar negara. Jika anda daftar affiliate dengan program affiliate dari luar, anda akan dibayar dengan USD... contohnya Amazon dan InvolveAsia.

Menulis Blog Sebagai Kerjaya Dari Rumah

Saya menulis blog sebagai kerjaya dari rumah. Hari-hari saya menulis blog. Dalam keselesaan di rumah, saya buat kerja tanpa ada rasa tekanan. Bila saya tiada idea nak tulis apa-apa dalam blog, saya akan tonton movie online, tak pun .. saya akan shopping online. Jika memang kepala dah tepu, saya akan ajak keluarga saya untuk pergi bercuti hujung minggu di beberapa hotel pilihan.

Syok kan kerja dari rumah macam ni?

Antara email dan pembayaran yang buktikan saya dapat income USD .. dengan kerja dari rumah sahaja ..

Income USD Kerja Dari Rumah
Income USD Kerja Dari Rumah

Buat Duit Menulis Blog Dengan Tulis Review dan Terbitkan Advertorial

Hmm .. lagi satu sumber income USD yang boleh anda dapat ialah dengan menulis dan menerbitkan artikel berbentuk review dan advertorial. di blog.

Review selalunya kita akan diberikan produk untuk dinilai dan memberikan pandangan; manakala advertorial selalunya diberikan point-point oleh pengiklan. Penulis blog hanya perlu olah artikel tersebut mengikut kesesuaian pembaca dan pengunjung blognya. Ada juga jenis advertorial yang anda hanya perlu publish sahaja artikel yang diberikan atas kehendak pengiklan, sebab mereka dah ada copywriter mereka sendiri.

Saya sendiri pernah dapat beberapa tawaran advertorial ini. Saya cuma perlu publish sahaja artikel yang diberikan - samada dalam bahasa Inggeris mahupun bahasa Malaysia.

Selalunya, saya akan dapat dari pengiklan luar negara yang akan membayar dalam USD. Saya pernah terima bayaran sehingga USD100 untuk sebuah artikel mengenai topik pelancongan. .. uhh memang lumayan tu. Mana taknya, semua urusan menerusi email, pastu bayaran pula terus ke akaun PayPal saya sebelum saya transfer ke akaun bank tempatan. Tak perlu keluar rumah pun ...huhu.. ini baru kerja dari rumah yang sebenar .. ye tak?
[Baca] Ketahui Cara Jana Income Dengan Hanya Menulis
Memang seronok bila dapat income USD ni, berbanding MYR ... huhu. Perasaan dia lain macam sikit .. hehehe ... Yelah .. dapat USD10 pun dah suka betul .. jika nak bandingkan dengan terima MYR10 .... kan kan?

Tapi itulah, bukannya selalu dapat review dan advertorial dari pengiklan luar ni. Jika anda rajin, bolehlah cuba promote di direktori freelancer atau platform penawaran kerja. Nak lagi masyuk, iklankan diri anda tersebut di platform luar, jadi bolehlah dapat income USD kerja dari rumah sahaja.

Ada banyak platform untuk anda hebahkan kepada dunia mengenai servis atau kerja yang boleh anda lakukan. Jika di Malaysia, anda mungkin boleh cuba gunakan kerja dari rumah dengan iLancee; manakala kalau di luar negara bolehlah gunakan Fiverr. Malah, kalau anda dapatkan panduan Jobdirumah, anda akan dapat tahu banyakkkkk lagi sumber untuk buat kerja dari rumah yang membayar dalam USD.


Banyak pilihan boleh anda cuba buat. Tapi, kalau anda seorang penulis blog .. saya lebih sarankan anda untuk fokus buat duit USD dengan Adsense dan juga affiliate. Sebab?

Sebab .. ia cara yang mudah.

Adsense - Ianya percuma. Dapat income bila anda paparkan iklan Adsense di blog anda. Lagi tinggi trafik lebih baik. Jikapun blog anda tidak tinggi trafik, tapi blog anda jenis yang ada niche tertentu, anda masih boleh jana income USD yang agak baik dengan Adsense. Lepas tu, bila pengunjung klik iklan Adsense di blog anda .. anda juga akan dapat income untuk klik. Dua-dua anda dapat ...
[Baca] Raja Adsense Revive (2017) - Panduan dan Cara Buat Duit Dengan Google Adsense
Jika anda suka rakam video, anda juga boleh dapat income USD dari Adsense dengan muat naik video anda ke YouTube. Lagi banyak orang tengok video anda, lagi banyak income USD anda akan dapat.

Affiliate - Ianya percuma. Anda akan dapat income menerusi setiap belian menerusi komisen. Apa yang perlu anda buat ialah letakkan banner iklan produk affiliate atau bercerita mengenai produk tersebut di blog anda. Jika anda daftar affiliate dari luar negara, anda boleh dapat komisen dari USD1 hingga USD100 untuk satu produk sahaja.

Di bawah ini adalah satu satu sumber income menerusi affiliate Trivago ... nilainya agak kecil, tapi untuk kerja dari rumah .. rasanya ok kot.
Income USD Kerja Dari Rumah Dengan Affiliate
Income USD kerja dari rumah bukan satu mitos. Salah satunya ialah dengan mempunyai blog sendiri. Cara lain ialah dengan laman sosial seperti Facebook, Instagram ... malah Twitter pun boleh jana income dari USD. Jika anda suka bergossip atau berforum, boleh gunakan forum online untuk jana pendapatan kerja dari rumah.

.. Yes .. so many sumber .. kena rajin cari macam saya .. hehehe ... perlu usaha. Dan paling penting ... anda memerlukan sumber pengetahuan dan ilmu untuk melakukannya hingga jaya.


Saya seperti ramai yang lain, ketika awal menulis blog .. mana ada income pun, apatah lagi income USD ni. Tapi, sebab saya jenis yang nak tahu .. dan nak belajar, saya cari ilmu dan praktik. Antara sifu dan rujukan saya untuk jana income USD kerja dari rumah ni ialah .. Irfan Khairi, Gobala Krishnan, Shuth, Shamsuriyadi, Wan Mus, dan ramai lagi.

Anda seorang penulis blog? Berjaya buat duit USD dengan blog tak? Kalau ada .. boleh share dengan saya cerita anda? Komen di bawah ye...

Dah baca post berikut:

advertisement


Komen Pembaca ...

  1. Memang bagus lah penerangan tentang cri income usd di umah..byk yg hh katakan sy sudh aplikasikan...stakat ni memang adsense n affiliate sgt berbaloi aka review skali.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cabang jana income USD kerja dari rumah memang banyak. Kadang sampai tak tahu nak pilih mana satu yang terbaik.

      Padam
  2. adsense xleh payment lg.. lambatnya nk ckup usd100

    BalasPadam
    Balasan
    1. kira hebat la dpt income usd

      Padam
  3. Selamat berkenalan blogger.

    Jom exchange link : https://wanfaizumi.blogspot.my

    Post Pengenalan : https://wanfaizumi.blogspot.my/2017/01/welcome-dunia-blogger-bertukar-link.html

    BalasPadam
  4. Memang best la dapat buat duit dari rumah.. santai je kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kerja dari rumah memang best, skrang dah ada platform ilancee.com yang boleh promote untuk dapatkan kerja

      Padam
  5. Saya pun suka kalau dapat payment dlm usd...tapi saya dapat melalui survey...adsense blm try lagi...mmg interested ni HH...

    BalasPadam
  6. Info yang menarik Tuan. Saya masih budak-baru-belajar, income affiliate dan Adsense masih ciput :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pelan-pelan, saya dulu pun bermula dari kosong ...

      Padam
    2. Sama la.. saya pun baru belajar.. Semoga berjaya k? :)

      Padam
  7. Seronok bila dapat hasil dalam USD selalu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, memang sangat menyeronokkkan ... :)

      Padam
  8. Mana yang senang kita buat dulu. Lepas tu pelan-pelan cari yang lain pula.

    BalasPadam
  9. bos memang terror la, patut dah boleh buat kelas dah

    BalasPadam
  10. mcmana nk dptkanbalik blog lama sebab bila saya lupa id dan pasword bila cri balik akaun goggle blog saya jadi bru........

    BalasPadam
  11. assalamualaikum HH...wah !! kalau boleh nak juga dpt income dr blog mcm ni...tapi masih kurang faham dgn cara2nya...byk dpt income kalau rajin kan...boleh jadi sifu...tunjuk ajar ku sifu...:)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen. Komen anda adalah tanggungjawab anda. Jika anda dapati ada mana-mana link tidak berfungsi di dalam blog ini, sila beritahu saya ye.

Untuk peluang pengiklanan, sila email saya menerusi ruangan 'Contact Me'. Terima kasih.

Popular

Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan Dengan Produk Sendiri?

Siapa yang tak teringin nak jadi jutawan kan? Sejak saya menjadi seorang blogger sepenuh masa sejak 2010 ni, saya dah nampak ramai rakan-rakan saya yang jadi jutawan. Dulu, mereka sama-sama tulis blog, tapi kini sudah berbisnes dengan produk sendiri. Awalnya untung sikit .. tapi sekarang, dah boleh dianggap sebagai jutawan.

Susah ke nak jadi jutawan ni? Ok ... mari kita semak dulu apa maksud jutawan ni. Jutawan bermaksud seseorang yang mempunyai wang atau harta yang bernilai berjuta-juta ringgit. Kalau anda ada wang atau harta lebih dari juta - ada billion, anda tetap dipanggil jutawan. Dalam bahasa Malaysia, tiada perkataan khusus untuk seseorang yang miliki wang atau harta berbillion ringgit.  Bagaimana Cara Nak Jadi Jutawan? Sekarang anda dah tahu apa maksud jutawan. Jadi, jika anda nak jadi jutawan .. misi anda mestilah untuk mempunyai dan memiliki wang atau harga lebih dari sejuta ringgit. Capai je harta bernilai juta, maka dah boleh dapat title jutawan (dari segi istilah).

Tak a…

Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Bersalin Caesarean

Terkejut. Saya selama ini ingat bahawa ikan haruan ini, baik ikan segar mahupun pati ikan haruan beri kesan terbaik untuk penyembuhan luka. Hmm rupanya, kesan positif penyembuhan tersebut adalah bergantung dengan metabolisma dan keadaan tubuh seseorang. Saya baru dapat tahu bahawa bahaya makan ikan haruan ini terutama untuk ibu/isteri yang bersalin secara pembedahan caesarean.

Serius, Saya betul-betul tak tahu, malah ketika isteri saya dalam minggu akhir untuk melahirkan anda .. saya dah belikan satu set pati ikan haruan berharga RM39. Isteri saya pula dah carikan bekalan ikan haruan segar menerusi rakan-rakan pejabatnya.
Bahaya Makan Ikan Haruan Untuk Ibu Pantang Bersalin Secara Bedah Caesarean Sebelum ini, isteri saya bersalin secara normal. Memang ketika dalam pantang bersalin, isteri saya akan makan ikan haruan dan juga pati ikan haruan. Ikan haruan memang dikenali mempunyai nilai kebaikan untuk penyembuhan luka. Semua orang tahu akan perkara ini.

Malah, makan ikan haruan telah me…

Telinga Berdesing Bawa Petanda

Pernah merasa telinga berdesing tak? Ia kadangkala berlaku tanpa diduga, tanpa ikut masa. Secara tiba-tiba .... ntah disebabkan apa, terasa telinga akan berdesing. Sesetengah akan mengaitkannya dengan sejenis penyakit dinamakan Tinnitus.

Walaubagaimanapun, orang lama-lama dalam masyarakat Melayu, ada telahan sendiri mengenai telinga berdesing ini. Mereka mengaitkan dengan kejadian-kejadian yang bakal berlaku dek kerana berdesingnya telinga. Orang tua lama-lama mengaitkan masa dan bahagian telinga yang mana terkena desingan ini, berikut saya kongsikan sedikit info dan pengetahuan mengenai telinga berdesing ini.
Telinga Berdesing Bawa Petanda Telinga Berdesing Bawa Petanda Sesuatu Kejadian Bakal Berlaku Jika Telinga Kanan Berdesing Jam 06:00 - 07:00 pagi - mendapat khabar burukJam 07:00 - 08:00 pagi - akan difitnah oleh orangJam 08:00 - 09:00 pagi - akan membuat rencana pergi jauh sendirian atau bersama orang lainJam 09:00 - 10:00 pagi - bermakna akan ada berita yang kurang menyenangka…